Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2011

Επισκέψεις βρεφονηπιακών σταθμών στο στρατιωτικό μουσείο Κομοτηνής

Το τρίτο στο είδους του στη Θράκη μουσείο δίνει τη δυνατότητα ιστορικής αναδρομής σε γεγονότα και πρόσωπα που διαμόρφωσαν τις εξελίξεις στη χώρα μας
ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΠΟΥ ΕΚΑΝΑΝ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΗΣ 21ΗΣ ΤΑΞΙΑΡΧΙΑΣ



Το στρατιωτικό μουσείο Κομοτηνής που δημιουργήθηκε μετά από απόφαση του αρχηγού ΓΕΣ, του Φράγκου Φραγκούλη και στεγάζεται δίπλα στις εγκαταστάσεις της έδρας της 21ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας και είναι το τρίτο στο είδος του στη Θράκη, μετά από αυτά του Διδυμοτείχου και της Νυμφαίας Ροδόπης, επισκέφτηκαν τις προηγούμενες μέρες τρεις βρεφονηπιακοί σταθμοί της πόλης μας.



Παιδιά από τον 1ο και 5ο βρεφονηπιακό σταθμό και το 13ο νηπιαγωγείο της πόλης μας μαζί τους παιδαγωγούς βρέθηκε στις εγκαταστάσεις του μουσείο και περιηγήθηκαν στις αίθουσες, όπου παρουσιάζονται η Επανάσταση του 1821, ο πόλεμος του 1897, ο Μακεδονικός Αγώνας, ο Α’ και ο Β’ Βαλκανικός Πόλεμος, ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος, η Μικρασιατική Εκστρατεία, ο Ελληνοϊταλικός Πόλεμος, η Μάχη της Κρήτης και η Μάχη των Οχυρών, η Εθνική Αντίσταση, ο αγώνας στη Μέση Ανατολή, οι ειρηνευτικές αποστολές.



Η πλειοψηφία των εκθεμάτων προέρχεται από τις αποθήκες του στρατού, τα Πολεμικά Μουσεία Αθηνών και Θεσσαλονίκης, τη στρατιωτική σχολή Ευελπίδων και τη στρατιωτική σχολή αξιωματικών σωμάτων. Παράλληλα υπάρχουν και σημαντικά κομμάτια, όπως οι στολές, που προέρχονται από δωρεές του αείμνηστου Στυλιανού Σταμπουλίδη και του Αλέξανδρου Χαΐτογλου.



Στη δημιουργία του μουσείου αναγνωρίστηκε η προσφορά του συνταγματάρχη ε.α. φαρμακοποιό και διευθυντή του ιδρύματος Μακεδονικού Αγώνα Βασίλειο Νικόλτσου που επιμελήθηκε την έκθεση, του προσωπικού δημοσίων σχέσεων του ΓΕΣ, του Δημήτριου Γαρυφάλλου για τη διάθεση φωτογραφικού υλικού με θέμα την απελευθέρωση της Κομοτηνής και του αντισυνταγματάρχη κ. Φραγκουλόπουλου για τη δημιουργία των ηλεκτρονικών συστημάτων ξενάγησης στο μουσείο. Στον προαύλιο χώρο του μουσείου εκτίθενται άρματα μάχης, ερπυστριοφόρα και πυροβόλα διαφόρων διαμετρημάτων.
Η ξενάγηση παιδιών και παιδαγωγών έγινε με μέριμνα στελεχών της 21ης ταξιαρχίας.

.