Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2011

Επισκευές στο Φυλάκιο Έβρου για να δουν Ευρωπαίοι ελεγκτές μια εικονική πραγματικότητα

Αντιδρά σε πρόσκαιρες λύσεις η Ένωση Συνοριακών Φυλάκων και ζητά μόνιμη λύση στα σοβαρά προβλήματα της παράνομης μετανάστευσης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ
ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
ΠΟΥ ΕΚΔΟΘΗΚΕ


Μόνιμη λύση στα προβλήματα που δημιουργεί η παράνομη μετανάστευση στον Έβρου, ζητά με επιστολή διαμαρτυρίας της η Ένωση Συνοριακών Φυλάκων Έβρου, η οποία καταγγέλλει ότι πρόσφατα έγιναν επισκευές στο ΕΧΠΑ  Φυλακίου, με αφορμή την άφιξη στην περιοχή Ευρωπαίων ελεγκτών.
Αναλυτικά η ανακοίνωση:

“Στο ίδιο έργο θεατές βρεθήκαμε πριν από μερικές μέρες όταν,  ως δια μαγείας,  ξεκίνησαν εργασίες επισκευής στο ΕΧΠΑ  Φυλακίου. Είπαμε λοιπόν ότι επιτέλους εισακούστηκαν οι προσευχές μας και οι εκκλήσεις που κάνουμε τόσο καιρό προς όλους τους υπεύθυνους. Και σαν να μην έφτανε αυτό εξεπλάγην  όταν ο υπερβολικά μεγάλος αριθμός λαθρομεταναστών,  που στοιβάζονταν τόσους μήνες μέσα, κάνοντας την δουλειά μας και τις συνθήκες διαβίωσης , τόσο την δική μας όσο και των ιδίων των κρατουμένων δύσκολη, άρχισε σιγά-σιγά  να ελαττώνεται, από τον αρχικά σχεδόν μόνιμο αριθμό των 400 με 500 κρατουμένων, στον απίστευτα χαμηλό αριθμό των 170 περίπου.
Δεν αργήσαμε όμως να καταλάβουμε τον λόγο του οργασμού εργασιών επισκευής και τις απίστευτης μειώσεως του αριθμού των κρατουμένων. Θα μας επισκέπτονταν επιτροπή από την Ευρώπη μαζί με κυβερνητικό κλιμάκιο του Υπουργείου, μας είπαν και το μυστήριο λύθηκε. Εδώ και τόσους μήνες, για να μην πούμε χρόνια, φωνάζουμε για τους συναδέλφους μας που υποφέρουν στο συγκεκριμένο χώρο, κάνοντας εκκλήσεις  και στέλνοντας χαρτιά και εκθέσεις για το θέμα. Μια πρόχειρη περιγραφή της κατάστασης που επικρατούσε στο ΕΧΠΑ Φυλακίου ήταν:
α) Μεγάλος αριθμός κρατουμένων(400 με 600) που είχε σαν αποτέλεσμα την μη σωστή φύλαξη και διαχείρισή τους.
β) Κατεστραμμένες εγκαταστάσεις (τζάμια-ντουβάρια-κάγκελα-εξαερισμοί) από την χρήση   αλλά και από παλαιότερες προσπάθειες αποδράσεων – εξεγέρσεων με τις οποίες βρισκόμαστε   αντιμέτωποι καθημερινά, με όλα τα επακόλουθα τους.
γ) Κατεστραμμένα υδραυλικά και μπάνια με αποτέλεσμα πολλές φορές τα λύματα να ξεχειλίζουν τους ανεπαρκείς βόθρους.
Οι απαντήσεις που παίρναμε είναι ότι μας καταλαβαίνουν, μας συμπονούν αλλά  δεν υπάρχουν οι πόροι και τα χρήματα για περισσότερα. Ότι για κάποιο λόγο δεν μπορούμε να ελαττώσουμε τον αριθμό των κρατουμένων σε διαχειρίσιμο  νούμερο και ότι θα πρέπει να κάνουμε την δουλειά μας, έτσι όπως έχει η κατάσταση, δηλαδή κινδυνεύοντας  την εργασία  μας(εξεγέρσεις- αποδράσεις)  αλλά και την υγεία, τόσο την δική μας,  των κρατουμένων  αλλά και όλου του κοινωνικού συνόλου.
Πως τώρα, εντελώς ξαφνικά και τα χρήματα βρέθηκαν και ο αριθμός των κρατουμένων μειώθηκε; Μέσα σε τρεις μέρες , οι εγκαταστάσεις βαφτήκαν, τα υδραυλικά φτιαχτήκαν και τα φύλλα απολύσεως σε κρατουμένους  δοθήκαν απλόχερα. Και όλα αυτά γιατί; Για να δουν οι Ευρωπαίοι  ελεγκτές μας μια εικονική πραγματικότητα; Γιατί δεν τα άφησαν όπως τα βιώνουμε εμείς καθημερινά;

Πότε  επιτέλους θα αλλάξει η νοοτροπία μας; Πότε επιτέλους θα κάνουν οι αρμόδιοι την δουλειά τους χωρίς την απειλή κάποιου μπαμπούλα, που στην προκείμενη  περίπτωση είναι μια Ευρωπαϊκή Επιτροπή; Για να μη παρεξηγηθούμε,  επικροτούμε οποιαδήποτε βελτίωση πραγματοποιείτε και  έχει σαν αποτέλεσμα αυτά που τόσα  χρόνια φωνάζουμε. Ελπίζουμε όμως αυτές να πραγματοποιούνται και όταν δεν είναι παρόν Ευρωπαϊκές Επιτροπές, οι άλλοι Επίσημοι. Δεν θα έπρεπε  να  θέλουνε μπαμπούλες για να κάνουνε οι αρμόδιοι την δουλειά τους. Θεωρούμε ότι σαν  Έλληνες  είμαστε  καλύτεροι από αυτή την εικόνα. Εμείς, σαν αρμόδιο συνδικαλιστικό όργανο,  θα συνεχίσουμε να αναδεικνύουμε τα προβλήματα όπου υπάρχουν και να επιζητούμε λύσεις”.

.