Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

Παράθυρο για νέες προσλήψεις στις Υπηρεσίες Υποδοχής Μεταναστών

Αν και ο νόμος για τη σύστασή τους προέβλεπε στελέχωση με μετατάξεις, τα Προεδρικά Διατάγματα που βρίσκονται στο ΣτΕ αφήνουν ανοιχτή την πιθανότητα προσλήψεων
ΠΟΣΕΣ ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ
ΠΟΥ ΠΡΟΒΛΕΠΟΝΤΑΙ;

Τα προβλήματα συνωστισμού και συνθηκών που υπάρχουν στα κέντρα κράτησης (στη φωτογραφία αυτό της Ορεστιάδας) έρχονται να εξομαλύνουν τα Κέντρα Υποδοχής Μεταναστών

Δύο διατάγματα, που αφορούν την οργάνωση και τη λειτουργία των υπηρεσιών Ασύλου και Πρώτης Υποδοχής σε διάφορες περιφέρειες της χώρας, ανοίγουν τον δρόμο για μετατάξεις αλλά και προσλήψεις υπαλλήλων με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου, αλλά και ορισμένου (συμβασιούχους).

Τα δύο σχέδια Προεδρικών Διαταγμάτων που προωθεί η κυβέρνηση έρχονται να αντιμετωπίσουν το τεράστιο πρόβλημα της μαζικής παράνομης εισόδου αλλοδαπών από τρίτες χώρες στην Ελλάδα και εκδίδονται σε εκτέλεση του πρόσφατου νόμου 3907/11 και σε συμμόρφωση σχετικής κοινοτικής οδηγίας (2008/115/ΕΚ), καθιερώνοντας δίκαιες και διαφανείς διαδικασίες για την εξέταση των αιτημάτων ασύλου, αλλά και την επιστροφή τους στις χώρες καταγωγής ή προέλευσής τους, με διασφάλιση και της προστασίας των συμφερόντων τους.

Τα νέα νομοθετήματα που έχουν σταλεί για επεξεργασία στο Συμβούλιο της Επικρατείας πρόκειται να επιβαρύνουν αρκετά τον κρατικό προϋπολογισμό, αφού οι σχετικές υπηρεσίες θα λειτουργήσουν σε διάφορους νομούς της χώρας και κυρίως σε περιοχές όπου είναι πιο έντονο το φαινόμενο της λαθρομετανάστευσης, με πρόβλεψη στέγασής τους, αλλά και καταβολής αμοιβής σε τρίτα πρόσωπα (ιδιώτες), εφόσον δεν επαρκεί το προβλεπόμενο εξειδικευμένο προσωπικό (τον περασμένο Απρίλιο εκκρεμούσε ένα "στοκ" 50.000 αιτήσεων ασύλου). Ηδη προβλέπεται επαύξηση της σχετικής δαπάνης κατά 8 εκατ. ευρώ.

Στην Κεντρική Υπηρεσία Ασύλου προβλέπονται 52 οργανικές θέσεις (διοικητικού, επιστημονικού προσωπικού, πληροφορικής κ.λπ.), ενώ περιφερειακά γραφεία προβλέπονται σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη, Ορεστιάδα, Ιωάννινα, Βόλο, Πάτρα, Ηράκλειο, Λέσβο, Χίο, Σάμο, Λέρο, Ρόδο με 180 οργανικές θέσεις (90 ειδικού επιστημονικού και 90 κατηγορίας ΔΕ διοικητικού - λογιστικού).

Αντίστοιχα στην Κεντρική Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής ορίζονται 38 οργανικές θέσεις (παρόμοιες με του Ασύλου και επιπλέον ιατρών, νοσηλευτών, ψυχολογίας, κοινωνικών λειτουργών), ενώ στις περιφερειακές υπηρεσίες πρώτης υποδοχής προβλέπονται συνολικά 406 οργανικές θέσεις (μεταξύ άλλων 56 ΠΕ και 140 ΔΕ διοικητικού - οικονομικού προσωπικού, 28 ιατρών, 14 ΠΕ και 42 ΤΕ κοινωνικών λειτουργών, 14 ψυχολόγων, 56 νοσηλευτών, 28 τεχνικών, 28 οδηγών).

Η στελέχωση όλων των υπηρεσιών είχε προβλεφθεί αρχικά να γίνει με μετατάξεις, αποσπάσεις από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα και με τα σχέδια ΠΔ προστίθεται η δυνατότητα να γίνουν προσλήψεις με συμβάσεις αορίστου χρόνου (για τις υπηρεσίες υποδοχής) αλλά και ορισμένου χρόνου (για τις υπηρεσίες ασύλου).


Καταγραφή και ιατρική υποστήριξη

Πώς θα λειτουργήσουν οι μονάδες

Στις μονάδες πρώτης υποδοχής γίνεται η καταγραφή των αλλοδαπών, η εξακρίβωση της ταυτότητας και ιθαγένειάς τους, ιατρικός έλεγχος και παροχή τυχόν αναγκαίας ιατρικής περίθαλψης - ψυχοκοινωνικής υποστήριξης, ενημέρωση για δικαιώματα και υποχρεώσεις τους, ενώ υπάρχει μέριμνα για όσους ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες ώστε να υποβάλλονται στις προβλεπόμενες διαδικασίες. Στις σχετικές μονάδες αποσπάται ο απαραίτητος αριθμός αστυνομικών για να καλυφθούν οι ανάγκες της εξακρίβωσης.

Οι προδιαγραφές των υπηρεσιών - κατά το ΠΔ - πρέπει να εξασφαλίζουν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης, επείγουσα υγειονομική περίθαλψη, πρόσβαση σε νομική βοήθεια, δυνατότητα διατήρησης οικογενειακής ενότητας κ.λπ.

Αν δεν επαρκεί το υπάρχον προσωπικό (ή δεν είναι κατάλληλο) μπορεί να γίνονται μετακινήσεις από άλλες υπηρεσίες ή να ανατίθεται η έκδοση διοικητικών πράξεων κ.λπ. σε φορείς της κοινωνίας των πολιτών που ανταποκρίνονται σε κατάλληλες προδιαγραφές ποιότητας - ασφάλειας.


Πηγή:  http://www.ethnos.gr/