Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

Διαλύεται το ΙΓΜΕ με απόφαση Βενιζέλου και Παπακωνσταντίνου

Η απόφαση υπογράφηκε λίγες μόλις ώρες πριν να ανατεθεί η εντολή σχηματισμού νέας κυβέρνησης στον Λουκά Παπαδήμο, ενώ λίγο αργότερα ο υφυπουργός του ανέθεσε έρευνα για φυσικό αέριο σε σχιστολιθικά πετρώματα στην Θράκη!!!

     ΜΑΘΕΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ

Στα πλαίσια του περιορισμού του δημόσιου τομέα, ο Υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Παπακωνσταντίνου και ο Υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, υπέγραψαν στις 8/11 μια κοινή υπουργική απόφαση ( Κ.Υ.Α. ) με την οποία διαλύουν ουσιαστικά το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών ( ΙΓΜΕ ).

Η απόφαση που υπογράφηκε λίγες μόλις ώρες πριν να ανατεθεί η εντολή σχηματισμού νέας κυβέρνησης στον Λουκά Παπαδήμο, προβλέπει την άμεση συρρίκνωση του ΙΓΜΕ κατά 60 % και την συγχώνευση του με το ΕΚΠΑΑ ( Εθνικό Κέντρο Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης ) με σκοπό τον σχηματισμό ενός νέου ενιαίου φορέα, του ΕΚΒΑΑ ( Εθνικό Κέντρο Βιώσιμης και Αειφόρου Ανάπτυξης ) με αντικείμενο που είναι δύσκολο να προσδιοριστεί. Με την απόφαση αυτή το ΙΓΜΕ που έχει παράγει σημαντικό εθνικό έργο επί 40 συνεχή χρόνια, θα μειώσει το προσωπικό του από 346 σε 166 άτομα και θα συγχωνευθεί με ένα νεαρό φορέα που διαθέτει 2 μόνιμους υπαλλήλους, 11μελές Διοικητικό Συμβούλιο και αρκετά διαφορετικό αντικείμενο. Αυτό αποτέλεσε και αιτία παραιτήσεων της Προέδρου του ΕΚΠΑΑ κυρίας Θεοχάρη καθώς και δυο μελών του Δ.Σ.

Είναι απορίας άξιο με ποια λογική οδηγείται το ΙΓΜΕ στην διάλυση, την ώρα που η αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της χώρας αποτελεί μια από τις ελάχιστες ελπίδες για ανάκαμψη. Αποτελεί ειρωνεία ότι αμέσως μετά την επίμαχη Κ.Υ.Α. ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης ανέθεσε στο ΙΓΜΕ μια σημαντική έρευνα για φυσικό αέριο που εντοπίζεται σε σχιστολιθικά πετρώματα και αφορά την περιοχή μας. Να επισημάνουμε ότι το ΙΓΜΕ έχει υποβάλλει προτάσεις έργων στο ΕΣΠΑ ύψους 23 εκατομμυρίων ευρώ. Τα έργα αυτά είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν θα μπορέσουν να υλοποιηθούν με τη νέα μορφή και δομή, την στιγμή που η εισροή πόρων από το ΕΣΠΑ κρίνεται ως επιτακτική ανάγκη.

Ιδιαίτερα για την Περιφερειακή Μονάδα του ΙΓΜΕ στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, ο κ. Βασίλης Αρβανιτίδης, στέλεχος και εκπρόσωπος των εργαζόμενων από την Ξάνθη, μας ενημέρωσε ότι από τους τριάντα τέσσερεις εργαζόμενους θα απομείνουν μόνο τέσσερεις στις 1/1/2012 ! Στελέχη με 20 και 25 χρόνια εμπειρία και προσφορά οδηγούνται στην εργασιακή εφεδρεία ενώ 6 εργαζόμενοι υπέβαλλαν ήδη αιτήματα συνταξιοδότησης ακόμα και αγοράζοντας συντάξιμο χρόνο προκειμένου να αποφύγουν το επαχθές μέτρο. Με τέσσερα άτομα προσωπικό η Περιφερειακή Μονάδα θα είναι αδύνατο να λειτουργήσει και οι εργαζόμενοι δίνουν αγώνα δρόμου ενημερώνοντας κόμματα και φορείς προκειμένου να περισώσουν ότι είναι δυνατόν έστω και την τελευταία στιγμή.

 
Πηγή:  http://www.thrakinews.gr/