Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2011

Στον προθάλαμο του Invest in Greece τα "Χρυσωρυχεία Θράκης"

Περιμένουν το πράσινο φως, θέλοντας να εκμεταλλευθούν την αστάθεια που προκαλεί η κυβέρνηση συνεργασίας


ΣΥΝΟΛΙΚΑ 20 ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ. ΔΕΙΤΕ ΠΟΙΟΙ...


Είκοσι επενδυτές στους κλάδους του τουρισμού, της ενέργειας αλλά και του χρυσού, περιμένουν για έργα αξίας 7-8 δισ. ευρώ στον προθάλαμο του Invest in Greece. Ο λόγος για τον φορέα μέσω του οποίου εγκρίνονται επενδύσεις με τη διαδικασία Fast Track των γρήγορων αδειοδοτήσεων και των ειδικών κινήτρων.

Ηδη, έχουν υποβάλει επίσημο αίτημα 9 επενδυτικές προτάσεις αξίας περίπου 5,5 δισ. ευρώ στις οποίες αναφέρθηκε και στις προγραμματικές δηλώσεις του ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος. Από τα έργα αυτά:



* Εχουν ήδη εγκριθεί ήδη από τη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων τρία φωτοβολταϊκά έργα, συνολικού ύψους 1 δισ. Αφορούν την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών σταθμών-πάρκων ισχύος 131,074 MW (Δ. Παναγάκος - Solar C oncept Α.Ε. - Spes Solaris Α.Ε.), ισχύος 126,82 MW (Σίλσιο Φωτοβολταϊκά Πάρκα Α.Ε.) και 260 GWh (Ηλιακό Βέλος Ενα Α.Ε.)



* Υπό έγκριση τελούν ακόμη 6 επενδύσεις οι οποίες έχουν υποβάλει επίσημο αίτημα. Πρόκειται για δύο επενδυτικά έργα της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (επένδυση στην Κρήτη για διασύνδεση στο Εθνικό Διασυνδεδεμένο Σύστημα Ενέργειας μέσω υποβρυχίου καλωδίου και αιολικό σύστημα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας). Επίσης η εταιρεία «Χρυσωρυχεία Θράκης ΑΜΒΕ» επιθυμεί να επενδύσει στον μεταλλευτικό κλάδο για την αξιοποίηση κοιτάσματος χρυσού εντός μεταλλευτικών παραχωρήσεων στο Νομό Εβρου, ενώ αίτημα έχει υποβληθεί και για σύνθετη τουριστική επένδυση με την ονομασία «Pravita Eco-Leisure Luxury Resort» στη Χαλκιδική από την κοινοπραξία ΠΡΑΒΙΤΑ - Μακεδονικά Γκολφ.



Πρόσφατα, αίτημα υποβλήθηκε και από δύο ακόμη ενεργειακές εταιρείες. Το ένα αφορά την ανάπτυξη συστοιχιών αιολικών πάρκων στην Κρήτη και τη διασύνδεσή τους με το ηπειρωτικό σύστημα από την Elica Group και το δεύτερο την επαύξηση ισχύος του σχεδίου της Spes Solaris-Solar Concept Α.Ε. που έχει ενταχθεί ήδη στο fast track.



* Οσο για τα υπόλοιπα 11 σχέδια που προετοιμάζουν τις αιτήσεις τους, σύμφωνα με πληροφορίες και αυτά θα δραστηριοποιούνται στον τουριστικό και τον ενεργειακό τομέα, ενώ υπάρχει ενδιαφέρον και για ακόμη μία επένδυση αξιοποίησης κοιτασμάτων χρυσού.

 
Πηγή:  http://www.enet.gr/