Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2011

Σε εφαρμογή προγράμματα ύψους 148 εκατομμυρίων ευρώ για την λαθρομετανάστευση στον Έβρο

Υλοποιήθηκαν ή βρίσκονται στο στάδιο της υλοποίησης, σύμφωνα με απάντηση του αρμόδιου υπουργού Χρ. Παπουτσή στη Βουλή σε ερώτηση του Αλ. Δερμεντζόπουλου
           ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΑ;


Προγράμματα ύψους 148 εκατομμυρίων ευρώ υλοποιήθηκαν ή βρίσκονται στο στάδιο της υλοποίησης από το Ταμείο Εξωτερικών Συνόρων για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης.

Σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή, προς απάντηση ερώτησης για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης στον Έβρο, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής ενημερώνει πως ο συνολικός προϋπολογισμός του Ταμείου Εξωτερικών Συνόρων για την περίοδο 2007-2013 ανέρχεται σε περίπου 275 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων 75% ευρωπαϊκή χρηματοδότηση και 25% εθνικοί πόροι. Μέχρι στιγμής, προσθέτει, έχουν υλοποιηθεί ή βρίσκονται στο στάδιο της υλοποίησης, προγράμματα ύψους 148 εκατομμυρίων ευρώ - ποσό το οποίο, όπως εκτιμά, αναμένεται να αυξηθεί την επόμενη τριετία, με την πρόοδο υλοποίησης των προγραμματισμένων δράσεων.

Όπως διευκρινίζει ο υπουργός, από την Ελληνική Αστυνομία που είναι κύριος φορέας υλοποίησης δράσεων του Ταμείου, ολοκληρώθηκε η υλοποίηση των ετησίων προγραμμάτων 2007 σε ποσοστό 99%, 2008 σε ποσοστό 73% και 2009 σε ποσοστό 70%, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι δράσεις των ετήσιων προγραμμάτων 2010 και 2011 προϋπολογισμού 36,5 και 55 εκατομμύρια ευρώ αντίστοιχα.

Μεταξύ άλλων ο κ. Παπουτσής αναφέρεται στην επικείμενη ενίσχυση των υπηρεσιών Συνοριακής Φύλαξης και Ελέγχου Διαβατηρίων της Ελληνικής Αστυνομίας στον Έβρο με υλικοτεχνικό εξοπλισμό (συστήματα επιτήρησης της μεθοριακής γραμμής, οχήματα με ενσωματωμένες θερμικές κάμερες, αστυνομικούς σκύλους κλπ), αλλά και στην «επιχειρούμενη -όπως αναφέρει- βελτίωση της συνεργασίας με την τουρκική πλευρά, μέσω των ορισθέντων εκατέρωθεν σημείων επαφής, ώστε με την παρέμβαση του τουρκικού στρατού ο οποίος είναι αρμόδιος για την επιτήρηση των συνόρων, να αποτρέπεται η παράνομη έξοδος από τη χώρα αυτή παράνομων μεταναστών».

Επιπλέον γίνεται αναφορά στην κατασκευή του τεχνητού εμποδίου για το οποίο έχουν ξεκινήσει οι προπαρασκευαστικές εργασίες (σ.σ.: ο διαγωνισμός διεξήχθη την 4.10.2011 και συμμετείχαν 14 εταιρείες). Στον ίδιο χώρο, επισημαίνει ο κ. Παπουτσής, θα κατασκευαστεί τεχνητό αποτρεπτικό εμπόδιο (σ.σ. εκτελούνται ήδη εργασίες για την εγκατάσταση τεχνικών μέσων επιτήρησης συνόρων).

Ο υπουργός αναφέρεται επίσης στη συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό FRONTEX στην περιοχή του Έβρου και στην ενίσχυση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αλεξανδρούπολης, ενώ ενημερώνει ότι σε έκταση που παραχωρήθηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας - Θράκης, θα κατασκευαστεί νέα κτιριακή μονάδα Κέντρου Υποδοχής λαθρομεταναστών.

Το έγγραφο του υπουργού διαβιβάστηκε προς απάντηση ερώτησης των βουλευτών της ΝΔ Πάνου Παναγιωτόπουλου και Αλέξανδρου Δερμεντζόπουλου, οι οποίοι είχαν ζητήσει να ενημερωθούν για την προστασία των συνόρων, τη φάση στην οποία βρίσκεται η υλοποίηση του σχεδίου για τον φράκτη ασφαλείας στον Εβρο, τη συνεργασία με τη FRONTEX και τα κονδύλια που έχουν αντληθεί μέχρι σήμερα για την προστασία των συνόρων από τη λαθρομετανάστευση από ευρωπαϊκά ταμεία.

.