Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011

Στα 68 εκατ. ευρώ τα μυστικά κονδύλια του ΥΠΕΞ μόνο για το 2011!

Σάλος στη Βουλή. Για κονδύλια που εξυπηρετούν το εθνικό συμφέρον μίλησε ο Σταύρος Δήμας προς απάντηση των καταγγελιών της Ελίζας Βόζενμπεργκ
ΑΦΟΡΟΥΝ ΚΑΙ
ΤΗΝ  ΘΡΑΚΗ;;;

Σάλος στη Βουλή με το θέμα των μυστικών κονδυλίων, μετά από σημαντικές αποκαλύψεις της βουλευτή της ΝΔ Ελίζα Βόζενμπεργκ.


Όπως επεσήμανε η βουλευτής, "μόνο για το 2010 η υπέρβαση που σημειώθηκε έφτασε το 270% καθώς από τα 18.000.000 ευρώ που είχαν αρχικά προϋπολογισθεί, η τελική δαπάνη για τα μυστικά κονδύλια έφθασε τα 68.000.000 ευρώ.

Ανάλογη είναι και η εικόνα για το 2011 καθώς η δαπάνη για τα μυστικά κονδύλια εκτιμάται ότι θα υπερβεί τα 60.000.000 ευρώ, παρά το γεγονός ότι αυτή είχε προϋπολογιστεί σε 34.000.000 ευρώ".
Η βουλευτής στην ερώτησή της, επικαλέστηκε δημοσιεύματα που αναφέρονταν σε σημαντική υπέρβαση των μυστικών κονδυλίων του υπουργείου Εξωτερικών από την απελθούσα κυβέρνηση κατά την τελευταία διετία, και συγκεκριμένα υπερδιπλασιασμό της δαπάνης σε σχέση με τα αρχικώς προϋπολογισθέντα.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Δήμας διέψευσε κατηγορηματικά τα ποσά, υπογραμμίζοντας ότι "το υπουργείο Εξωτερικών, υπό το φως της τρέχουσας δυσμενούς δημοσιονομικής συγκυρίας έχει ανταποκριθεί στην επιτακτική ανάγκη εξορθολογισμού των δημοσίων δαπανών", ενώ προσκόμισε σχετικό έγγραφο, προς απάντηση της γαλάζιας βουλευτού.

Όπως ειδικότερα αναφέρει στο έγγραφο ο υπουργός, τα αποκαλούμενα μυστικά κονδύλια "σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, θεωρούνται δαπάνες απορρήτων εθνικών αναγκών αυτές που αποβλέπουν σε εξυπηρέτηση, αμέσως ή εμμέσως, της εξωτερικής πολιτικής του κράτους και δεν μπορούν να γίνουν γνωστές χωρίς ζημία των συμφερόντων της χώρας".
Μάλιστα ο κ. Δήμας δήλωσε ότι "είναι προφανής και αυτονόητη η ύπαρξη των εν λόγω δαπανών".

Διαβεβαίωσε όμως ότι "το υπουργείο Εξωτερικών μεριμνά ώστε οι δαπάνες αυτές, να εξυπηρετούν το εθνικό συμφέρον της χώρας συνυπολογίζοντας τη συνάρτηση κόστους και αποτελέσματος και με σεβασμό στην εθνική προσπάθεια περιστολής των δημοσίων δαπανών".


Πηγή:  http://news247.gr/