Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011

Παραδίδονται οι πρώτες συμβάσεις εκμίσθωσης γης σε αγρότες στην Ξάνθη

Οι έντεκα πρώτοι αγρότες μισθώνουν συνολικά 29 αγροτεμάχια συνολικής έκτασης 180 στρεμμάτων

    ΜΑΘΕΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ
Παραδίδονται την ερχόμενη Τρίτη 27 Δεκεμβρίου, οι πρώτες συμβάσεις εκμίσθωσης γης έναντι συμβολικού τιμήματος σε αγρότες στην Περιφερειακή Ενότητα της Ξάνθης.


Ειδικότερα, οι έντεκα πρώτοι αγρότες μισθώνουν συνολικά 29 αγροτεμάχια συνολικής έκτασης 180 στρεμμάτων.

Όπως είπε, νωρίτερα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Σκανδαλίδης, έως σήμερα έχουν υποβληθεί συνολικά 4.600 αιτήσεις, οι οποίες αφορούν 1.100 αγροτεμάχια ενώ «εντυπωσιακό είναι το πόσοι νέοι αγρότες υποβάλλουν αιτήσεις».

Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι έλεγχοι από τις αρμόδιες υπηρεσίες σε 21 Περιφερειακές Ενότητες της Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Δυτικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας. Οι έλεγχοι αφορούν περίπου 21.000 αγροτεμάχια, έκτασης περίπου 400.000 στρεμμάτων.


Πληρωμή ενιαίας ενίσχυσης για το 2011

Στο μεταξύ, ο κ. Σκανδαλίδης ανακοίνωσε την πληρωμή της εξόφλησης της ενιαίας ενίσχυσης για το 2011, που αφορά 700.098 δικαιούχους, με το καταβαλλόμενο ποσό να ανέρχεται σε 1.004.772.619 ευρώ. Η πίστωση των λογαριασμών των δικαιούχων ξεκινά αύριο Πέμπτη. «Το όλο εγχείρημα ήταν τεχνικά και οικονομικά δύσκολο», είπε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. «Το θέμα της εξεύρεσης των πόρων 1 δισ. Ευρώ, αποτέλεσε αμέσως μετά την πληρωμή της προκαταβολής στις αρχές Νοεμβρίου, πρώτη προτεραιότητα για το υπουργείο, γνωρίζοντας τα προβλήματα ρευστότητας των τραπεζών από τα οποία δεν εξαιρείται η ΑΤΕ. Σε συνεργασία με τον υπουργό Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλο, τον αναπληρωτή υπουργό κ. Φ. Σαχινίδη και τη διοίκηση της ΑΤΕ, έγινε κατορθωτή η εξασφάλιση του ποσού, μέσω της 6ης δόσης δανείου».

Όπως, επίσης, διευκρίνισε, μαζί με την σημερινή πληρωμή της εξόφλησης της ενιαίας ενίσχυσης, από την 1.1.2010 έως την 31.12.2011, ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει προβεί σε πληρωμές 9 δισ. Ευρώ συνολικά.

Σε ότι αφορά στις πληρωμές του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013, οι εισροές από την ΕΕ για το 2011 ανήλθαν σε 418 εκατ. Ευρώ, περίπου 10 εκατ. Ευρώ περισσότερα από τον προκαθορισμένο στόχο. Πρόκειται, δε, για το πρώτο σε απορροφητικότητα πρόγραμμα της κυβέρνησης.


Ξεκαθαρίζει το τοπίο στους συνεταιρισμούς

Σχετικά με την εφαρμογή του νόμου για την αναμόρφωση του συνεταιριστικού κινήματος, ο κ. Σκανδαλίδης, είπε ότι σήμερα το βράδυ ολοκληρώνεται η προθεσμία για την εγγραφή των συνεταιρισμών στο μητρώο, ενώ τα μέχρι τώρα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά των αλλαγών που επιχειρούνται. Η εικόνα που έως σήμερα υπήρχε αναφέρεται στην ύπαρξη 6.280 πρωτοβάθμιων συνεταιριστικών οργανώσεων, 114 ενώσεων, 9 κεντρικών συνεταιριστικών ενώσεων, 11 κοινοπραξιών αγροτικών συνεταιρισμών, 16 εταιρειών και 250.000 αγροτών μελών. Ωστόσο, στο μητρώο έως σήμερα έχουν εγγραφεί 2.870 συνεταιρισμοί εκ των οποίων οι ενεργοί είναι 1.195, με το σύνολο των μελών να ανέρχεται σε 195.000. Από τους εγγεγραμμένους συνεταιρισμούς, οι 479 έχουν κύκλο εργασιών άνω των 50.000 ευρώ, ενώ ο κύκλος εργασιών του συνόλου των συνεταιρισμών και των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών που έχουν εγγραφθεί φτάνει το 1,2 δισ. ευρώ.


Διανομή τροφίμων σε απόρους

Τέλος, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κώστας Σκανδαλίδης, αναφέρθηκε στη δωρεάν διανομή τροφίμων σε απόρους, που παρά τις αντιδράσεις της Γερμανίας κι άλλων πέντε κρατών, θα συνεχιστεί κανονικά για τα έτη 2012 και 2013. Σε ότι αφορά τη χώρα μας το πρόγραμμα θα είναι ύψους 20 εκατ. ευρώ. Περί τα τέλη του μήνα ολοκληρώνεται η διαδικασία διανομής ρυζιού, ζυμαρικών και γραβιέρας Κρήτης, ενώ «ξεμπλόκαραν» οι διαδικασίες και προχωρά ο διαγωνισμός και για τη διανομή φέτας.


Πηγή:  http://www.skai.gr/