Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011

Έρχονται υψηλές αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ

Τις επόμενες ημέρες αναμένονται οι τελικές αποφάσεις για τις αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, που θα ισχύσουν από 1η Ιανουαρίου.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΟΙ
ΠΡΩΤΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ;



Τις επόμενες ημέρες αναμένονται οι τελικές αποφάσεις για τις αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, που θα ισχύσουν από 1η Ιανουαρίου 2012. Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η ΔΕΗ έχει ζητήσει ανατιμήσεις τουλάχιστον κατά 15% και η ΡΑΕ γνωμοδοτεί για μέση αύξηση 11% - 12%.

Η τελική απόφαση θα ληφθεί από την κυβέρνηση και αναμένεται να περιλαμβάνει διαφορετικές επιβαρύνσεις ανά κατηγορία καταναλωτών και με κοινωνικά κριτήρια.

Στους αυξημένους λογαριασμούς της ΔΕΗ θα περιληφθούν και σημαντικές ανατιμήσεις στο τέλος υπέρ των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ).
Ειδικότερα, η χρέωση για τους οικιακούς καταναλωτές θα διαμορφωθεί από 1η/1 σε 5,99 ευρώ ανά μεγαβατώρα, από 1,95 ευρώ που ισχύει σήμερα.

Το τέλος ΑΠΕ είναι μία από τις πηγές χρηματοδότησης της παραγωγής «πράσινης» ενέργειας (από αιολικά, φωτοβολταϊκά κλπ.). Αναλυτικά, ανά κατηγορία καταναλωτών, διαμορφώνεται ως εξής:

- υψηλή τάση 2,96 ευρώ ανά μεγαβατώρα (από 1,04 ευρώ)

- αγροτική χρήση στη μέση τάση 2,29 ευρώ (από 0,74 ευρώ)

- λοιπές χρήσεις στη μέση τάση 5,35 ευρώ (από 1,69 ευρώ)

- αγροτική χρήση χαμηλή τάση 2,96 ευρώ (από 0,9 ευρώ)

- οικιακή χρήση χαμηλή τάση 5,99 ευρώ (από 1,95 ευρώ) και λοιπές χρήσεις.

Το ζήτημα των προωθούμενων αυξήσεων στα τιμολόγια της ΔΕΗ φέρνει στη Βουλή με ερώτησή του προς τον υπουργό ΠΕΚΑ Γιώργο Παπακωνσταντίνου, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης.
Ειδικότερα, ρωτά τον υπουργό ρωτά τον κ. Παπακωνσταντίνου αν «σκοπεύει να αναθεωρήσει τους σχεδιασμούς αύξησης των τιμολογίων του ηλεκτρικού ρεύματος και αύξησης του απαράδεκτου, έτσι και αλλιώς, τέλους των ΑΠΕ, ως ελάχιστα μέτρα κοινωνικής ευθύνης και αποτροπής νέας ανυπόφορης και αβάστακτης μείωσης των εισοδημάτων, ιδιαίτερα για τα πιο φτωχά στρώματα της κοινωνίας μας».

Την αντίθεσή της ΔΕΗ εκφράζει και η ΓΕΝΟΠ. Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι «οι καταναλωτές ως εύκολα θύματα καλούνται πληρώσουν μία ακόμη δυσβάστακτη αύξηση (την 11η μέσα σε δύο χρόνια) εξαιτίας των απαράδεκτων και καταστροφικών αποφάσεων της κυβέρνησης σε βάρος της ΔΕΗ».

Η ΓΕΝΟΠ υποστηρίζει ότι ακόμη και αν η κυβέρνηση εγκρίνει τις αυξήσεις που ζητά η ΔΕΗ, σε λίγους μήνες η διοίκηση της επιχείρησης θα αναγκαστεί και πάλι να ζητήσει αυξήσεις, γιατί, όπως αναφέρει, «η χρεοκοπία της ΔΕΗ είναι αναπόφευκτη».

Επιπλέον, τονίζει ότι οι καταναλωτές ρεύματος από το 2013 θα πληρώνουν 600 εκατ. ευρώ έως 1,2 δισ. ευρώ ετησίως επιπλέον σε εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας για τον περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

 
Πηγή:  http://www.naftemporiki.gr/