Τετάρτη, 21 Δεκεμβρίου 2011

Ενοχλημένος ο Γκιουλ με το γαλλικό ν/σχ για την αρμενική γενοκτονία

Ο τούρκος πρόεδρος κάλεσε το Παρίσι να μην υιοθετήσει την «απαράδεκτη» -όπως είπε- πρόταση νόμου που ποινικοποιεί την άρνηση της γενοκτονίας των Αρμενίων

    ΜΑΘΕΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ


Ο Τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ κάλεσε σήμερα τη Γαλλία να μην υιοθετήσει την «απαράδεκτη» -όπως είπε- πρόταση νόμου που ποινικοποιεί την άρνηση της γενοκτονίας των Αρμενίων, την οποία οι Γάλλοι βουλευτές αναμένεται να ψηφίσουν την Πέμπτη.


«Δεν υπάρχει περίπτωση να δεχθούμε αυτή την πρόταση νόμου [...] που μας αφαιρεί το δικαίωμα να απορρίψουμε τις αβάσιμες και άδικες κατηγορίες εναντίον της χώρας μας και του έθνους μας», τονίζει ο Γκιουλ και συμπληρώνει: «Αναμένουμε ότι θα επικρατήσει στη Γαλλία η λογική και η ευθυκρισία και ότι θα απορριφθεί αυτό το σχέδιο νόμου».

Σε σχετική ανακοίνωση ο Τούρκος πρόεδρος εκφράζει την ελπίδα ότι «η πολυετής γαλλοτουρκικη φιλία, τα κοινά συμφέροντα και η συμμαχία τους (στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ) δεν θα θυσιαστούν προς όφελος προεκλογικών υπολογισμών».

Αναφέρει επίσης πως αν υιοθετηθεί αυτός ο νόμος, θα σταθεί εμπόδιο σε κάθε αμερόληπτη ιστορική έρευνα για τα γεγονότα του 1915-17 στην Ανατολία, τα οποία η Γαλλία καθώς και ακόμη περίπου 20 χώρες έχουν αναγνωρίσει ως γενοκτονία.

Η Τουρκία παραδέχεται έως και 500.000 θανάτους (1,5 εκατομμύριο σύμφωνα με τους Αρμένιους), όμως τους αποδίδει όχι σε γενοκτονία, αλλά στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Η Αγκυρα απείλησε πριν από μερικές ημέρες το Παρίσι για «ανεπανόρθωτες» συνέπειες στις μεταξύ τους σχέσεις στην περίπτωση που υιοθετηθεί ο νόμος.

.