Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011

Ποιον κορυφαίο Θρακιώτη πολιτικό χαρακτηρίζει ο Εφραίμ "εχθρό της Μονής Βατοπεδίου";

Ενώ το Συμβούλιο Εφετών θα κρίνει για την προφυλάκιση ή μη του ηγουμένου, το "Βήμα" αποκάλυψε αποσπάσματα της απολογίας του στην ανακρίτρια
    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ



Ας όψεται η ανάγκη! Η φράση αυτή θα µπορούσε να είναι η κατακλείδα του πολύωρου σφυροκοπήµατος του αρχιµανδρίτη Εφραίµ από την εφέτη ανακρίτρια κυρία Ειρήνη Καλού κατά τη µαραθώνια απολογία του, την οποία αποκαλύπτει «Το Βήµα». Επί λέξει ο αρχιµανδρίτης αιτιολόγησε ως εξής τον «χορό» των 150 εκατ. ευρώ που συνόδευσαν τις περίφηµες ιερές ανταλλαγές: «Η Μονή έχει τεράστιες οικονοµικές ανάγκες. Π.χ., χρειάζονται 480.000 ευρώ τον χρόνο µόνο για πετρέλαιο θέρµανσης, φιλοξενούµε 50.000 ανθρώπους, συντηρούµε σπανιότατα κειµήλια µε εξαιρετικά υψηλό κόστος δεκάδων εκατοµµυρίων ευρώ. Ολα αυτά χρειάζονται τεράστια χρηµατικά ποσά για τα οποία πρέπει να εξευρεθούν πηγές».

Οι επιθέσεις

Είχε προηγηθεί ερώτηση της ανακρίτριας κατά πόσον η υπόθεση των ανταλλαγών συνάδει προς τα πνευµατικά του καθήκοντα. Του ζητήθηκε µάλιστα να απαντήσει «από τα ποσά που εισέπραξε η Μονή από την πώληση ακινήτων που περιήλθαν σε αυτήν από τις ανταλλαγές τι φιλανθρωπικό έργο πραγµατοποίησε», αλλά ο ηγούµενος ενός από τα πλουσιότερα µοναστήρια του Αγίου Ορους έκλεισε το θέµα επικαλούµενος τις συνέπειες της ποινικής διαδικασίας στην οποία ενεπλάκη: «Τελικά µπορέσαµε να χρησιµοποιήσουµε µόνο ένα µικρό µέρος των ποσών αυτών, διότι το µεγαλύτερο µέρος τους κατασχέθηκε στο πλαίσιο της παρούσας ποινικής διαδικασίας» υποστήριξε ο κ. Εφραίµ. Στην πολύωρη απολογία του ο αρχιµανδρίτης επιτέθηκε εναντίον του πρώην νοµικού συµβούλου του κράτους Χ. Μπότσιου και της πρώην διευθύντριας Πολιτικής Γης του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Σταµατίνας Μαντέλη (επίσης κατηγορούµενοι στην υπόθεση), χαρακτήρισε εχθρό της Μονής τον πρώην υφυπουργό κ. Αλ. Κοντό, ενώ απέδωσε την αποκάλυψη του σκανδάλου στην αντιδικία του ιδιοκτήτη του Alpha κ. ∆ηµ. Κοντοµηνά µε τον πρώην υπουργό κ. Θ. Ρουσόπουλο. Επιχειρώντας να εµφανιστεί ως θύµα σκευωρίας ο ηγούµενος του Βατοπαιδίου αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες που του αποδίδονται, ενώ παρέπεµψε επανειληµµένως την ανακρίτρια στους νοµικούς συµβούλους του για απαντήσεις.


Οι ξεναγήσεις

Στις ερωτήσεις της ανακρίτριας για τις πολυσυζητηµένες προσβάσεις του στα υψηλά κλιµάκια της τότε κυβέρνησης της Ν∆ ο κ. Εφραίµ παραδέχθηκε ότι υπήρξε συνάντησή του µε τον πρώην πρωθυπουργό κ. Κ. Καραµανλή το 2006, παρουσία των κκ. Ι. Αγγέλου και Θ. Ρουσόπουλου, αλλά, όπως είπε, θυµάται ότι τον κ. Αγγέλου τον συνάντησε για πρώτη φορά το 2003 στο Αγιον Ορος. Και αφηγήθηκε µε λεπτοµέρειες τη συνάντηση µαζί του στο Αγιον Ορος το 2006.

Εφραίµ: «Εγώ τον ξεναγούσα, ήταν µαζί του και ο κ. Ρουσόπουλος µε τον γιο του. Στη ροή του λόγου, όταν φτάσαµε στα χρυσόβουλλα, του είπα ότι είµαι λυπηµένος γιατί δυστυχώς η κυβέρνηση δεν έκανε δεκτό το µόνιµο πάγιο και ποθητό αίτηµά µας να µας δώσει τη διαχείριση της λίµνης και µας εξαπέστειλαν από το µετόχι µας. Του το είπα και αυτός σαν αφηρηµένος δεν έδειχνε ενδιαφέρον...». Ανακρίτρια: «Είναι φυσιολογικό να µη σας δώσει σηµασία ο κ. Αγγέλου για το θέµα σας, έστω και για λόγους ευγενείας;» Εφραίµ: «Τα πράγµατα είναι όπως σας τα είπα». Οσο για τις επισκέψεις του στο Μέγαρο Μαξίµου την επίµαχη περίοδο, όπως έχει ξαναπεί, επέµεινε και ενώπιον της ανακρίτριας ότι οφείλονταν απλώς σε επίδοση προσκλήσεων για εκδηλώσεις της Μονής.


Το κέρασμα

Ο αρχιµανδρίτης αρνείται κατηγορηµατικά ότι είχε ιδιαίτερες σχέσεις µε τους γνωµοδοτούντες νοµικούς συµβούλους του κράτους. Οπως είπε, πήγε µόνο µία φορά σε µια οµιλία στο Νοµικό Συµβούλιο του Κράτους, το θέµα της οποίας ήταν «Η εµπειρία της ειρήνης». Μετά, πρόσθεσε, «υπήρξε ένα µικρό κέρασµα και αποχώρησα». Αναφερόµενος στην περίφηµη επιστολή του µοναχού Αρσενίου, όπου αναφέρεται ότι «η διαδικασία ανταλλαγής έχει γίνει αποδεκτή σε υψηλό κυβερνητικό επίπεδο», ο ηγούµενος Εφραίµ επέµενε ότι αυτό «αφορούσε την επιµονή τριών υπουργών (Τσιτουρίδη, Μπασιάκου και Κοντού) για συνολικές ανταλλαγές».
Η δικονοµική τύχη του αρχιµανδρίτη κρίνεται αυτή την εβδοµάδα από το Συµβούλιο Εφετών υπό την πρόεδρο κυρία Ε. Κακαβά, αφού διαφώνησαν ανακρίτρια και εισαγγελέας επί της προφυλάκισής του. Μετά την απολογία του ηγουµένου της Μονής Βατοπαιδίου η ανακρίτρια έκρινε ότι πρέπει να προφυλακιστεί, ωστόσο ο εισαγγελέας κ. Ι. Μαντζούνης έκρινε ότι αρκεί να του επιβληθεί ο περιοριστικός όρος της καταβολής χρηµατικής εγγύησης ύψους 200.000 ευρώ, πρόταση που έχει εισηγηθεί και στο Συµβούλιο Εφετών.


ΚΕ∆


«Βαρίδι» το ολυµπιακό ακίνητο

Καινοφανής είναι η άποψη που παρουσιάζει στην ανακρίτρια ο αρχιµανδρίτης Εφραίµ για την ανταλλαγή του ολυµπιακού ακινήτου στις Αχαρνές. Οπως υποστήριξε, «για την Κτηµατική Εταιρεία του ∆ηµοσίου το ολυµπιακό ακίνητο ήταν όχι απλώς άχρηστο αλλά ιδιαίτερα επαχθές... Ενα πραγµατικό βαρίδι το οποίο η ΚΕ∆ έψαχνε απεγνωσµένα να ξεφορτωθεί. Το δε ενδιαφέρον της Μονής ήρθε ως “από µηχανής θεός” να βγάλει την ΚΕ∆ από το αδιέξοδο αυτό»! Σε αυτό το πλαίσιο, υποστήριξε ο αρχιµανδρίτης, «επισκεφθήκαµε τον ∆εκέµβριο του 2006 τον τότε υπουργό Απασχόλησης κ. Σ. Τσιτουρίδη προκειµένου να διαπιστώσουµε οι ίδιοι τις πραγµατικές προθέσεις του και να τον ενηµερώσουµε σχετικά µε την επιθυµία µας να στεγάσουµε σε αυτό το Ιδρυµα (σ.σ.: Ινστιτούτο Γρηγορίου Παλαµά και Ιδρυµα Μάξιµου Γραικού) και µας είπε ότι δεν υπήρχε κάποια απόφαση για µετεγκατάσταση του υπουργείου Εργασίας». Ο κ. Εφραίµ υποστήριξε µάλιστα ότι εξαρχής «η Μονή Βατοπαιδίου δεν είχε καµία επιθυµία να ανταλλάξει τη Βιστωνίδα», αλλά ήταν απόφαση του κ. Τσιτουρίδη, τότε υπουργού Εργασίας, που κατά τον αρχιµανδρίτη εξέφρασε την πολιτική βούληση και του κ. Μπασιάκου, τότε υπουργού Γεωργίας, που την υλοποίησε. Η Μονή, είπε ο αρχιµανδρίτης, ζήτησε «καταβολή χρηµατικού ανταλλάγµατος, επιλογή που απορρίφθηκε από τον τότε υφυπουργό Π. ∆ούκα ».

Πηγή:  http://www.tovima.gr/