Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011

Σύγκρουση στη "Ροδόπη": Ανακάλεσαν τις υπογραφές τα μέλη της Ένωσης Προσώπων

Συνέντευξη Τύπου για τις πρόσφατες εξελίξεις στο εργοστάσιο της γαλακτοβιομηχανίας παραχώρησε το Σωματείο Εργαζομένων
    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ


Συνέντευξη Τύπου για τις πρόσφατες εξελίξεις στο εργοστάσιο της ΡΟΔΟΠΗΣ παραχώρησε το μεσημέρι της Δευτέρας το Σωματείο Εργαζομένων, σε συνεργασία με εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας των εργαζομένων στον κλάδο του γάλακτος.

Όπως σημείωσε ο Πρόεδρος του Σωματείου Νίκος Κιατίπης, «έχει γίνει τριμερής συνάντηση την Τετάρτη και δεν υπήρξε συμφιλωτικής διαδικασία λόγω αδιαλλαξίας της Διοίκησης. Κατατέθηκε άιτηση στο Πρωτοδικείο με την οποία αμφισβητείται η αντιπροσωπευθτικότητα της Ένωσης Προσώπων που εκδικάζεται την Τετάρτη (13.00)» Όπως έγινε γνωστό, τα μέλη της Ένωσης Προσώπων προχώρησαν σε άρση υπογραφών αντιδρώντας στις διαδικασίες και αυτό είναι το νομικό έρεισμα των εργαζομένων εναντίον των σχεδίων της ιδιοκτήτριας εταιρίας. Όπως αναφέρουν «Ήταν προιόν δόλου, πίεσεων και απειλών απόλυσης προς τους εργαζομένους από την εργοδοσία» 45 από το υς 75 εργαζόμενους που υπέγραψαν για τη σύστασή της έχουν ανακαλέσει την υπογραφή τους .

Ταυτόχρονα, έχουν κλήθεί να επιστρέψουν στην εργασία οι 4 εργαζόμενοι που είχαν απολυθεί εξαιτίας της άρνησής τους να υπογράψουν και μέχρι στιγμής πάντως δεν έχουν υπογράψει. Η αρχική ενημέρωση που της εταυπήρξε έκανε λόγο για μειώσεις της τάξεων του 10-30% στις αποδοχές των εργαζομένων, μέσω της προσαρμογής στην Εθνική Συλλογική Σύμβαση και της κατάργησης της Κλαδικής Σύμβασης που ισχύει, ώστε να αγγίξει τα κατώτατα όρια. Ουσιαστικά ο νεοπροσλαμβανόμενος θα έχει απώλειες περίπου της τάξης 16% αρχικά και σοβαρές.


Λιαπάτης Κ.: Πρόεδρος Παν. Ομοσπονδίας Γάλακτος: Μέρος του καρτέλ Όλυμπος/Ροδόπη

Γενικότερα στον κλάδο του γάλακτος υπάρχουν διαρκή φαινόμενα πιέσεων προς τους εργαζόμενους. «Οι βιομήχανοι εκμεταλλεύονται το ισχύον νομικό πλαίσιο για να συμπιέσουν το εισόδημα των εργαζομένων.» Ο κλάδος μονοπωλείται από τέσσερις εταιρίες (καρτέλ) στον οποίο συμπεριλαμβάνεται ο όμιλος Σαράντη ο οποίος, παρά την κερδοφορία με 35 εκατομμύρια ευρώ, συμπιέζει τους μισθούς αλλά και τα εισοδήματα των παραγωγών., ανέφερε ο Κώστας Λιάπατης και συμπλήρωσε ότι «Μόλις περάσουν αυτές οι επιθέσεις στον όμιλο Σαράντη, θα ακολουθήσουν και στους υπόλοιπους ομίλους.»


Π. Λιόλιος, Αντιπρόεδρος Παν. Ομοσπονδίας: Η ΓΣΕΕ έχει συνυπογράψει τις πρακτικές.

Όπως ανέφερε ο Πάρης Λιόλιος, Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας η ηγεσία της ΓΣΕΕ και το Χρήστο Παναγόπουλο έχει συνυπογράψει αυτές τις πρακτικές, εξαπολύοντας ευθείες κατηγορίες για το συνδικαλιστικό κίνημα. Έκανε λόγο για πλήρη εργασιακό μεσαίωνα, αν ικανοποιηθούν τα αιτήματα τoυ ομίλου Σαράντη, επεσήμανε ότι καταγράφει τεράστια κέρδη, πλέη σε εκατομμύρια ευρώ αλλά καθυστερεί τις πληρωμές και εκμεταλλεύεται τη νέα νομοθεσία για να μειώσεις τις αποδοχές των εργαζομένων.


Καθυστερούν οι πληρωμές των κτηνοτρόφων

Όπως έγινε γνωστό στη Συνέντευξη Τύπου, παράλληλα με την καθυστέρηση των πληρωμών στους εργαζόμενους – που αποδίδεται σε πρακτικές δυσκολίες- έχει καθυστερήσει η πληρωμή των γαλακτοπαραγωγών της περιοχής από τη ΡΟΔΟΠΗ.

 
Πηγή:  http://www.xanthipress.gr/