Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2011

Σε κλοιό υποστηρικτών του Εφραίμ το γραφείο του Γιώργου Πεταλωτή

ΠΟΡΕΙΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
ΣΤΟΝ ΗΓΟΥΜΕΝΟ ΜΟΝΗΣ
ΒΑΤΟΠΕΔΙΟΥ ΕΓΙΝΕ ΧΘΕΣ
ΒΡΑΔΥ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ

     ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ


«Ακροδεξιά και συντηρητικά στοιχεία προσπαθούν να παρέμβουν στη δικαιοσύνη», δήλωσε ο υφυπουργός Δικαιοσύνης απαντώντας στον Άδωνι Γεωργιάδη


Μία σιωπηλή, διαφορετική και συνάμα πρωτόγνωρη διαμαρτυρία πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στην Κομοτηνή, όπου συγκεντρώθηκαν υποστηρικτές του ηγούμενου της Μονής Βατοπεδίου Εφραίμ για να ζητήσουν την παραίτηση του υφυπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Πεταλωτή. Περίπου 200 άτομα κάθε ηλικίας κρατώντας αναμμένα κεριά στα χεριά και πλακάτ ξεκινώντας από την περιοχή των δικαστηρίων και διασχίζοντας την οδό Χ. Τρικούπη έφτασαν με πορεία στη Λεωφόρο Ηρώων για να καταλήξουν στο πολιτικό γραφείο του υφυπουργού Δικαιοσύνης.

Εκεί επέδωσαν ψήφισμα το οποίο υπογράφουν ως «Κίνηση Πολιτών Θράκης» στον οποίο αναφέρονταν τα εξής: «Διαμαρτυρόμενοι για την προφυλάκιση του γέροντα Εφραίμ και την μεταχείρισή του ως κοινού εγκληματία σας καλούμε να παραιτηθείτε από υφυπουργός δικαιοσύνης γιατί θεωρούμε ότι η ιδιότητα σας αυτή δεν συμβιβάζεται με τις ιδιότητες που είχατε στο παρελθόν, ως διώκτης της ιεράς μονής Βατοπαιδίου και τον πατέρων αυτής. Μάλιστα όπως επεσήμανε και πρώην ανώτατος δικαστικός λειτουργός, είναι παράδοξο το γεγονός ότι δημιουργήθηκε θέση υφυπουργού δικαιοσύνης για πρώτη φορά στην ιστορία 180 ετών του ελληνικού κράτους και αυτό γεννά απορίες και ερωτηματικά.

Έτσι θεωρούμε ασυμβίβαστο και απαράδεκτο το γεγονός να παραμένετε υφυπουργός δικαιοσύνης όταν στο παρελθόν, πρώτον υπήρξατε πληρεξούσιος δικηγόρος της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Ξάνθης και υποστηρίξατε το ελληνικό δημόσιο στην αστική δίκη της αγωγής της μονής στο πολυμελές πρωτοδικείο Ροδόπης το 2003, δεύτερον όντας βουλευτής του ΠΑΣΟΚ καταθέσατε σαν μάρτυρας κατηγορίας ενώπιων δικαστικών αρχών σε βάρος της μονής και του γέροντα, τρίτον αποτελέσατε μέρος της εξεταστικής επιτροπής το 2008 ως βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και συμμετείχατε στην έκδοση πορίσματος του ΠΑΣΟΚ σε βάρος της μονής και του γέροντα, τέταρτο το 2009 καταθέσατε ως μάρτυρας κατηγορίας στο εφετείο Θράκης σε βάρος και πάλι του γέροντα Εφραίμ και της μονής. Είναι λοιπόν προφανές ότι δεν μπορείτε να παραμένετε υφυπουργός δικαιοσύνης πράγμα που δεν συνάδει με την νομιμότητα και την ηθική τάξη».

Το ψήφισμα αναρτήθηκε με κερί στην εξώπορτα του γραφείου του μαζί με 200 περίπου υπογραφές πολιτών, οι οποίοι στη συνέχεια αποχώρησαν ειρηνικά ακολουθούμενοι από αστυνομικούς.


Στέργιος Γιαλάογλου δικηγόρος: Νομικά θα δώσουμε απάντηση, όχι επικοινωνιακά

Διαδικασία ασφυκτική χαρακτήρισε τα γεγονότα που εκτυλίχτηκαν γύρω από τον ηγούμενο Εφραίμ μετά την απόφαση προφυλάκισής του, έκανε λόγο ο δικηγόρος του από την Ξάνθη Στέργιος Γιαλάογλου, μιλώντας χθες στο ράδιο Χρόνος 87,5. Εξήγησε ότι, «την ίδια ώρα που έμπαιναν οι αστυνομικές δυνάμεις, απ’ έξω υπήρχε ένας στρατός των δημοσιογράφων σε μια προσπάθεια τους να κινηματογραφήσουν τη διαδικασία η οποία φαίνεται ήταν πολύ σημαντική για όλο τον υπόλοιπο κόσμο που παρακολουθούσε από τους δέκτες του». Ο κ. Γιαλάογλου δήλωσε ότι δεν ασχολείται με σενάρια, αλλά με δεδομένα και «τα δεδομένα για μένα είναι ότι έχω ένα βούλευμα το οποίο κρίνει ότι είναι ύποπτος τέλεσης νέων εγκλημάτων, αξιόποινων πράξεων και θεωρείται κατά βάση, σύμφωνα με αυτό το σκεπτικό, ύποπτος φυγής. Για να διαταχθεί προσωρινή κράτηση πρέπει κάποιος να είναι ύποπτος φυγής, να είναι φυγόδικος ή να είναι ύποπτος τέλεσης νέων εγκλημάτων. Και στις τρεις προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος, δεν είχαμε καμία απολύτως βάση για την περίπτωση μας, γι’ αυτό και δικαιούμαστε να αισθανόμαστε τουλάχιστον έκπληκτοι και πικραμένοι από την εξέλιξη αυτή. Παρόλα αυτά εμείς θέλουμε να δούμε τη διάσταση αμιγώς νομικά, δεν έχουμε καμία σχέση με όλο αυτό το επικοινωνιακό παιχνίδι που παίζεται σε όλα τα μέσα. Για να είμαστε χρήσιμοι στον εντολέα μας θέλουμε νομικά να δώσουμε απάντηση».


Την παραίτηση του υφ. Δικαιοσύνης ζήτησε ο Άδωνις Γεωργιάδης

Στο μεταξύ την παραίτηση του υφυπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Πεταλωτή, ο οποίος ήταν βασικός κατήγορος στην υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου, ζήτησε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Αδώνις Γεωργιάδης, ενώ ο βουλευτής του ΛΑΟΣ, Θανάσης Πλεύρης υποστηρίζει ότι «οι φυσικοί αυτουργοί παραμένουν ανέγγιχτοι και δεν έχουν αποδοθεί ευθύνες σε κανένα πολιτικό πρόσωπο». Ο κ. Γεωργιάδης έκανε λόγο για «άδικη απόφαση για την προφυλάκιση του Εφραίμ, παραμονή Χριστουγέννων» που «δίχασε τον ελληνικό λαό και έπληξε την Ορθοδοξία». Παράλληλα, εκτίμησε ότι «η ταυτόχρονη παρουσία του υφυπουργού και βασικού κατήγορου στην υπόθεση κ. Πεταλωτή, συνιστά μείζον ηθικό και πολιτικό ζήτημα». Για πολιτικές προεκτάσεις στην κράτηση του ηγούμενου Εφραίμ από τις αρχές έκανε λόγο ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Θανάσης Πλεύρης. «Θέλω να δω το σκεπτικό των δικαστών» τόνισε για την απόφαση προσωρινής κράτησης του Εφραίμ, δηλώνοντας ότι «είναι προσωρινά κρατούμενος ο ηθικός αυτουργός, ενώ οι φυσικοί αυτουργοί παραμένουν ανέγγιχτοι και δεν έχουν αποδοθεί ευθύνες σε κανένα πολιτικό πρόσωπο». «Έντεχνα κάποιοι έδωσαν βαρύτητα στη μονή για την υπόθεση, ενώ η ευθύνη ανήκει στους πολιτικούς». Αυτό εγώ δεν το θεωρώ κάθαρση», παρατήρησε. Μίλησε δε για κινήσεις εντυπωσιασμού τη στιγμή που ο υπουργός Δικαιοσύνης καταθέτει τροπολογία για προνομιακή αποφυλάκιση ποινικών κρατουμένων. Όπως σημείωσε ο κ. Πλεύρης, ο Εφραίμ δεν είναι δυνατό να θεωρείται ύποπτος φυγής τη στιγμή που βρέθηκε στη Ρωσία και θα μπορούσε να παραμείνει εκεί. Επίσης από το 2008 δεν θεωρείται ύποπτος τέλεσης αδικημάτων.

Γιώργος Πεταλωτής: «Ακροδεξιά και συντηρητικά στοιχεία προσπαθούν να παρέμβουν στη δικαιοσύνη»

Από την Κομοτηνή, όπου βρέθηκε χθες ο υφυπουργός Δικαιοσύνης έδωσε την απάντηση στον Άδωνι Γεωργιάδη, σημειώνοντας τα εξής: «Αυτοί οι οποίοι κόπτονται σήμερα για τη δεοντολογία υποτίθεται και για την ηθική της κυβέρνησης, γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης δεν έχει καμία σχέση με τις αποφάσεις προφυλάκισης ή μη, ιδιαίτερα εγώ ο οποίος έχω ασχοληθεί με το ζήτημα και θα ασχολούμαι όσο μπορώ με το ζήτημα». Μίλησε με σκληρή γλώσσα ξεκαθαρίζοντας ότι, δεν πρόκειται να αναμειχθεί, σεβόμενος τη δικαιοσύνη, «σέβομαι θεσμικά τα δικαστήρια, που δεν έχουν ανάγκη από καμία παρέμβαση. Αντίθετα παρεμβάσεις ασκούν αυτοί οι οποίοι είναι λαλίστατοι και μάλιστα από τα πιο ακροδεξιά και συντηρητικά στοιχεία, μέχρι τον Κώστα Μητσοτάκη. Μεταξύ αυτών και ο Άδωνις Γεωργιάδης φυσικά και το κόμμα του, έχουν βγει και κόπτονται για τις παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη». Ο υφυπουργός τόνισε ότι η δικαιοσύνη θα πρέπει να αφεθεί, ώστε να πράξει το έργο της και να δουλέψει με τους τρόπους και τους ρυθμούς που ξέρει. Υπενθύμιζε δε, ότι ήταν από τα πρόσωπα που πρώτα μίλησαν και βοήθησαν ώστε να αποκαλυφθεί αυτό το τεράστιο σκάνδαλο. «Η εξέλιξη αν μας ικανοποιεί ή αν βολεύει σε κάποιους είναι ένα τελείως διαφορετικό ζήτημα, για μένα όμως σε προσωπικό επίπεδο και ειδικά μ’ αυτή την ιδιότητα δε με αφορά τι γίνεται αυτή τη στιγμή.

Με αφορά όμως ως πολίτη της περιοχής, με ενδιαφέρει η δημόσια περιουσία να επιστρέψει ξανά στο δημόσιο. Όλα τα άλλα είναι εκ του πονηρού, όλα τα άλλα είναι τόσο συντονισμένα και ενορχηστρωμένα που με τον ίδιο τρόπο θα καταπέσουν», είπε με έμφαση ο κ. Πεταλωτής.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης δεν έχει καμία ανάμειξη με τις τελευταίες εξελίξεις, υποστήριξε και κατέληξε λέγοντας ότι, την ίδια στάση «θα πρέπει να έχουν και αυτοί οι λαλίστατοι και διάφοροι έμποροι συναισθημάτων και αξιών, οι οποίοι περιτρέχουν τα κανάλια και τα site προκειμένου να υποδείξουν στη δικαιοσύνη πως θα κάνει τη δουλειά της».

 
Πηγή:  http://www.xronos.gr/