Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2011

Πρόεδρος με κλήρωση στο Επιμελητήριο Ξάνθης; Καθόλου απίθανο

Χωρίς κάποια συμφωνία ανάμεσα στους τρεις συνδυασμούς ή στελέχη τους και χωρίς αυτοδυναμία βαδίζουμε προς την πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου

ΜΑΘΕΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ


Εφόσον τα δεδομένα παραμένουν ως έχουν, τότε το πιθανότερο είναι ότι η πρώτη συνεδρίαση του νέου Δ.Σ. με θέμα την

Χωρίς κάποια συμφωνία ανάμεσα στους τρεις συνδυασμούς ή στελέχη τους και χωρίς αυτοδυναμία, το Επιμελητήριο βαδίζει προς την πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου. Εφόσον τα δεδομένα παραμένουν ως έχουν, τότε το πιθανότερο είναι ότι η πρώτη συνεδρίαση του νέου Δ.Σ. με θέμα την εκλογή Προέδρου να μην καταλήξει πουθενά. Όμως, η έλλειψη οποιασδήποτε συμφωνίας, παρότι οι αναλογίες το ευνοούν, οδηγεί σε ένα ενδιαφέρον αδιέξοδο.


Το προβλέπει η διαδικασία

Πιο αναλυτικά, η διαδικασία της μυστικής ψηφοφορίας προβλέπει την παρουσία ενιαίου ψηφοδελτίου με όσους συμβούλους (εκ των 21) εκδηλώσουν υποψηφιότητα. Η εκλογή του Προέδρου γίνεται με την απόλυτη πλειοψηφία 11 μελών επί του συνόλου των 21 αιρετών μελών. Μετά την ολοκλήρωση της πρώτης ψηφοφορίας, η διαδικασία επαναλαμβάνεται μεταξύ των δύο πρώτων υποψηφίων και εφόσον και πάλι δεν υπάρχει απόλυτη πλειοψηφία, η συνεδρίαση διακόπτεται.


Κλήρωση στο τέλος

Το Δ.Σ. συνέρχεται εκ νέου, μετά από πρόσκληση του Διοικητικού Προϊσταμένου του Επιμελητηρίου εντός δέκα ημερών από την πρώτη συνεδρίαση, οπότε επαναλαμβάνεται για τρίτη φορά η διαδικασία εκλογής. Εάν και τότε δεν προκύψει απόλυτη πλειοψηφία, η διαδικασία επαναλαμβάνεται με τη διαφοροποίηση ότι απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία επί των παρόντων μελών του Δ.Σ. Η νομοθεσία επιφυλάσσει μια έκπληξη στο τέλος της διαδικασία καθώς, αν δεν υπάρξει εκλογή Προέδρου στις 4 ψηφοφορίες ακολουθεί κλήρωση μεταξύ των δύο υποψηφίων που έχουν απομείνει!


Σε τέλμα θα οδηγηθεί το ΕΒΕ.

Τα παράδοξα της διαδικασίας δεν σταματούν εκεί αφού κλήρωση θα υπάρξει ακόμη και για την εκλογή της Διοικητικής Επιτροπής, όπου εφαρμόζονται οι ίδιες διαδικασίες και απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία. Σε αυτή την περίπτωση είναι πιθανό ότι θα προκύψει Δ.Ε. χωρις πλειοψηφία .

Συνεργασίες στο παρελθόν έχουν υπάρξει για την ανάδειξη ηγεσία στο Επιμελητήριο, αλλά εκλογή Προέδρου από κλήρωση είναι κάτι που προκαλεί συζητήσεις. Άλλωστε, οποιαδήποτε εκλογή χωρίς συμφωνία στήριξης οδηγεί το Επιμελητήριο σε πλήρη διάλυση αφού θα υπάρχει Πρόεδρος αλλά δεν θα υπάρχει καμία πλειοψηφία για να περάσουν αποφάσεις στο Δ.Σ ή τη Δ.Ε. , οπότε η λειτουργία του θα οδηγηθεί σε τέλμα, χειρότερο και από το σημερινό.

Η πρώτη εκλογική διαδικασία της Δευτέρας, αναμένεται να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τις εκτιμήσεις όλων, ενώ το παρασκήνιο των τελευταίων ημερών, θα γίνει γνωστό όταν η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί, με κάποιο τρόπο.

 
Πηγή:  http://www.xanthipress.gr/