Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2012

Αποκάλυψη: ο διαγκωνισμός για ένταξη στις ΕΟΖ στέλνει το σχέδιο στις... ελληνικές καλένδες

Εκτός της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ενδιαφέρον έχει εκδηλωθεί από άλλες δύο Περιφέρειες της χώρας

ΜΑΘΕΤΕ ΠΟΙΕΣ ΚΑΙ
ΤΙ ΜΕΛΛΕΙ ΓΕΝΝΕΣΘΑΙ

Στον «πάγο» φαίνεται ότι έχει βάλει για την ώρα η κυβέρνηση το θέμα της δημιουργίας Ειδικών Οικονομικών Ζωνών (ΕΟΖ), κυρίως υπό τον φόβο των αντιδράσεων επιχειρηματιών που θα βρίσκονται εκτός των περιοχών με τα ειδικά χαρακτηριστικά. Την ίδια ώρα οι τοπικοί φορείς και η κοινωνία στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, την περιφέρεια δηλαδή η οποία φέρεται να έχει επιλεγεί για τη δημιουργία ΕΟΖ εντός των ορίων της, όχι μόνο εμφανίζονται υπέρ των ΕΟΖ, αλλά διαγκωνίζονται για το ποιες περιοχές θα χαρακτηρισθούν ως τέτοιες. Ο λόγος; Αρκεί να πούμε ότι η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΠΑΜΘ) εμφανίζει το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα, καθώς έφτασε το 20% τον Σεπτέμβριο του 2011. Οι ΕΟΖ έχουν αρχίσει να αποκτούν οπαδούς και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, όπως η Πελοπόννησος και το Βόρειο Αιγαίου.

Ειδικότερα, αν και ο σχετικός φάκελος με το αίτημα της Ελλάδας προς την Κομισιόν για τη δημιουργία ΕΟΖ είναι έτοιμος από τον Νοέμβριο, δεν έχει ακόμη προωθηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο, έτσι ώστε εν συνεχεία να πάρει τον δρόμο για τις Βρυξέλλες. Σημειώνεται ότι για την υποβολή μιας τέτοιας αίτησης προς την Ευρωπαϊκή Ενωση απαιτείται απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου και η εξουσιοδότηση για την έναρξη διαπραγματεύσεων να φέρει, την υπογραφή του πρωθυπουργού. Η πρόσφατη απόφαση για τη συγγραφή μελέτης σκοπιμότητας για τη δημιουργία ΕΟΖ στην ΠΑΜΘ ερμηνεύεται από αρκετούς τοπικούς φορείς, αλλά και στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης που έχουν ενεργό εμπλοκή στο θέμα ως «ντρίπλα» των αρμοδίων κυβερνητικών στελεχών για να καθυστερήσουν την υπόθεση. Ειδικά, μάλιστα, από τη στιγμή που δεν αποφασίστηκε να υποβληθεί το αίτημα στην Κομισιόν και παράλληλα να «τρέχει» η μελέτη σκοπιμότητας. Τον διαγωνισμό για τη μελέτη σκοπιμότητας θα προκηρύξει άμεσα η Περιφέρεια ΑΜΘ (ΠΑΜΘ), μετά τη δέσμευση του υπουργού Ανάπτυξης για τη διάθεση κονδυλίου για τη χρηματοδότηση αυτής. Αντικείμενο της μελέτης σκοπιμότητας θα είναι κυρίως τα θέματα χωροταξίας, αλλά και των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων που θεωρούνται κατάλληλες για να ενταχθούν στις ΕΟΖ. Τον συντονισμό θα αναλάβει επιτροπή αποτελούμενη από τον περιφερειάρχη και εκπροσώπους της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων, των τοπικών επιμελητηρίων και των εργατικών κέντρων των νομών της Περιφέρειας. Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος της ΠΑΜΘ, στόχος είναι η μελέτη να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Μάρτιο.

Από την άλλη οικονομικοί και κοινωνικοί φορείς των νομών που βρίσκονται εντός των ορίων της ΠΑΜΘ επιχειρούν να ενταχθούν στις ΕΟΖ όσο περισσότερες περιοχές γίνεται. Δεν είναι τυχαίο ότι το Οικονομικό Φόρουμ Θράκης, οργάνωση επιχειρηματιών που φέρεται να διατηρεί στενές σχέσεις με τη Γερμανία, ανέθεσε στο νομικό γραφείο της Φρανκφούρτης «Ντάνκελμαν και Κερστ» να διερευνήσει τη δυνατότητα -από νομικής πλευράς- εγκαθίδρυσης ΕΟΖ στην περιοχή της Θράκης. Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση των Γερμανών νομικών, «παρά το ότι η δημιουργία ΕΟΖ στη Θράκη δεν είναι εν γένει συμβατή με το δίκαιο της Ε.Ε., θα μπορούσε να επιτευχθεί, κατόπιν αίτησης, η οποία βασίζεται στη δυνατότητα χορήγησης εξαίρεσης μέσω ειδικής νομοθετικής πρόβλεψης από την πλευρά της Ε.Ε.». Το όλο εγχείρημα μπορεί να στηριχθεί στο άρθρο 27 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ε.Ε. (ΣΛΕΕ) το οποίο εξυπηρετεί τον σκοπό της εξισορρόπησης συμφερόντων μεταξύ των πλέον ανεπτυγμένων κρατών-μελών και των οικονομικά ασθενέστερων από την άλλη.

Σύμφωνα, βεβαίως, με το άρθρο 27 «εάν οι διατάξεις αυτές λάβουν τη μορφή παρεκκλίσεων, πρέπει να έχουν προσωρινό χαρακτήρα και να επιφέρουν την ελάχιστη δυνατή διαταραχή στη λειτουργία της εσωτερικής αγοράς».

Ιδιαιτέρως δραστήρια εμφανίζονται επίσης τα Επιμελητήρια Καβάλας και Δράμας τα οποία θεωρούν ότι οι ΕΟΖ θα πρέπει να αφορούν την ΠΑΜΘ στο σύνολό της και όχι μόνο στο Τρίγωνο του Εβρου, όπως ανέφερε πρόσφατα ως παράδειγμα ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Μ. Χρυσοχοΐδης. Βασικό επιχείρημα είναι ότι και οι δύο νομοί αντιμετωπίζουν οξύτατο πρόβλημα ανεργίας, είτε διότι έκλεισαν επιχειρήσεις είτε διότι μετεγκαταστάθηκαν στη Βουλγαρία και την ΠΓΔΜ.


Σε Πολωνία και Τουρκία

Η Πολωνία αποτελεί σήμερα τη μοναδική χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην οποία λειτουργούν ΕΟΖ, οι οποίες προϋπήρχαν τις ένταξής της στην Ε.Ε. Στην Πολωνία υπάρχουν 14 ΕΟΖ περιορισμένης χρονικής διάρκειας με κάποιες να ισχύουν έως τις 23/12/2012 και κάποιες άλλες στις 31/12/2017. Στη γειτονική Τουρκία λειτουργούν τρία είδη ΕΟΖ: 20 ζώνες ελεύθερου εμπορίου, 37 ζώνες τεχνολογικής ανάπτυξης και 120 οργανωμένες βιομηχανικές ζώνες. Αυτή την περίοδο η τουρκική κυβέρνηση μελετά την αναθεώρηση του καθεστώτος των ΕΟΖ προς την κατεύθυνση της δημιουργίας περιοχών ελεύθερων από φόρους και δασμούς.


Πηγή:  http://www.kathimerini.gr/