Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012

Βαρθολομαίος κατά Μόσχας για την υπόθεση Εφραίμ

Για αντικανονική παρέμβαση της ρωσικής Εκκλησίας στο Αγιον Ορος κάνει λόγο η ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου και προσθέτει: «Θέμα της ελληνικής Δικαιοσύνης η προφυλάκιση του ηγουμένου»
      ΜΑΘΕΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ

Την αντίδραση του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως προκάλεσαν οι τελευταίες ανορθόδοξες παρεμβάσεις του Πατριαρχείου Μόσχας με αφορμή την υπόθεση της προφυλάκισης του Εφραίμ, και τον τρόπο που παρενέβη σε θέματα του Αγίου Ορους, το οποίο ανήκει αποκλειστικά στη δικαιοδοσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Παράλληλα το Φανάρι κρατάει αποστάσεις και από την προφυλάκιση του Εφραίμ, σεβόμενο την ανεξαρτησία της ελληνικής Δικαιοσύνης.

Το θέμα της συμπεριφοράς της ρωσικής Εκκλησίας απασχόλησε τη χθεσινή τακτική συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου που έγινε υπό την προεδρία του κ. Βαρθολομαίου.

Στο ανακοινωθέν της Ιεράς Συνόδου, χωρίς να αναφέρεται ονομαστικά, «φωτογραφίζεται» το Πατριαρχείο της Μόσχας -αναφέρεται μόνο ως αδελφή Ορθόδοξος Εκκλησία-, στέλνοντας σαφέστατο μήνυμα-απάντηση σε αυτό για την αντικανονική παρέμβασή του στο Αγιον Ορος.

«Το Οικουμενικό Πατριαρχείο, με αφορμή τις δηλώσεις που έγιναν από μέρους αδελφής Ορθοδόξου Εκκλησίας, υπενθυμίζει ότι το Αγιον Ορος, κανονικό έδαφος αυτού, αποτελείται μεν από Ορθοδόξους μοναχούς διαφόρων εθνοτήτων, αυτό όμως ουδόλως προσδίδει σε αυτό πανορθόδοξο χαρακτήρα, επιτρέποντα την οιασδήποτε μορφής επέμβαση σε αυτό άλλων Αυτοκεφάλων Εκκλησιών» αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου.

Για την υπόθεση της προφυλάκισης του Εφραίμ, ο Πατριάρχης και η Ιερά Σύνοδος αφού εκφράζουν τη λύπη τους για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί αναφέρουν:

«Το Οικουμενικό Πατριαρχείο κατά την πάγια τακτική του και σεβόμενο την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, αποφεύγει πάντοτε κάθε ανάμειξη σε δικαστικές υποθέσεις που εκκρεμούν, με δεδομένο -όπως επισημαίνουν- ότι αγνοούν και το περιεχόμενο της σχετικής δικογραφίας».

Μιλώντας χθες στο «Εθνος», μητροπολίτης του Οικουμενικού Πατριαρχείου σχολίαζε αρνητικά το ύφος των δηλώσεων του μητροπολίτη Βολοκολάμσκ, Ιλαρίωνα, προϊσταμένου του Τμήματος Εξωτερικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, ο οποίος έφτασε να δηλώνει ότι «απαιτεί» την απελευθέρωση του αρχιμανδρίτη Εφραίμ, θέτοντας θέμα γοήτρου του Ρώσου πατριάρχη.

Να σημειωθεί ότι ο μητροπολίτης Ιλαρίων για να δικαιολογήσει την παρέμβαση του Πατριαρχείου Μόσχας στα του Αγίου Ορους χαρακτήριζε το τελευταίο ως «πανορθόδοξο προσκύνημα». Ομως αυτός ο πανορθόδοξος χαρακτήρας δεν επιτρέπει την επέμβαση άλλων Εκκλησιών, όπως ξεκαθαρίζει με τη χθεσινή της ανακοίνωση η Ιερά Σύνοδος.


Εξετάζεται αν υπήρξε παράβαση καθήκοντος από αστυνομικούς
Εισαγγελική έρευνα για την προφυλάκιση του Εφραίμ

Η ευνοϊκή μεταχείριση που είχε ο Εφραίμ μετά την έκδοση του βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών της Αθήνας για την προφυλάκισή του, δεδομένου ότι δεν εφαρμόστηκαν από τα αστυνομικά όργανα όσα προβλέπονται αδιακρίτως για όλους τους Ελληνες πολίτες, προκάλεσε την παρέμβαση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Θεσσαλονίκης Ευάγγελου Μπακέλα.

Ο τελευταίος ζήτησε να γίνει έρευνα για την απόδοση τυχόν ποινικών ευθυνών κατά των αστυνομικών και κατά πρώτον των αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. που είχαν την ευθύνη των χειρισμών για τη σύλληψη του Εφραίμ και τη μεταγωγή του στη φυλακή. Κι αυτό γιατί ενώ φερόταν ότι είχε συλληφθεί, τελικά παρέμενε στο κελί του.

Με έγγραφη παραγγελία του προς την Υποδιεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων Βόρειας Ελλάδας, ο εισαγγελέας ζήτησε να διερευνηθεί αν τελέστηκε το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος με τον τρόπο που ενήργησαν οι αστυνομικοί.

Να σημειωθεί ότι την ευθύνη εκτέλεσης του εντάλματος σύλληψης είχαν αποκλειστικά οι αστυνομικοί που βρέθηκαν στο Αγιον Ορος, με επικεφαλής τον αστυνομικό διευθυντή Χαλκιδικής Κωνσταντίνο Παπουτσή. Ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Αντώνης Παπαματθαίου τούς συνόδευσε μόνο για την περίπτωση που θα τιθόταν θέμα ασύλου και η σύλληψη έπρεπε να γίνει παρουσία εισαγγελέα, όπως διευκρινιζόταν από κύκλους της Εισαγγελίας.

Σύμφωνα με το έγγραφο του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Θεσσαλονίκης, το όλο θέμα φαίνεται να δημιουργήθηκε μετά τη σύλληψη του Εφραίμ. Οι αστυνομικοί από τη στιγμή που τον συνέλαβαν θα έπρεπε είτε να τον μεταφέρουν στο Κέντρο Υγείας Καρυών, είτε σε κάποιο άλλο νοσηλευτικό ίδρυμα. Σε άλλη περίπτωση θα έπρεπε να οδηγηθεί αμέσως στις φυλακές και όχι να παραμένει στο κελί του στη Μονή Βατοπεδίου.

 
Πηγή:  http://www.ethnos.gr/