Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία βελτίωσης των προσφορών για το μεγάλο ακίνητο της "Θράκης" στις Φέρες

Σε ποιο ύψος κυμάνθηκε η πρόταση του Δήμου Αλεξ/πολης; Ποια ήταν η πρόταση των Παλαι-στινίων, που είχαν πλειοδοτήσει στην πρώτη φάση του πλειστη-ριασμού;             ΜΑΘΕΤΕ ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΙΝΗ-ΣΕΙΣ ΛΑΜΠΑΚΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Στο 1,9 εκατ. ευρώ ανέβασε τελικά την προσφορά του ο Δήμος Αλεξανδρούπολης για την αγορά του ακινήτου της πρώην Αλλαντοβιομηχανίας «Θράκη ΑΕ» στις Φέρες, κατά την συνάντηση για την διαδικασία βελτίωσης προσφορών που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 11/1 στα γραφεία της «Εθνικής Κεφαλαίου» στην Αθήνα.

To «thrakinews.gr» ήταν το μόνο μέσο ενημέρωσης που βρέθηκε στο παλιό νεοκλασικό κτήριο, το οποίο βρίσκεται δίπλα από την Οδό Αιόλου που αποτελούσε κάποτε έναν από τους πιο κεντρικούς εμπορικούς δρόμους στην Αθήνα, παρακολουθώντας από κοντά τις εξελίξεις για αυτό το μείζον θέμα που απασχολεί την τοπική κοινωνία.

Η διαδικασία της βελτίωσης των προσφορών επρόκειτο να πραγματοποιηθεί ανάμεσα στον Δήμο Αλεξανδρούπολης, που στην αρχική του προσφορά είχε καταθέσει 1,35 εκατ. ευρώ και μια παλαιστινιακή ανώνυμη εταιρεία που όμως έχει έδρα στην Αθήνα, η οποία στον αρχικό διαγωνισμό είχε πλειοδοτήσει με 1,6 εκατ. ευρώ. Ωστόσο τονίζουμε το «επρόκειτο να πραγματοποιηθεί», καθώς στο ραντεβού που είχε προγραμματιστεί για τις 12.00 το μεσημέρι της Τετάρτης, οι Παλαιστίνιοι... δεν προσήλθαν. Όπως ενημέρωσαν, «εμμένουν στην αρχική τους προσφορά και μόνο σε αυτήν, οπότε δεν είχαν κανέναν απολύτως λόγο να παραστούν σε αυτήν την συνάντηση», στην οποία είχαν προσκληθεί.

Κατόπιν τούτου, στη συνάντηση με του ιθύνοντες της «Εθνικής Κεφαλαίου» που έχει αναλάβει την εκποίηση του ακινήτου για λογαριασμό των έντεκα τραπεζών που είχαν δανειοδοτήσει την άλλοτε κραταιά αλλαντοβιομηχανία του ομίλου Σπέντζου και εκπροσωπούν την πλειοψηφία άνω του 51% των πιστωτών, προσήλθε μόνο ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Ευάγγελος Λαμπάκης. Ο τελευταίος είχε εξουσιοδοτηθεί για να παραστεί σε αυτήν και να καταθέσει νεώτερη προσφορά από το διεξαχθέν το απόγευμα της Δευτέρας Δημοτικό Συμβούλιο. «Είχα την εν λευκώ εξουσιοδότηση να ανεβάσω την προσφορά σε όποιο ποσό χρειάζονταν, ακόμα και... τρία εκατομμύρια που λέει ο λόγος, αλλά τελικά δεν φτάσαμε ούτε στα δύο αν και πίεσαν ασφυκτικά οι τράπεζες προς αυτήν την κατεύθυνση», είπε ο κ. Λαμπάκης αμέσως μόλις βγήκε από την διαδικασία.

Η πόρτα της αίθουσας συσκέψεων στον τρίτο όροφο των γραφείων της «Εθνικής Κεφαλαίου» έκλεισε λίγα λεπτά μετά τις 12.00 το μεσημέρι και η διαδικασία κράτησε περίπου 35 λεπτά. Σε αυτήν ο κ. Λαμπάκης προσήλθε με έγγραφη προσφορά σε φάκελο της τάξεως του 1,8 εκατ. ευρώ και μετά από την πίεση των τραπεζών, που απειλούσαν να κηρύξουν άγονο τον διαγωνισμό, ανέβασε προφορικά την προσφορά στα 1,9 εκατ. ευρώ αλλά δεν πάτησε και τα δύο, που φάνηκε να θέλουν διακαώς οι σύμβουλοι της «Εθνικής Κεφαλαίου». Ήδη μάλιστα ο Δήμος Αλεξανδρούπολης έχει καταθέσει από την αρχική φάση του διαγωνισμού και εγγυητική 500.000 ευρώ από την Συνεταιριστική Τράπεζα Έβρου.

Ο κ. Λαμπάκης βγήκε αισιόδοξος από την αίθουσα, αν και διευκρίνισε ότι τίποτα δεν έχει κριθεί ακόμα. Έξω από το κτίριο, σε μια βροχερή Αθήνα όπου το κρύο ήταν τσουχτερό, φωτογραφήθηκε για λογαριασμό του «thrakinews» και παράλληλα περιέγραψε τα επόμενα βήματα της υπόθεσης: μέσα στις επόμενες 15 ημέρες η «Εθνική Κεφαλαίου» θα καταθέσει ως σύμβουλος την τελική πρότασή της στις τράπεζες και αμέσως μετά αυτές σε εύλογο χρονικό διάστημα, που δεν μπορεί να ξεπεράσει τον μήνα, θα αποφασίσουν. Δεδομένου ότι πλέον η προσφορά του Δήμου Αλεξανδρούπολης είναι η μεγαλύτερη, το ακίνητο μέχρι το τέλος Φλεβάρη ή θα κατακυρωθεί σε αυτόν ή θα κηρυχθεί ο διαγωνισμός άγονος και θα διεξαχθεί νέος, κάτι όμως που δεδομένης της καλπάζουσας οικονομικής κρίσης δεν είναι και τόσο σίγουρο ότι συμφέρει, αφού κανείς δεν μπορεί να εξασφαλίσει ότι σε ενδεχόμενο νέο διαγωνισμό θα επιτευχθεί για τις τράπεζες μεγαλύτερο αντίτιμο από αυτό που τώρα προσφέρθηκε.

Όταν ρωτήσαμε τον δήμαρχο αν το κτήριο της πρώην αλλαντοβιομηχανίας «Θράκη» προορίζεται για Δημοτικά Σφαγεία, ο κ. Λαμπάκης μας το επιβεβαίωσε αλλά πρόσθεσε ότι η έκταση του συγκεκριμένου ακινήτου είναι πολύ μεγάλη και προσφέρεται και για άλλες σημαντικές δραστηριότητες, όπως η "πράσινη ανάπτυξη". Για αυτό και ο ίδιος ανέβασε στο ύψος του 1,9 εκατ. ευρώ την προσφορά του Δήμου Αλεξανδρούπολης, που εκτιμά ότι είναι ένα ποσό που ανταποκρίνεται στην πραγματική αξία του ακινήτου δεδομένων των χρήσεων που υπάρχουν σχέδια να γίνουν σε αυτό από την δημοτική αρχή.

Μετά από μια σύντομη βόλτα κάτω από τις ομπρέλες στο βροχερό κέντρο της Αθήνας, ο κ. Λαμπάκης συνέχισε με κατεύθυνση το υπουργείο Περιβάλλοντος για να συζητήσει θέματα σχετικά με το Σχέδιο Πόλης της Αλεξανδρούπολης. Βλέπετε, κατέβηκε με την πρωινή πτήση και θα ανέβαινε με την απογευματινή, ούτε δώδεκα ώρες δεν θα έμενε στην πρωτεύουσα, καθώς ο λόγος της καθόδου σε αυτήν ήταν η διαδικασία βελτιώσεων των προτάσεων για το πολυπόθητο ακίνητο, αλλά με την ευκαιρία κλείσθηκαν και μερικά άλλα ραντεβού σε διάφορα υπουργεία...

 
Πηγή:  http://www.thrakinews.gr/