Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2012

Συνεχίζουν να "ξεκατινιάζονται" Ντόλιος και Μανιάτης για τον ζεόλιθο

Τα άπλυτά τους στη φόρα έβγαλαν (και) χθες στο ΠΑΣΟΚ, με τον υφυπουργό Περιβάλλο-ντος και τον βουλευτή Εβρου να αλληλοκατηγορούνται ότι δεν υπηρετούν το δημόσιο αλλά τα συμφέροντα εργολάβων     ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ



Τα άπλυτά τους στη φόρα έβγαλαν χθες στο ΠΑΣΟΚ, με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος Γιάννη Μανιάτη και τον βουλευτή Εβρου (και πρώην υφυπουργό Εσωτερικών) Γ. Ντόλιο να αλληλοκατηγορούνται ότι δεν υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον αλλά τα συμφέροντα εργολάβων.
Αφορμή για την πρωτοφανή για τα κοινοβουλευτικά χρονικά εσωκομματική διαμάχη στάθηκε η πρόσφατη απόφαση του Γιάννη Μανιάτη να προκηρύξει διεθνή διαγωνισμό για την εξόρυξη ζεολίθου στο Τρίγωνο Θράκης και να ανακαλέσει απόφαση του γ.γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας - Θράκης για απευθείας ανάθεσης του έργου χωρίς διαγωνισμό στην εταιρία GEO-VET Ν. «Αλεξανδρίδης και Σία» υπέρμαχος της οποίας προκύπτει ο Γ. Ντόλιος. Από εκεί και έπειτα άρχισε ο πόλεμος.

Ο κ. Ντόλιος κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή ζητώντας εξηγήσεις για ποιον λόγο το υπουργείο έκοψε την απευθείας ανάθεση της εκμετάλλευσης στη συγκεκριμένη εταιρία τονίζοντας ότι αυτή ήταν η εταιρία που έκανε μελέτες και έρευνες για την εκμεταλλευσιμότητα του κοιτάσματος στη συγκεκριμένη περιοχή. Αυτό όμως που προκάλεσε την οργισμένη απάντηση του κ. Μανιάτη ήταν ότι στην ερώτησή του ο κ. Ντόλιος σχεδόν υιοθέτησε φήμες ότι το υπουργείο προχωράει σε διεθνή διαγωνισμό για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα άλλης εταιρίας που έχασε τη δουλειά.

Με εμφανή την ενόχλησή του λόγω των υπαινιγμών Ντόλιου, ο κ. Μανιάτης απάντησε στο ίδιο ύφος λέγοντας ότι πρώτη φορά βλέπει σε ερώτηση βουλευτή να περιγράφεται με τέτοια πληρότητα και σαφήνεια η πλήρης τεκμηρίωση των αιτιάσεων αποκλειστικά του ενδιαφερόμενου ιδιώτη. Ο κ. Μανιάτης μάλιστα εγκαλεί τον «σύντροφο» Ντόλιο γιατί στο κείμενο της ερώτησης δεν υπάρχει καμία απολύτως αναφορά στις σταθερές θέσεις της ελληνικής Πολιτείας και χρησιμοποιεί ως ισχυρό χαρτί απόφαση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους σύμφωνα με την οποία το συγκεκριμένο κοίτασμα εμπίπτει στις διατάξεις που απαιτούν διεθνή διαγωνισμό και όχι απευθείας ανάθεση. Προς επίρρωσιν του λόγου του μάλιστα ο κ. Μανιάτης διαβίβασε στη Βουλή τις σχετικές αποφάσεις του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους αλλά και του Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, ενώ επικαλείται και τη σύμφωνη γνώμη της Νέας Δημοκρατίας για διεθνή διαγωνισμό, όπως αυτή είχε εκφραστεί από τον τομεάρχη ενέργειας Σταύρο Καλαφάτη. Προσθέτει δε ότι η περιοχή στην οποία βρίσκεται το συγκεκριμένο κοίτασμα ζεολίθου εντάσσεται σε ευρύτερο πεδίο, το οποίο έχει δεσμευτεί από το Δημόσιο.
Στην κατηγορία μάλιστα του κ. Ντόλιου ότι υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης δεν διαθέτουν κανένα στοιχείο για τις έρευνες που υποτίθεται ότι έχει κάνει το ΙΓΜΕ, ο κ. Μανιάτης στην απάντησή του είπε ότι θα στείλει την υπόθεση στο υπουργείο Εσωτερικών αλλά και στον αρμόδιο εισαγγελέα, προκειμένου να υπάρξει πλήρης διοικητική, πειθαρχική και δικαστική διερεύνηση.


Το «χρυσάφι» της Θράκης

Τι είναι ο ζεόλιθος για τον οποίο έφτασαν χθες να ξεκατινιαστούν δύο από τα αρκούντως προβεβλημένα στελέχη του ΠΑΣΟΚ; Σύμφωνα με την επιστημονική άποψη, πρόκειται για ένα φυσικό πορώδες υλικό με τεράστια ιοντοανταλλακτική ικανότητα, χάρη στην οποία μπορεί να καθαρίζει τον οργανισμό, δεσμεύοντας μέταλλα και οργανικές ενώσεις. Στην ουσία πρόκειται για ένα φυσικό προϊόν που δημιουργείται μέσα από φυσικές διαδικασίες εκατομμυρίων ετών και τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιείται ευρύτατα ως συμπλήρωμα διατροφής από ανθρώπους που κάνουν δίαιτα, βοηθώντας στη φυσική και άμεση αποτοξίνωση του οργανισμού. Σύμφωνα μάλιστα με μελέτες, ζεόλιθος που εξορύσσεται από την περιοχή της Θράκης έχει 95% καθαρότητα, γεγονός που τον εντάσσει στην κορυφαία ποιότητα παγκοσμίως. Οπότε γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι τα ορυχεία ζεολίθου μάλλον με χρυσωρυχεία θα πρέπει να συγκρίνονται.


Πηγή:  http://www.dimokratianews.gr/