Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2012

Έσωσαν από βέβαιο πνιγμό οδηγό που έπεσε σε ποτάμι

Άμεση ήταν η επέμβαση των πυροσβεστών Ιάσμου, που κινδύνεψαν για να απεγκλωβίσουν τον οδηγό του αυτοκινήτου που ξέφυγε από την πορεία του στην περιοχή του Κοπτερού Ροδόπης


    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ


Από βέβαιο πνιγμό έσωσαν πυροσβέστες του κλιμακίου Ιάσμου τον οδηγό οχήματος, που έπεσε σε ποτάμι. Όλα συνέβησαν πριν μερικές μέρες στην περιοχή του Κοπτερού, όταν, από άγνωστη αιτία μέχρι στιγμής αιτία, ο οδηγός του αυτοκίνητου έχασε τον έλεγχο με αποτέλεσμα αυτό να εκτραπεί της πορείας του και να καταλήξει στα παγωμένα νερά του ποταμού Κομψάτου. Μάλιστα η ροή του νερού ήταν αυξημένη λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, που επικρατούν ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα και στο νομό Ροδόπης. Την επικινδυνότητα της κατάστασης αποδεικνύει και το γεγονός ότι παρέμεναν κλειστές οι λεγόμενες ιρλανδικές διαβάσεις, που διασχίζουν ποτάμια του νομού, λόγω της μεγάλης συγκέντρωσης νερού σε αυτά.

Αποδέκτης της είδησης του ατυχήματος έγινε το πυροσβεστικό κλιμάκιο Ιάσμου. Κινητοποιήθηκαν άμεσα τα στελέχη της υπηρεσίας, που έφτασαν στο σημείο σε διάστημα λίγων λεπτών, αφού κάθε λεπτό που περνούσε ήταν κρίσιμο για την τύχη του εγκλωβισμένου οδηγού. Όταν έφτασαν οι πυροσβέστες στο ποτάμι διαπίστωσαν ότι ο άνδρας είχε τις αισθήσεις του, αλλά φανερά σοκαρισμένος από την πτώση του στο νερό, παρέμενε μέσα στο αυτοκίνητο, χωρίς να επιχειρήσει να βγει και απλά περίμενε για βοήθεια. Με κίνδυνο της ζωής τους οι πυροσβέστες, αφού οι καιρικές συνθήκες ήταν πολύ άσχημες και τα νερά του ποταμού φουσκωμένα και ορμητικά, χρησιμοποίησαν σκοινιά για τη διάσωση. Μόνο έτσι κατάφεραν να προσεγγίσουν το αυτοκίνητο, που ήδη είχε αρχίσει να μπάζει νερά και να απεγκλωβίζουν τον άνδρα. Στο μεταξύ από το πυροσβεστικό κλιμάκιο Ιάσμου είχαν κληθεί ενισχύσεις από την πυροσβεστική υπηρεσία Κομοτηνής και την 4η ΕΜΑΚ, η επέμβαση όμως των οποίων τελικά δε χρειάστηκε. Στον οδηγό παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες, ενώ τα αίτια του ατυχήματος διερευνώνται.

Πάντως το παραπάνω περιστατικό αναδεικνύει περίτρανα τη σημασία ύπαρξης των περιφερειακών πυροσβεστικών κλιμακίων του νομού Ροδόπης. Ειδικά στην περίπτωση του εγκλωβισμένου στο ποτάμι οδηγού, ακόμα και η μικρής χρονικής διάρκειας παραμονής του στα ορμητικά νερά, θα μπορούσε να αποβεί μοιραία για την ίδια του τη ζωή.

Με αφορμή τέλος την επιδείνωση του καιρού το Σαββατοκύριακο εφιστάται η προσοχή των οδηγών, καθώς ύστερα από βροχοπτώσεις ή μετά από χιονόπτωση και λιώσιμο του χιονιού, στις ιρλανδικές διαβάσεις εμφανίζονται μεγάλες ποσότητες νερού, οπότε η διέλευση είναι πολύ επικίνδυνη γιατί υπάρχει περίπτωση το νερό να παρασύρει όχημα με τους επιβάτες του με τραγικές συνέπειες. Στο νομό μας υπάρχουν παντού εναλλακτικές διαδρομές. Διανύοντας λίγα χιλιόμετρα παραπάνω φτάνουμε ασφαλείς στον προορισμό μας ακολουθώντας διαδρομή με γέφυρα.


Πηγή:  http://www.xronos.gr/