Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012

Άνω κάτω οι έδρες των κομμάτων και εκπλήξεις στην Θράκη με βάση σενάριο της "Καθημερινής"

Δίνει μέχρι και δύο έδρες στον ΣΥΡΙΖΑ σε Ξάνθη και Ροδόπη, λαμβάνοντας ως προϋπόθεση ενδεχόμενη οκτακομματική Βουλή με βάση τις ως τώρα δημοσκοπήσεις
                      ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ
                      ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ (ΠΟΥ
                      ΒΓΗΚΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ
                      ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ)


Για έδρες του ΣΥΡΙΖΑ σε Ξάνθη και Ροδόπη κάνει λόγο - τραβηγμένο ; - σενάριο για την κατανομή των εδρών της επόμενης βουλής.

Με δεδομένη τη μεγάλη φθορά των κομμάτων εξουσίας και με πιθανότητα πάρα πολλών κομάτων στην επόμενη Βουλή,το σκηνικό που διαμορφώνεται στις έδρες των κομμάτων είναι ενδιαφέρον.

Αν και η κατάσταση στην οποία θα βρεθούν τα κόμματα δεν μπορεί να προεξοφληθεί μήνες πριν τις εκλογές, και το σκηνικό είναι ρευστό, εντούτοις δεδομένο είναι ότι οι έδρες των άλλοτε κραταιών κομμάτων και ειδικά του δεύτερου, θα διαμοιραστούν στα μικρότερα από τα 8, συνολικά, κόμματα που φαίνεται ότι περνούν το όριο του 3%.


Τι Προβλέπει το Σενάριο

Με δεδομένη την πριμοδότηση των μικρών κομμάτων και το γεγονός ότι μετά την αυτοδίκαιη κατανομή των εδρών στις εκλογικές περιφέρειες όπου συμπληρώνεται ακέραιο το εκλογικό μέτρο, τα μικρότερα κόμματα αναζητούν τις υπόλοιπες έδρες τους στις περιφέρειες με τα μεγαλύτερα υπόλοιπα ψήφων, το σενάριο που παρουσιάζει η Εφημερίδα Καθημερινή εμφανίζει περιπτώσεις που δεν είναι απίθανο να επιβεβαιωθούν, παρότι σήμερα φαντάζουν πρωτόγνωρες. Αν και κάπως αυθαίρετο το σχετικό σενάριο, εντούτοις εμφανίζει λογικοφανή κατανομή εδρών με βάση το σύνολο.


Γιατί σε Ξάνθη και Ροδόπη ο ΣΥΡΙΖΑ

Σε αυτή την κατανομή οι εκλογικές περιφέρειες Ξάνθης και Ροδόπης εμφανίζουν να έχουν από μία έδρα για τα δύο μεγαλύτερα κόμματα και από μία, επίσης, για το ΣΥΡΙΖΑ, με δεδομένο ότι πρόκειται για το 4ο κόμμα με αρκετά αυξημένο ποσοστό πανελλαδικά, άρα αναζητεί τους τις Εκλογικές Περιφέρειες με τα μεγαλύτερα υπόλοιπα ψήφων. Κατά τα άλλα ένα τέτοιο υποθετικό σενάριο είναι δυνατόν να ανατραπεί από μια ενίσχυση της Δημοκρατικής Συμμαχίας (οριακά εισέρχεται στη Βουλή) από ισχυρό μειονοτικό υποψήφιο στη Ροδόπη, όπου βρίσκεται ο Ιλχάν Αχμέτ ή στην Ξάνθη, όπου πιθανολογούνται διάφορα ονόματα.

Κατά τα άλλα με βάση το ίδιο εκλογικό σενάριο που παρουσιάζει η Καθημερινή, ο ΣΥΡΙΖΑ παίρνει επίσης έδρα και στις Σέρρες, ο ΛΑΟΣ στη Δράμα και τις Σέρρες ενώ η Δημοκρατική Αριστερά παίρνει μια έδρα στις Σέρρες. Εντυπωσιακό στοιχείο του Σεναρίου είναι η κατανομή όλων των εδρών του Νομού Καβάλας στη Ν.Δ., που ξενίζει αρκετά και μοιάζει υπερβολική, αφού ακόμη και αν το ΠΑΣΟΚ δεν καταλάβει ακέραιο το μέτρο του 25%. Επίσης αξιοσημείωτο ότι το τρίτο ΚΚΕ δεν παίρνει έδρα στην περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.


Στην Επικράτεια

Γενικότερα το δημοσίευμα προβλέπει καθήζιση του ΠΑΣΟΚ στις 54 έδρες, και αισθητή άνοδο για όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα, μαζί με αυτά που εισέρχονται για πρώτη φορά στην 8κομματική βουλή.


Πηγή:  http://www.xanthipress.gr/