Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012

Πιο αυστηρή Συνθήκη του Σένγκεν θέλει η Κοπεγχάγη

Προτεραιότητα μία ασφαλέστερη Ευρώπη μέσω ελέγχου της παράνομης μετανάστευσης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΙ ΣΚΟΠΕΥΕΙ
Η ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ ΣΤΗΝ ΕΕ
ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΞΑΜΗΝΟ ΔΑΝΙΑ
Η αυστηροποίηση της Συνθήκης του Σένγκεν ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης θα είναι μία από τις βασικές προτεραιότητες της Δανίας, που ανέλαβε από την 1η Ιανουαρίου την εκ περιτροπής προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ).

Στην παρουσίαση των κύριων θεμάτων που θα απασχολήσουν την Κοπεγχάγη το επόμενο εξάμηνο, την οποία έκανε ο πρεσβευτής της Δανίας στην Αθήνα Τομ Νόρινγκ, κατέστη σαφές ότι η Κοπεγχάγη θεωρεί ότι πρέπει να σταλεί ένα σαφές μήνυμα τόσο προς τις χώρες από τις οποίες ξεκινούν παράνομοι μετανάστες όσο και προς εκείνες που αποτελούν ενδιάμεσους κρίκους (transit countries) ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί το ακατάσχετο κύμα παράνομης μετανάστευσης προς την ΕΕ. Ενα αυστηρό μήνυμα θα μπορούσε να είναι ακόμη και το κλείσιμο των συνόρων, κατά την άποψη της Κοπεγχάγης. Επιπλέον, απαιτείται ένα σύστημα επιτήρησης και αξιολόγησης της απόδοσης των μέτρων που προβλέπει η Συνθήκη Σένγκεν ώστε να υπάρξουν, ενδεχομένως, βελτιώσεις.

Ο κ. Νόρινγκ σημείωσε πάντως ότι η ασφάλεια των εξωτερικών συνόρων της Ενωσης είναι θέμα που εμπίπτει στις εθνικές αρμοδιότητες των κρατών - μελών. Πρόσθεσε ότι τα τελευταία χρόνια έχει υπάρξει πρόοδος με την ενεργοποίηση της Frontex, ιδιαίτερα στα σύνορα της Ελλάδος με την Τουρκία. Αναγνώρισε μάλιστα το ιδιαίτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα μας, από τα σύνορα της οποίας εισέρχεται το 90% των παρανόμων μεταναστών σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Δεν παρέλειψε μάλιστα να σημειώσει ότι η Τουρκία δεν έχει προς το παρόν υλοποιήσει τα όσα προβλέπονται από το ελληνοτουρκικό πρωτόκολλο επαναπροώθησης, υπογραμμίζοντας ότι η ΕΕ πρέπει να στείλει ένα αυστηρό μήνυμα στην Αγκυρα κατά τη διάρκεια των συζητήσεων για την υπογραφή της ευρωτουρκικής συμφωνίας επαναπροώθησης.

Ο πρέσβης της Δανίας επεσήμανε δε ότι η ΕΕ πρέπει να κάνει περισσότερα για να βοηθήσει την Ελλάδα να χειριστεί το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης. Σε αυτό το θέμα, όπως διευκρίνισε, θα μπορούσε να παίξει ρόλο και η Task Force υπό τον Χορστ Ράιχενμπαχ, με έμφαση σε τομείς όπως η βελτίωση των διαδικασιών χορήγησης ασύλου.

Οσον αφορά στα υπόλοιπα θέματα, η Κοπεγχάγη θα κληθεί να χειριστεί τα θέματα της κρίσης χρέους, ακόμη και αν δεν είναι μέλος της ευρωζώνης. Εμφαση πρέπει να δοθεί και στην προσαρμογή του κοινοτικού προϋπολογισμού στις νέες συνθήκες, με την καινοτομία και την ανταγωνιστικότητα να είναι οι βασικές προτεραιότητες. Η ΕΕ θα πρέπει ακόμη, όπως είπε ο κ. Νόρινγκ, να προχωρήσει ακόμη πιο δυναμικά με αυστηρότερους στόχους για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και να στηρίξει την πράσινη ανάπτυξη. Τέλος, στα θέματα της διεύρυνσης, ο κ. Νόρινγκ τάχθηκε επί της αρχής υπέρ της προώθησης της διαδικασίας αυτής, αλλά σε σχέση τόσο με την πΓΔΜ όσο και με την Τουρκία επέμεινε στην πλήρη εκπλήρωση των κριτηρίων από τις δύο υποψήφιες χώρες.
 
 
Πηγή:  http://www.tovima.gr/