Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2012

Ψήνεται απευθείας ακτοπλοϊκή σύνδεση της Σαμοθράκης με... Ίμβρο;

Από τουρκικής πλευράς λύθηκε το ζήτημα, αφού άρχισε να λειτουργεί τελωνείο ικανοποιώντας πάγιο αίτημα των κατοίκων αλλά και ιμβριακών οργανώσεων στην Ελλάδα
                    ΑΠΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΤΙ
               ΓΙΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ;


Τελωνείο άρχισε να λειτουργεί από τις τουρκικές αρχές στην Ιμβρο, κάτι που αποτελούσε μόνιμο αίτημα των κατοίκων του νησιού, καθώς και των ιμβριακών ενώσεων. Σύμφωνα μάλιστα με το Έθνος του Σαββάτου, με τη λειτουργία του τελωνείου ανοίγει ο δρόμος ώστε να υπάρξουν απευθείας συνδέσεις της Ιμβρου με τα γειτονικά νησιά του Αιγαίου, όπως η Λήμνος, η Λέσβος και η Σαμοθράκη. Βέβαια, για να συμβεί αυτό, θα πρέπει λογικά να διαθέτουν τελωνείο και τα συγκεκριμένα νησιά και ειδικά για αυτό του Έβρου χλωμό το βλέπουμε να αποκτήσει, σε μια εποχή που ακόμα και τα υπάρχοντα τελωνεία κλείνουν και συγχωνεύονται λόγω κρίσης και... μνημονίου.

Η είδηση πάντως έχει τη σημασία της. Σύμφωνα λοιπόν  με έγκυρες πληροφορίες, η Τουρκική Κυβέρνηση πήρε απόφαση να ανοίξει τελωνείο στην Ίμβρο. Στο υπ’ αριθμόν 28150 φύλλο της εφημερίδας της Τουρκικής Κυβέρνησης της 22/12/2011 απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, με την οποία ιδρύονται δεκαέξι Περιφερειακές Διευθύνσεις Τελωνείων και Εμπορικών Ζωνών της χώρας, καθώς επιμέρους τελωνειακές αρχές, οι οποίες θα υπάγοντα στις οικείες Περιφερειακές Διευθύνσεις, μεταξύ αυτών και η Περιφερειακή Διεύθυνση τελωνείων και εμπορικών ζωνών Δυτικής Προποντίδας με έδρα τη Ραιδεστό, στην οποία θα υπάγονται οι τελωνειακές αρχές των νησιών Ίμβρου και Τενέδου, που ιδρύονται για πρώτη φορά.


Χάρη στην εξαιρετική αυτή εξέλιξη τα νησιά Ίμβρος και Τένεδος είναι πλέον σημεία εισόδου στην Τουρκία, από το εξωτερικό και εξόδου από αυτήν για διακίνηση προσώπων, αγαθών και υπηρεσιών από και προς το εξωτερικό. Αυτό θα οδηγήσει στην ικανοποίηση του πάγιου αιτήματος των Ιμβρίων και Τενεδίων για την απ’ ευθείας αεροπορική και ακτοπλοϊκή σύνδεση των Πατρίδων τους με προορισμούς της Ελλάδας και του εξωτερικού, το οποίο έθεταν προς τις αρχές τόσο η Α.Θ.Π. Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος όσο και τα Ιμβριακά Σωματεία με σκοπό την συγκοινωνιακή διευκόλυνση των Ιμβρίων και Τενεδίων της διασποράς και την ευκολότερη και συχνότερη επάνοδο στη γενέθλια γη τους.

.