Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2012

Ελεγχόμενη (για την ώρα) η κατάσταση του Εβρου

Μειώθηκαν οι εισροές υδάτων από τη Βουλγαρία
Σοβαρά προβλήματα όμως δημιουργεί ο χιονιάς

     ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ



Ο επίμονος χιονιάς συνεχίζει να δοκιμάζει τη Βόρεια και Κεντρική Ελλάδα, απειλώντας να γονατίσει τον κρατικό μηχανισμό που επί σχεδόν δύο συνεχόμενες εβδομάδες δίνει καθημερινή μάχη να κρατήσει ανοιχτούς τους δρόμους και διαψεύδοντας τις μετεωρολογικές προβλέψεις για ύφεση της κακοκαιρίας.

Νέα ισχυρή χιονόπτωση κάλυψε τα πάντα χθες σε όλους τους νομούς της Μακεδονίας, της Θράκης και της Θεσσαλίας, κλείνοντας δρόμους, αποκλείοντας εκατοντάδες κατοίκους στα ορεινά χωριά τους και θέτοντας σε νέα δοκιμασία χιλιάδες οδηγούς.

Στη «θαμμένη» κάτω από χιόνια ορεινή Θεσσαλία, είναι κλειστή η εθνική οδός Τρικάλων - Αρτας, το οδικό δίκτυο του Μουζακίου, της Ανατολικής Αργιθέας, της λίμνης Πλαστήρα και της Πύλης Τρικάλων, όπου παραμένουν αποκλεισμένα πολλά χωριά, ενώ και στο Πήλιο είναι κλειστός ο δρόμος Δράκειας - Χανίων. Σε ολόκληρο τον αποκλεισμένο Δήμο Αργιθέας Καρδίτσας, υπάρχει και διακοπή ηλεκτροδότησης, όπως και σε έντεκα χωριά της ευρύτερης περιοχής της λίμνης Πλαστήρα. Επίσης, διακοπή κυκλοφορίας υπάρχει στους δρόμους Καστοριάς - Φλώρινας μέσω Βιτσίου και Καστοριάς - Ιωαννίνων μέσω Νεστορίου, ο δρόμος Χορτιάτη - Αγίου Βασιλείου στη Θεσσαλονίκη και τμήματα οδικού δικτύου στην Κομοτηνή.

Με δυσκολία και μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες γίνεται η κυκλοφορία των οχημάτων σε ολόκληρο το ορεινό επαρχιακό δίκτυο και σε μέρος του εθνικού δικτύου της Μακεδονίας, της Θράκης της Ηπείρου και της Θεσσαλίας.

Στην πέμπτη μέρα «κόκκινου» συναγερμού οι υπεύθυνοι της πολιτικής προστασίας χαρακτήριζαν χθες την κατάσταση του Εβρου ως ελεγχόμενη.

Παρότι στο Πύθιο Διδυμότειχου το ύψος της στάθμης του ποταμού βρισκόταν χθες το πρωί στα 6,35 μ., δηλαδή 65 πόντους πάνω από το όριο συναγερμού των 5,70 μ., έχοντας μάλιστα φτάσει και στα 6,50 κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι Αρχές είδαν με ανακούφιση να μειώνονται οι εισροές νερού από τη Βουλγαρία στα 1.110 κ.μ./δευτερόλεπτο από 1.400 κ.μ./δευτερόλεπτο που έμπαιναν χθες.

Τα μηνύματα από τον τουρκικό σταθμό μέτρησης του Kirishane στην Αδριανούπολη, εκεί όπου συγκεντρώνονται τα νερά του Εβρου και των παραποτάμων του, Αρδα και Τούντζα, ήταν ενθαρρυντικά. Οι μηχανισμοί της Περιφέρειας και των παραποτάμιων δήμων παρακολουθούν την κατάσταση και είναι έτοιμοι να προβούν σε νέα τεχνητή θραύση αναχώματος, αν παραστεί ανάγκη, για να αποτρέψουν τον κίνδυνο πλημμύρας σε κατοικημένες περιοχές.


Στο Ορμένιο, όπου είναι πλημμυρισμένα 80 σπίτια, το νερό πάγωσε και οι υπηρεσίες του Δήμου Ορεστιάδας έσπαζαν τον πάγο για να προχωρήσουν στις αυτοψίες.


Πηγή:  http://www.ethnos.gr/