Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

Σοβαρές επιφυλάξεις Κοντού για την εκμετάλλευση των Γεωθερμικών Πεδίων στην Θράκη

Τις θέσεις του εξέφρασε ο βουλευτής Ξάνθης κατά την συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής στην Βουλή
      ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ


Σοβαρές επιφυλάξεις για τη διαδικασία μίσθωσης και εκμετάλευσης του γεωθερμικού πεδίου της περιοχής Ξάνθης εκφράζονται από το βουλευτή της ΝΔ Αλέξανδρο Κοντό, όπως αποτυπώνεται και από τις θέσεις που εξέφρασε κατά τη συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής στη Βουλή.


Όπως είναι γνωστό, η διαδικασία του διαγωνισμού για την ερευνα και την εκμετάλλευση των γεωθερμικών πεδίων στην Ξάνθη καθώς και σε άλλες περιοχές της ΑΜΘ και του Βόρειου Αιγαίου ολοκληρώθηκε, αναδεικνύοντας ως πλειοδότη για το πεδίο Νέστου την εταιρία ΙΤΑ-ΤΕΡΝΑ

Σε σχέση με τη διεξαγωγή του διαγωνισμού ο Αλέξανδρος Κοντός επισημαίνει ότι ο πρώτος πλειοδότης πήρε το διαγωνισμό με προσφορά 70 εκατ. ευρώ ενώ οι αμέσως επόμενοι (ΟrPower13/ORMAT και ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ) είχαν δώσει προσφορά κοντά στα 12 εκατ. ευρώ, γεγονός που προβληματίζει για τη μεγάλη διαφορά που παρατηρείται ανάμεσα στις προσφορές.


Μεγάλο χρονικό διάστημα

Σε άλλο σημείο της παρέμβασής του αναφέρει ότι η εταιρία που κέρδισε το διαγωνισμό αναλαμβάνει το γεωθερμικό περίοδο για περίοδο 5 ετών έρευνας και 30 ετών εκμετάλλευσης, εφόσον βεβαιωθεί η ύπαρξη γεωθερμικού πεδίου, όπως αναφέρει, ενώ αποκλείονται συνεταιρισμοί αγρότες ή επιχειρηματίες. Επιπλέον σημειώνει ότι η έρευνα αφορά στα πεδία της Ξάνθης, τα οποία σύμφωνα με τους χάρτες του ΙΓΜΕ αποτελεούν βεβαιωμένο γεωθερμικό πεδίο και άρα δεν συντρέχουν λόγοι έρευνας για τον εντοπισμό των ήδη υπαρχόντων πεδίων για τα οποία έπρεπε, όπως σημειώνει, να γίνει ξεχωριστή προκήρυξη για τη διάχειρισή τους .

Κατά τα άλλα, στην ομιλία του στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής ο Βουλευτής της ΝΔ κάνει λόγο για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα στο οποίο ο ιδιώτης επενδυτής θα δεσμεύσει το γεωθερμικό πεδίο και ότι υπάρχει ο κίνδυνος η τοπική κοινωνία να μην συμφωνήσει δεδομένου ότι αναμένει την εκμετάλευση των γεωθερμικών πεδίων για τη γεωργία, τον τουρισμό τη θέρμανση και άλλες δραστηριότητες, που θεωρεί ότι αποκλείει αυτό το είδος της μίσθωσης. Ο Αλέξανδρος Κοντός καταλήγει πως "μια μεγάλη εταιρία έχει πάρει το Γεωθερμικό Πεδίο μια μεγάλη εταιρία και από κει και πέρα αυτή η μεγάλη εταιρία εκμισθώνει τα πάντα"


Πως έγινε ο διαγωνισμός - Τι προβλέπει η σύμβαση

Σημειώνεται ότι ο διαγωνισμός για την εκμίσθωση δικαιωμάτων αναζήτησης Γεωθερμικού Δυναμικού που βασίζεται στο νομικό πλαίσιο του 2009, ολοκληρώθηκε στις 16-3-2011 με την εταιρία ΙΤΑ-ΤΕΡΝΑ να αναδεικνύεται πλειοδότης με προσφορά 71 εκατ. ευρώ και ακολουθούσαν οι εταιρίες ΟrPower13/ORMAT με 12,8 εκατ. ευρώ, η ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΑΕ με 12,7 εκατ. ευρώ, η AIOΛΙΚΗ ΚΟΡΥΦΑΟΥ με 8,1 εκατ. ευρώ και η ENERGEAN OIL με 8,1 εκατ. ευρώ.

Η σύμβαση που υπεγράφη και με βάση το σχετικό νομικό πλαίσιο , προβλέπει την έρευνα για 3 χρόνια με δικαίωμα μονομερούς ανανέωσης για 2 χρόνια ακόμη και την εκμετάλευση και διαχείριση για 25 χρόνια με δικαίωμα ανανέωσης για άλλα 5 χρόνια από τον εκμισθωτή. Σε περίπτωση εντοπισμού γεωθερμικού πεδίου η εκμετάλλευση μπορεί να γίνει και πριν τη λήξη της γεωθερμικής περιόδου. Στη διάρκεια της εκμετάλλευσης υποχρεούται να καταβάλει ως μίσθιο το 2% της αξίας ων προϊόντων, υποπροϊόντων και παραπροϊόντων του γεωθερμικού πεδίου.


Άμεσο πολιτικό ενδιαφέρον

Η υπόθεση αναμένεται να έχει συνέχεια καθώς η υπόθεση σχετίζεται πολιτικά, άμεσα, με τον Αν. Υπουργό Ανάπτυξης Σωκράτη Ξυνίδη ο οποίος είχε πρωτοστατήσει στην εκκίνηση των διαδικασιών εκμετάλλευσης του γεωθερμικού πεδίου του Νέστου και άρα, αναμένεται η απάντησή του σε όσα αναφέρει ο βουλευτής της ΝΔ γύρω από τους όρους έρευνας και διαχείρισης του γεωθερμικού πεδίου.

 
Πηγή:  http://www.xanthipress.gr/