Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

Επίσκεψη Πεταλωτή στην Οργάνη

Ο υφυπουργός Δικαιοσύνης επισκέφθηκε χθες την περιοχή της πρώην κοινότητας, καθώς πλησιάζουν πλέον επικύνδυνα οι εκλογές
ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΟΥ ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΟΥ

Ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης, Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ροδόπης, Γιώργος Πεταλωτής, την Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012 επισκέφθηκε την Οργάνη με σκοπό να ενημερωθεί για τις υπηρεσίες και τις δομές που υπάρχουν, αλλά και να μιλήσει με κατοίκους ώστε να αναδειχθούν μέσα από την καταγραφή των ζητημάτων οι μεγάλες ευκαιρίες που ανοίγονται για να μπορέσει ο Oρεινός όγκος της Ροδόπης να γίνει επιτέλους προσιτός και να αξιοποιηθεί προς όφελος των κατοίκων, όπως μεταξύ άλλων ανέφερε ο κ. Πεταλωτής κατά τις εκεί συνεργασίες.

Αρχικά ο κ. Πεταλωτής επισκέφθηκε το Γυμνάσιο Οργάνης, όπου περιηγήθηκε στις αίθουσες διδασκαλίας του σχολείου δίνοντας περισσότερη έμφαση στην αίθουσα των υπολογιστών, ενώ συνομίλησε διεξοδικά τόσο με τους καθηγητές όσο και με τους μαθητές για τους τρόπους εκπαίδευσης, τις δυνατότητες, τις ιδιαιτερότητες καθώς και τις ανάγκες του σχολείου, οι οποίες κατεγράφησαν, με έμφαση στις λειτουργική χρηματοδότηση, την εξωστρέφεια (π.χ. στοχευμένες εκπαιδευτικές εκδρομές) και την επαναφορά της λειτουργίας του ολοημέρου σχολείου.

Στη συνέχεια επισκέφθηκε και το Δημοτικό Σχολείο Οργάνης και ακολούθως στη Μαθητική Εστία Οργάνης όπου φιλοξενούνται και σιτίζονται άρρενες μαθητές των οποίων τα σπίτια βρίσκονται στον υπόλοιπο ορεινό όγκο και μακριά από την Οργάνη, δηλώνοντας:

«Στην εκπαίδευση των παιδιών της μειονότητας γίνανε πολλά βήματα και έχουμε σοβαρά αποτελέσματα. Υπάρχει όμως ακόμη πολύ έδαφος για βελτίωσή της, την οποία στηρίζουμε και ενθαρρύνουμε. Είναι μαθητές που όχι απλώς μορφώνονται και μαθαίνουν αλλά περνάνε αυτή τη γνώση και τη συμμετοχή και στις οικογένειες τους, πολλές από τις οποίες λόγω της ιδιαιτερότητας της περιοχής είναι απομονωμένες. Βλέπω παιδιά που πραγματικά είναι αξιόλογα, καθηγητές οι οποίοι έχουν βούληση να προχωρήσει η εκπαιδευτική διαδικασία και είναι δεμένοι με τον τόπο».

Στη συνέχεια, ο κ. Πεταλωτής βρέθηκε στο χώρο όπου στεγάζονται τα γραφεία του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», το οποίο είναι ανοιχτό στην τοπική κοινωνία του ορεινού όγκου πέριξ της Οργάνης, και συνομίλησε με τους εργαζομένους σε αυτό διαβεβαιώνοντάς τους ότι όπως ακριβώς το πρόγραμμα διασώθηκε με ευρωπαϊκή συγχρηματοδότηση, παρά την έλλειψη προετοιμασίας απέναντι στην ΕΕ πριν δύο χρόνια, αναμένει τις ίδιες θετικές εξελίξεις για την εφεξής βιωσιμότητά του, μετά μάλιστα τις πρόσφατες κυβερνητικές νομοθετικές πρωτοβουλίες για την κάλυψή του προγράμματος από το εθνικό ασφαλιστικό σύστημα.

Ακολούθως πήγε στο Ιατρείο, στον αστυνομικό σταθμό και στο ΚΕΠ που λειτουργεί στον οικισμό.

Τέλος, η επίσκεψη του Βουλευτή Ροδόπης ολοκληρώθηκε με την επίσκεψή του στην πρώην κοινότητα όπου συνόψισε με τους παράγοντες της Οργάνης τα υπόλοιπα βασικά ζητήματα της περιοχής τους για τα οποία δεσμεύτηκε να διερευνήσει ενεργά, ειδικά εφόσον είναι ενεργό το Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Βιώσιμης Ανάπτυξης της Οροσειράς της Ροδόπης, όπως:

την προαναφερθείσα έλλειψη ίντερνετ υψηλών ταχυτήτων

τον προσδιορισμό και την εκμετάλλευση μιας ρεαλιστικής τοπικής αναπτυξιακής ατζέντας

τη βελτίωση της λήψης τηλεοπτικού σήματος

την κατοχύρωση μονιμότερης παρουσίας ιατρού

την ασφαλτόστρωση και των υπόλοιπων τμημάτων του οδικού δικτύου της περιοχής παρά την τεράστια πρόοδο που καταγράφεται χάρη στα ολοκληρωμένα, υπό κατασκευή ή δημοπρατημένα σχετικά έργα της Περιφέρειας ΑΜΘ

την ασφαλή και επαρκή υδροδότηση

το χρονίζον ειδικό πρόβλημα της έλλειψης τίτλων ιδιοκτησίας ως ακυρωτικού παράγοντα για επενδύσεις μικρής κλίμακας στα μέτρα των κατοίκων της περιοχής

την προμήθεια κοινωνικού εξοπλισμού κατάλληλου για την εξυπηρέτηση των ειδικών έκτακτων αναγκών που εμφανίζονται στην ορεινή περιοχή (π.χ. νέου ασθενοφόρου, οχήματος 4Χ4 για χρήση από τις τοπικές αρχές σε περίπτωση ανάγκης κτλ.)

την επιτάχυνση έργων μικρής κλίμακας που αναμένεται να επιδράσουν σημαντικά στην ποιότητα ζωής των κατοίκων και τις αναπτυξιακές προοπτικές της Οργάνης

Ο Γιώργος Πεταλωτής έκλεισε την επίσκεψή του δηλώνοντας:

«Τα θετικά είναι πολύ περισσότερα από τα αρνητικά που υπάρχουν στην περιοχή, ωστόσο, η ελληνική Πολιτεία έχει υποχρέωση να προχωρήσει στην ανάπτυξη στην οποία θα ενταχθούν και οι ιδιαιτερότητες της περιοχής.

Πρέπει, επιτέλους, να γίνει γνωστός ο ορεινός όγκος, πρώτα σε μας τους πολίτες της Ροδόπης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και φυσικά και στην κεντρική εξουσία ώστε να προχωρήσουν στην επίλυση κάποιων ζητημάτων και δράσεων που σε άλλες περιπτώσεις θα ήταν αυτονόητες. Ήδη από προσφορά της Βουλής , έχουν εγκριθεί 10 με 12 παροχές για το διαδίκτυο που θα κάνει τη ζωή των παιδιών αλλά και των κατοίκων πιο ελκυστική και θα ανοίξει παράθυρα και ορίζοντες βοηθώντας παράλληλα και στη λειτουργία των υπηρεσιών όπως είναι η ηλεκτρονική συνταγογράφηση.

Ήδη, έχω κάνει κάποιες επαφές ώστε το ίντερνετ να αποτελέσει μια πύλη εισόδου για την περιοχή αλλά και μια πύλη εξόδου των παιδιών αλλά και των κάτοικων προς την υπόλοιπη Ελλάδα και κυρίως προς τον υπόλοιπο κόσμο. Σε λίγο, θα φανεί ο σχεδιασμός που γίνεται ενώ πρέπει να αξιοποιηθεί περισσότερο ο σχεδιασμός που υπάρχει στην Περιφέρεια με το ειδικό πρόγραμμα για τον ορεινό όγκο το οποίο ήδη έχει ενεργοποιηθεί. Το έδαφος για την υλοποίηση αυτού προγράμματος είναι πολύ πιο πρόσφορο και ακόμη πιο ελκυστικό».
 
.