Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

Ημερίδα για τη Μετανάστευση και τα Συμβούλια Ένταξης Μεταναστών

Διοργανώθηκε την Κυριακή
στο Δημοτικό Θέατρο Αλεξαν-
δρούπολης από τον Δήμο και
το Δικηγορικό Σύλλογο της πόλης

        ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΙ ΕΙΠΩΘΗΚΕ

Ημερίδα με θέμα την Μετανάστευση και τα Συμβούλια Ένταξης Μεταναστών (ΣΕΜ) διοργανώθηκε την Κυριακή 4 Μαρτίου και ώρα 10:30 στο Δημοτικό Θέατρο από το Δήμο Αλεξανδρούπολης και τον Δικηγορικό Σύλλογο Αλεξανδρούπολης.Στόχος της ημερίδας ήταν η ενημέρωση για τα ΣΕΜ ως προς τους στόχους, τους τομείς δράσης, καθώς και το νομικό πλαίσιο λειτουργίας τους. Την...

έναρξη της εκδήλωσης κήρυξε, απευθύνοντας σύντομο χαιρετισμό, ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, κ. Ευάγγελος Λαμπάκης. Χαιρετισμούς ακόμη απηύθυναν ο πρόεδρος του ΣΕΜ Δήμου Αλεξανδρούπολης, κ Εμμανουήλ Ρήγας και ο γραμματέας του Δ.Σ. Δικηγορικού Συλλόγου, κ Ιωάννης Ζαμπούκης. Ομιλητές της εκδήλωσης ήταν ο δικηγόρος και πρόεδρος του Ινστιτούτου Μεταναστευτικού Δικαίου, κ. Ιωάννης Αλαβάνος και οι δικηγόροι, κ. Ηλίας Ηλιακόπουλος και κ. Ευστάθιος Πουλαράκης, ενώ συντονίστρια ήταν η εκπρόσωπος του Ινστιτούτου Μεταναστευτικού Δικαίου στην Αλεξανδρούπολη, δικηγόρος, κ. Στυλιανή Χαραλαμπίδου. Οι ομιλητές παρουσίασαν στις εισηγήσεις τους τις διαδικασίες ένταξης των μεταναστών στη χώρα και τις προοπτικές συνεργασίας των δήμων, μέσω των ΣΕΜ, με τις χώρες καταγωγής τους για την ομαλότερη προσαρμογή και ενεργοποίηση τους στην εκάστοτε κοινωνία.



Τα ΣΕΜ καθιερώθηκαν με το άρθρο 78 Ν.3852/2010 και συστάθηκαν έκτοτε σε κάθε δήμο της χώρας με σκοπό την ανάπτυξη δράσεων και την ευαισθητοποίηση σχετικά με την ένταξη των μεταναστών στην τοπική κοινωνία. Οι τομείς στους οποίους δραστηριοποιούνται και παρεμβαίνουν είναι η εργασία, η υγεία, η στέγαση, η εκπαίδευση, οι ιατροφαρμακευτικές υπηρεσίες και οι πολιτιστικές δραστηριότητες των ομάδων αυτών.

Στην Αλεξανδρούπολη η συγκρότηση του τοπικού συμβουλίου ένταξης μεταναστών ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο του 2011. Πρόεδρος του συμβουλίου είναι ο δημοτικός σύμβουλος, κ. Εμμανουήλ Ρήγας και μέλη του οι δημοτικοί σύμβουλοι, κ Αντώνιος Σπηλιωτόπουλος, κ. Κωνσταντίνος Θυμιανίδης και κ. Νικόλαος Καρυπίδης, οι δικηγόροι, κ. Χρυσοβαλάντου Βασιλακάκη και κ. Ζήσης Βογιατζής και ο κ. Άγγελος Ναλμπάντης, ως εκπρόσωπος των Πολιτιστικών Φορέων Έβρου, καθώς και 6 εκπρόσωποι μεταναστών.