Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012

Ο πρέσβης του Βελγίου στην Αλεξανδρούπολη

Επισκέφθηκε
χθες εθιμοτυπικά
τον δήμαρχο Λαμπάκη

     ΟΣΑ ΕΓΙΝΑΝ ΚΑΤΑ
       ΤΗΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

Το Δήμαρχο Αλεξανδρούπολης, Βαγγέλη Λαμπάκη, επισκέφτηκε την Τετάρτη ο Πρέσβης του Βελγίου στην Αθήνα, κ. Marc Van Den Reeck, συνοδευόμενος από τον Πρόξενο του Βελγίου στην Αθήνα, κ. Theo Dirix.

Ο Βέλγος Πρέσβης βρέθηκε στον Έβρο προκειμένου να ενημερωθεί από τις τοπικές αρχές για τα κέντρα κράτησης λαθρομεταναστών στην περιοχή και πραγματοποίησε επίσης συναντήσεις με την Αντιπεριφερειάρχη Έβρου, Γεωργία Νικολάου και τον Δήμαρχο Ορεστιάδας.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο κ. Λαμπάκης ενημέρωσε τον Πρέσβη για το διογκωμένο πρόβλημα της διέλευσης λαθρομεταναστών στην περιοχή και την κατάσταση που επικρατεί στα υφιστάμενα κέντρα υποδοχής, ενώ εξέφρασε για άλλη μια φορά την σφοδρή αντίθεσή του στην δημιουργία νέων κέντρων κράτησης στον Έβρο. Ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης τόνισε, ακόμη, πως χρειάζεται συνεχής χρηματοδότηση και μια ολοκληρωμένη δομή από την Ε.Ε. για την αντιμετώπιση του ζητήματος, καθώς είναι απαραίτητη η διατήρηση των ευαίσθητων ισορροπιών της περιοχής.

Από την πλευρά του, ο Πρέσβης του Βελγίου ευχαρίστησε τον Δήμαρχο για την φιλοξενία και την ουσιαστική ενημέρωση που του παρείχε σχετικά με το ζήτημα. Ο κ. Van Den Reeck δήλωσε ότι το πρόβλημα αυτό απασχολεί, όχι μόνο την Ελλάδα αλλά, συνολικά την Ε.Ε. και υποστήριξε ότι η λύση θα βρεθεί μέσα από αμοιβαία συνεργασία, εκφράζοντας παράλληλα την εμπιστοσύνη του απέναντι στην ελληνική πλευρά για την ανάληψη ουσιαστικών δράσεων προς αυτήν την κατεύθυνση. Ο ίδιος υπογράμμισε, επίσης, την ανάγκη αποτελεσματικής λειτουργίας μιας υπηρεσίας ασύλου, η οποία θα άρει τις χρονοβόρες διαδικασίες ταυτοποίησης των μεταναστών, ώστε ο χρόνος παραμονής τους στα κέντρα κράτησης να είναι όσο το δυνατό μικρότερος.