Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012

Τρία νέα κέντρα κράτησης λαθρομεταναστών στην Θράκη εξήγγειλε ο Χρυσοχοΐδης

Δημιουργούνται 30 συνολικά σε όλη τη χώρα

Θα φιλοξενούν 1.000 άτομα και θα δίνουν δουλειά σε άλλα 1.000 από την τοπική κοινωνία

     ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ


Τριάντα θα είναι τα κλειστά κέντρα φιλοξενίας παράνομων μεταναστών στις δέκα ηπειρωτικές περιφέρειες της χώρας, εκτός από τις περιφέρειες των νησιών του Αιγαίου, του Ιονίου και της Κρήτης, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης. Mετά από σύσκεψη με τους περιφερειάρχες της χώρας, είπε επίσης ότι τα κέντρα φιλοξενίας θα είναι χωρητικότητας 1.000 μεταναστών το καθένα, ενώ όπως έγινε γνωστό έχουν ήδη εκταμιευθεί 250 εκατομμύρια ευρώ από τα ευρωπαϊκά κονδύλια έως το 2013 για τον λόγο αυτό.

Μάλιστα, ο κ. Χρυσοχοϊδης κάλεσε τους περιφερειάρχες να υποδείξουν μέσα σε 15 ημέρες τους κατάλληλους χώρους, που θα μπορούσαν να πληρούν τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία κέντρων φιλοξενίας παράνομων μεταναστών.

Όπως τόνισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αν οι περιφερειάρχες δεν προτείνουν κάποιον χώρο για την εγκατάσταση των κέντρων, τότε θα φέρει πράξη νομοθετικού περιεχομένου στο Υπουργικό Συμβούλιο, σε συνεργασία με το υπουργείο 'Αμυνας, για να καθορίσει το πού θα γίνουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες το κάθε κέντρο θα χωρίζεται σε 4 τομείς όπου συνολικά θα φιλοξενούνται περίπου 1.000 άτομα. Ο κάθε τομέας θα φιλοξενεί από 250 άτομα και θα χωρίζεται σε 5 πτέρυγες των 50 ατομων.

Σε αυτά θα υπάρχουν, εκτός από τους χώρους διαμονής, εστιατόριο, τουαλέτες, ντους, χωροι θρησκευτικής λατρειας αλλά και χώροι άθλησης.

Προσπαθώντας να δώσει έμφαση στα ανταποδοτικά οφέλη που θα έχει η δημιουργία αυτών των κέντρων, ο κ.Χρυσοχοϊδης είπε στους περιφερειάρχες ότι το κάθε κέντρο φιλοξενιας θα εχει 150 δικούς του αστυνομικους από την περιοχή, 300 άτομα ιδιωτικό προσωπικό ασφάλειας (security) και αυτοί από την περιοχή, catering, ιατρεία, συνεργεία καθαρισμού, κυλικεία, πλυντήρια και καθαριστήρια.

Υπολόγισε μάλιστα οτι σε καθε κεντρο κρατησης θα απασχοληθουν 1.000 ατομα από την τοπική κοινωνία.

Οι περιφερειάρχες Λάρισας και Δυτικής Μακεδονίας ανέφεραν ότι υπάρχουν έντονες αντιδράσεις στις περιοχές τους για τη δημιουργία των κέντρων παράνομων μεταναστών, ενώ υπέρ της δημιουργίας τους τάχθηκε ο περιφερειάρχης Αττικής και πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος Γιάννης Σγουρός.

.