Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012

Ο Δήμος Σαμοθράκης στο πρόγραμμα Grundtvig - I will survive

Η πρώτη εκπαιδευτική επίσκεψη του προγράμματος πραγματοποιήθηκε στην περιοχή Livani της Λετονίας από 4 έως 8 Μαρτίου 2012
     ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ


Η πρώτη εκπαιδευτική επίσκεψη του προγράμματος Grundtvig - I will survive πραγματοποιήθηκε στην περιοχή Livani της Λετονίας από 4 έως 8 Μαρτίου 2012.

Στη συνάντηση συμμετείχαν κάτοικοι των περιοχών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα καθώς και οι υπεύθυνοι των έργων- συντονιστές από τους 6 συνεργαζόμενους φορείς. (Agentur für Interkulturelles Lernen - Γερμανία, Union Peuple et Culture - Γαλλία, Europe Unie - Γαλλία, IMKA Livani- Λετονία, Kamienna Gora Municipality - Πολωνία, Δήμος Σαμοθράκης - Ελλάδα)...

Ο Δήμος Σαμοθράκης συμμετείχε με 4 άτομα, την συντονίστρια Μαρία Παπαθανασίου υπάλληλο του Δήμου ως υπεύθυνη έργου και τους δημότες: Χ. Χατχηγιαννακούδη, Κ. Λανού και Γ. Σταυριανάκη, οι οποίοι επιλέχτηκαν με διαδικασία κλήρωσης. Επιπλέον συμμετείχαν 10 Γάλλοι, 4 Γερμανοί και 4 Πολωνοί.

Κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής επίσκεψης οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν φάρμες, δομές στήριξης των ανθρώπων της υπαίθρου, οικοτεχνίες, εργαστήριο κεραμικής, αρτοποιείο, σπίτια- ξενώνες και γενικά εμπορικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή και να αποκομίσουν μια ιδέα για τη ζωή στην ύπαιθρο της Λετονίας.

Η επόμενη εκπαιδευτική επίσκεψη στα πλαίσια του ίδιου προγράμματος θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο στη Γαλλία και συγκεκριμένα από 13-17 Μαΐου 2012 στο Die στην περιοχή της Lyon. Από τη Σαμοθράκη θα έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν 5 άτομα. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αποστείλουν αίτηση συμμετοχής στο Δήμο Σαμοθράκης, Γραφείο Προγραμματισμού και Ανάπτυξης. Σε περίπτωση που εκδηλωθεί ενδιαφέρον από περισσότερα από 5 άτομα θα πραγματοποιηθεί κλήρωση ενώπιον τους στο γραφείο Δημάρχου.

Αιτήσεις μπορείτε να αποστέλλετε έως τις 29/3/2012 και η κλήρωση θα πραγματοποιηθεί στις 30/3/2012.

Στόχος του προγράμματος είναι να δώσει τη δυνατότητα σε κατοίκους της υπαίθρου να δουν παραδείγματα άλλων ανθρώπων που ζουν στην ύπαιθρο και προσπαθούν να επιβιώσουν σε αυτήν, αγρότες, καλλιτέχνες, πολιτικοί, ΜΚΟ, άτομα που ασχολούνται με τον τουρισμό.

Γλώσσα εργασίας των διακρατικών επισκέψεων είναι η αγγλική. Για την προετοιμασία των συμμετεχόντων θα πραγματοποιείται μια συνάντηση προετοιμασίας σε τοπικό επίπεδο πριν την πραγματοποίηση κάθε διακρατικής συνάντησης ενώ η γνώση ξένης γλώσσας αν και είναι επιθυμητή δεν αποτελεί κριτήριο συμμετοχής στο πρόγραμμα.

Οι διακρατικές εκπαιδευτικές δράσεις θα έχουν τα παρακάτω χαρακτηριστικά:

α) επισκέψεις σε δομές (αγροτικές τουριστικές κοκ) κατοίκων της περιοχής που επιχειρούν να "επιβιώσουν" στην ύπαιθρο.

β) αξιολόγηση και συζήτηση μεταξύ των συμμετεχόντων αναφορικά με τις εμπειρίες που αποκόμισαν από τις επισκέψεις.

γ) τουριστικές ξεναγήσεις στην περιοχή που πραγματοποιείται το πρόγραμμα.


Πλάνο υλοποίησης των εκπαιδευτικών δράσεων:

13-17 ΜΑΪΟΥ 2012: Die Lyon, Γαλλία

25-29 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2012: Σαμοθράκη, Ελλάδα

26-30 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2012: Neuryppin Berlin, Γερμανία

11-15 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2013: Carbonne Toulouse, Γαλλία

15-19 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2013: Kamienna Gora Wroclaw, Πολωνία

.