Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012

Λίγα λόγια για την Δόμνα Σαμίου και την σχέση της με την Θράκη

Εφυγε από την ζωή το βράδυ του περασμένου Σαββάτου, είχε συγκλονήσει όλη τη χώρα με το έργο της αλλά δεν ηταν άγνωστη ούτε στους Θρακιώτες
    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ


Οι άνθρωποι του πολιτισμού και του πνεύματος μας αφήνουν ένας-ένας.

-Προχθές έφυγε και η Δόμνα Σαμίου πλήρης ημερών, αφήνοντας πίσω της ένα σπουδαίο έργο παρακαταθήκη στην παράδοση και στον πολιτισμό μας.

-Η Θράκη όμως όπως πληροφορούμαστε δεν ήταν και στις άμεσες προτεραιότητες της γιατί θεωρούσε ότι εξίσου σημαντική δουλειά για την περιοχή μας έφτιαχναν ο Χρόνης Αηδονίδης και ο Καριοφύλλης Δοιτσίδης, λαογράφοι και ερευνητές που δόξα το θεό διέθετε ο τόπος μας.

-Ένα ντοκιμαντέρ μόνο για την λαϊκή παράδοση στον Έβρο είχε αφιερώσει πριν από χρόνια σε εκπομπές που έκανε για την κρατική τηλεόραση.

-Στην Κομοτηνή βρέθηκε πριν από 20 χρόνια για δεύτερη φορά στις εκδηλώσεις των Ελευθερίων μαζί με το συγκρότημα της.

-Την πρώτη φορά όμως πριν από 25 χρόνια είχε την τύχη να την φιλοξενήσει και για μια ημέρα ο σύλλογος Καπαδόκων και ο πρόεδρος της Γιάννης Παγκοζίδης.

-Ενημερώθηκε για τον πολιτισμό, τα τραγούδια τους, μίλησε με γέροντες Καπαδόκες και ενθουσιάστηκε.

-Έγιναν οι σχετικές συνομιλίες για να γίνει μια εμπεριστατωμένη έρευνα και καταγραφή του πολιτισμού τους αλλά τελικά δεν ευοδώθηκε η προσπάθεια αυτή.

-Πάντως όπως πληροφορούμαι είχε τακτική επικοινωνία με Θρακιώτες που ασχολούνται με τον πολιτισμό και ζητούσε πληροφορίες για τραγούδια και τοπικές δισκογραφικές δουλειές στην παράδοση και την βοήθεια τους.


 
Πηγή:  http://www.mpakirtzakis.com/