Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012

Τι συζητήθηκε στην Βουλή για το επεισόδιο στην Ζουράφα;

Ο νέος υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης υποστήριξε ότι θα επισκευαστεί το σκάφος του λιμεναρχείου Αλεξανδρούπολης
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΣΑ ΕΓΙΝΑΝ
ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΣΥΖΗΤΗΤΗ

ΤΟ ΠΡΩΙ ΤΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΗΣ
ΕΡΩΤΗΣΗΣ ΤΣΙΑΟΥΣΗ

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κύριος Μιχάλης Χρυσοχοϊδης δεσμεύτηκε για την άμεση αποκατάσταση των βλαβών των σκαφών του Λιμενικού Σώματος, ενώ παράλληλα ξεκαθάρισε ότι η αντιμετώπιση του φαινόμενου της παράνομης μετανάστευσης τίθεται σε νέα βάση απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού του ΠΑΣΟΚ κυρίας Ελένης Τσιαούση που συζητήθηκε σήμερα στη Βουλή για τα ελλιπή τα μέσα και τον εξοπλισμό του Λιμενικού Σώματος στο Θρακικό Πέλαγος απέναντι στις συνεχείς και προκλητικές παραβιάσεις των χωρικών υδάτων μας.

Αναλυτικότερα κατά τη συζήτηση στη Βουλή η κυρία Τσιαούση παρουσίασε διεξοδικά τα γεγονότα που συνέβησαν στο Θρακικό Πέλαγος και πιο συγκεκριμένα μεταξύ Σαμοθράκης και Ζουράφας και την έλλειψη βασικών μέσων του Λιμενικού Σώματος όπου το περιστατικό αντιμετωπίστηκε από ένα μικρό σκάφος του Λιμενικού Σαμοθράκης, που μπόρεσε να φτάσει στην περιοχή επειδή έπνεαν άνεμοι κάτω από 5 μποφόρ. Ενώ σε διαφορετικές συνθήκες οι Τούρκοι θα μπορούσαν να είχαν φτάσει έξω από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και να ψάρευαν ανενόχλητοι. Και αυτό διότι, όπως τόνισε η κυρία Τσιαούση, δεν βρέθηκαν τα απαραίτητα χρήματα για την αποκατάσταση της βλάβης του πρίν από ένα χρόνο, ενώ υπογράμμισε ότι η επισκευή σήμερα του σκάφους δεν θα λύσει μόνιμα το πρόβλημα καθώς δεν θα μπορέσει να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις σημερινές προκλήσεις και στο βαθμό που παρουσιάζονται, επειδή είναι ένα σκάφος 35 ετών και πλέον ξεπερασμένης τεχνολογίας με τα αντίστοιχα που επιχειρούν οι Τούρκοι, όπου χρειάζεται 2 ώρες για να φτάσει στο επίμαχο σημείο ενώ οι Τούρκοι φτάνουν σε 20 λεπτά.

Παράλληλα η βουλευτής αναφέρθηκε στο γεγονός ότι το 2007 είχε έρθει ένα καινούργιο ταχύπλοο σκάφος, όπου μέσα σε λίγες ημέρες με απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης μεταφέρθηκε στο Άγιο Όρος για να περιπολεί την περιοχή, σημειώνοντας χαρακτηριστικά η κυρία Τσιαούση ότι ήταν γνωστή η αδυναμία και η ευαισθησία της τότε κυβέρνησης προς το Άγιο Όρος εκείνη την περίοδο. Δυστυχώς όμως σήμερα ολόκληρο το Βόρειο Αιγαίο φυλάσσεται με φουσκωτά σκάφη εξαιτίας των βλαβών και οι ψαράδες καθημερινά δίνουν μάχες και φυλάσσουν τα σύνορά μας χωρίς υποστήριξη, γιατί το Λιμενικό αδυνατεί λόγω έλλειψης μέσων. Για αυτό το λόγο θα πρέπει να υπάρξει μόνιμη λύση με ένα περιπολικό καινούργιο που θα είναι πιο χρήσιμο στη συγκεκριμένη περιοχή από οπουδήποτε αλλού, τόνισε η κυρία Τσιαούση.

Ο κύριος Χρυσοχοϊδής απαντώντας σημείωσε ότι υπάρχουν σημαντικά προβλήματα τα τελευταία χρόνια στο Λιμενικό Σώμα, ενώ είναι απαράδεκτο το γεγονός αχρησίας μέσων και εξοπλισμού όπου οφείλονταν κυρίως στη γραφειοκρατία, στην αναποφασιστικότητα και στην αδράνεια. Με αφορμή την επίκαιρη ερώτηση της κυρίας Τσιαούση, όπως ανέφερε ο κύριος Υπουργός ενημερώθηκε και έδωσε εντολή για άμεση επισκευή του σκάφους ώστε να ενταχθεί στη Λιμενική Αρχή της Αλεξανδρούπολης.

Στη δευτερολογία της η κυρία Τσιαούση τόνισε το ρόλο και τη σημασία του Λιμενικού Σώματος στην περιοχή για την αντιμετώπιση του φαινομένου της παράνομης μετανάστευσης, των Τουρκικών προκλήσεων, αλλά και τη σωτήρια δράση του προς όφελος των κατοίκων της Σαμοθράκης όταν οι συνθήκες και οι καταστάσεις ήταν δύσκολες και απαιτούνταν άμεσες μεταφορές ανθρώπων, τροφίμων και φαρμάκων. Σήμερα όμως αυτό το Σώμα υφίσταται απαξίωση χωρίς κτιριακές εγκαταστάσεις.

Όπως χαρακτηριστά ανέφερε η βουλευτής:»Ο Έβρος παραμένει γεωγραφικά ο πλέον απομακρυσμένος νομός από την Αθήνα, ο ακριτικός – παραμεθόριος νομός που συνορεύει με δύο χώρες, έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και συγκριτικά πλεονεκτήματα που πρέπει να αξιοποιηθούν αλλά και ιδιόμορφα μειονεκτήματα με αρνητικές επιπτώσεις, τα οποία πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα.

Η παράνομη είσοδος χιλιάδων μεταναστών από τα χερσαία σύνορα του Νομού, έχει δημιουργήσει πρωτοφανή και ογκώδη προβλήματα στην περιοχή, όλοι αυτοί μετά από ημέρες καταλήγουν στην Αθήνα, επομένως αν δεν σταματήσει τον Έβρο αυτό το φαινόμενο δεν θα υπάρξει ουσιαστικό αποτέλεσμα. Επίσης το Υπουργείο προτιμάει να πληρώνει τα έξοδα διαμονής και μετακίνησης 80 αστυνομικών για την ενίσχυση των Α/Τ Ορεστιάδας και Αλεξανδρούπολης αντί να υπογραφεί το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα στο Συμβούλιο της Επικρατείας όπου θα δίνει τη δυνατότητα στους Εβρίτες Αστυνομικούς να ενισχύσουν τα συγκεκριμένα Τμήματα χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση για το κράτος».

Κλείνοντας την τοποθέτησή της η κυρία Τσιαούση υπογράμμισε ότι η φύλαξη των συνόρων μας είναι υποχρέωση και αρμοδιότητα και των δύο Υπουργείων, στις δύσκολες σημερινές συνθήκες και η συνεργασία μεταξύ των δύο Υπουργείων είναι βασική προϋπόθεση για θετικά αποτελέσματα, καθώς οι ένστολοι στη περιοχή του Έβρου αντιμετωπίζουν αντίξοες καταστάσεις και εργάζονται με ελλιπή μέσα και τα καταφέρνουν γιατί διαθέτουν φιλότιμο και κυρίως ισχυρή εθνική συνείδηση, την αντίστοιχη εθνική συνείδηση και φιλότιμο ζήτησε η κυρία Τσιαούση, να δείξουν και αυτοί που αποφασίζουν στην Αθήνα για τον Έβρο.

Απαντώντας στη δευτερολογία ο κύριος Υπουργός τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρξει ο σχεδιασμός ενός ολοκληρωμένου σχεδίου αντιμετώπισης των κινδύνων και της προστασίας των πολιτών, καθώς και λειτουργία αξιοπρεπών Κέντρων Υποδοχής και διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ατόμων που παράτυπα εισέρχονται στη χώρα μας, γιατί σε διαφορετική περίπτωση η υπόθεση της παράνομης μετανάστευσης είναι χαμένη. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να υλοποιηθεί η μεταναστευτική πολιτική της Ε.Ε. στη χώρας μας, παράλληλα όμως η χώρα θα πρέπει να αποκτήσει όλες τις υποδομές που είναι αναγκαίες για την πλήρη εφαρμογή της, ώστε να τερματιστεί αυτό το φαινόμενο με τρόπο αποφασιστικό και αποτελεσματικό και να μην επωμίζονται οι Εβρίτες τις αρνητικές συνέπειες. Γιατί σε διαφορετική περίπτωση τη δράση των Σωμάτων Ασφαλείας θα την αναλάβουν και θα αντικαταστήσουν άλλοι και αυτό δεν θα πρέπει να το επιτρέψουμε στην Ελληνική Δημοκρατία.