Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012

Η ανακοίνωση των "Χρυσωρυχείων" για τα όσα συνέβησαν στην συνέντευξη του καναδού προέδρου της Eldorado Paul Right

“Το έργο χρυσού στο Πέραμα θα συμβάλλει αποφασιστικά στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής.Είναι απόλυτα συμβατό με το Περιβάλλον”, επισημαίνουν ξανά οι χρυσοθήρες

      ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ


Συνάντηση με τους εκπροσώπους των ΜΜΕ στην Αλεξανδρούπολη είχε σήμερα (16η Μαρτίου 2012) ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Eldorado Cold Corporation, κ. Paul Wright, ο οποίος επισκέφθηκε την πόλη για λίγες ώρες. Κατά την διάρκεια της συνέντευξης τύπου ανεφέρθη στα σημαντικά βήματα που πραγματοποίησε η εταιρεία τους τελευταίους 12 μήνες. Συγκεκριμένα ανεφέρθη:
1. Στην Έγκριση της Προκαταρκτικής Περιβαλλοντικής Μελέτης για το Έργο Χρυσού στο Πέραμα, από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, πριν από λίγες εβδομάδες. Η σχετική Μελέτη είχε κατατεθεί τον Οκτώβριο του 2009 και ύστερα από διεξοδική μελέτη και συζήτηση στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, εδόθη η σχετική έγκριση. Η εταιρεία προτίθεται να καταθέσει την οριστική Περιβαλλοντική Μελέτη στο Υπουργείο Περιβάλλοντος στα τέλη του Μάρτη.

2. Ενεκρίθη η υπαγωγή του Έργου Χρυσού στο Πέραμα στην διαδικασία fast track που αναφέρεται στις σημαντικές στρατηγικές επενδύσεις για την χώρα. Η σχετική έγκριση υπεγράφη από 6 μέλη της Ελληνικής Κυβέρνησης και θα επιταχύνει άμεσα τις διαδικασίες αδειοδότησης του σχετικού έργου. " Η σχετική υπαγωγή του Έργου Χρυσού στο Πέραμα δηλώνει την βούληση της Πολιτείας να προχωρήσει στην Ανάπτυξη του Ορυκτού Πλούτου της χώρας, που θα συμβάλλει αποφασιστικά στην Οικονομική ανέλιξη της Ελληνικής Οικονομίας" δήλωσε ο κ. Paul Wright.

3. O κ. Wright ανεφέρθη στην σημαντική εξαγορά από την Eldorado Gold Corporation της εταιρείας European Goldfields, ιδιοκτήτριας εταιρείας των μεταλλείων της Χαλκιδικής και των μεταλλείων Certez στη Ρουμανία. Η ολοκλήρωση της εξαγοράς πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες εβδομάδες στο Χρηματιστήριο του Τορόντο. Ξεκινούν άμεσα οι εργασίες στα έργα της Χαλκιδικής και ήδη έχουν ξεκινήσει οι προσλήψεις υπαλλήλων που θα ανέλθουν τους 250 μέχρι το τέλος του Απρίλη. Να σημειωθεί πως ο τελικός αριθμός των απασχολουμένων- νέων προσλήψεων- στην Χαλκιδική θα ανέλθει τους 1100.

4. Η Eldorado Gold Corporation συμμετέχει πλέον και στο Έργο Χρυσού στις Σάπες με ποσοστό που ανέρχεται σχεδόν στο 20%.

5. Από το περασμένο Σεπτέμβριο ξεκίνησε την λειτουργία του το δεύτερο μεγάλο εργοστάσιο χρυσού της εταιρείας στην Τουρκία, 30 χιλιόμετρα μακριά από την Σμύρνη. Η εταιρεία απασχολεί περισσότερους από 1000 υπαλλήλους στην Τουρκία, και τα έργα της έχουν την πλήρη υποστήριξη της Τουρκικής Κυβέρνησης και των τοπικών κοινωνιών.

Για το Έργο Χρυσού στο Πέραμα, ο κ. Wright δήλωσε συγκεκριμένα:

- H συνολική επένδυση θα φθάσει τα 150 εκατομμύρια Ευρώ και θα απασχολήσει 200 υπαλλήλους, που θα προσληφθούν από την περιοχή της Αλεξανδρούπολης.

- Το Έργο Χρυσού στο Πέραμα είναι απόλυτα συμβατό με την Προστασία του Περιβάλλοντος. Θα πραγματοποιηθεί με τις πιο υψηλές προδιαγραφές που ξεπερνούν την Ευρωπαϊκή και Ελληνική νομοθεσία.

- Το έργο θα καλύψει ένα σύνολο περιοχής 742 στρεμμάτων σε ένα τμήμα του λόφου κοντά στο Πέραμα. Θα γίνει πλήρης αποκατάσταση της μικρής αυτής περιοχής μετά την εκτέλεση του έργου μια και θα δοθεί εγγυητική επιστολή 10 εκατομμυρίων Ευρώ με την εκκίνηση του έργου.

- Η εταιρεία έχει δεσμευθεί να χρηματοδοτήσει Επιστημονική Επιτροπή - τα μέλη της οποίας θα διορίζονται από τις τοπικές αρχές της Αλεξανδρούπολης - για την περιοδική παρακολούθηση του έργου και την συμβατότητα του με τις πιο υψηλές προδιαγραφές για την προστασία του περιβάλλοντος.

- Τέλος, ο κ. Wright δήλωσε πως προσκαλεί τις τοπικές αρχές σε ανοικτό διάλογο για να συζητηθούν σε βάθος τα οφέλη και τα πλεονεκτήματα της επένδυσης για την τοπική κοινωνία. Η Eldorado Gold Corporation έχει αναπτύξει ένα σημαντικό Πρόγραμμα Κοινωνικής Ευθύνης σε όλες τις χώρες που λειτουργεί και στηρίζει σημαντικά προγράμματα των τοπικών κοινωνιών που αναφέρονται στην Ανάπτυξη του Αθλητισμού, της Παιδείας, κοινωνικών προγραμμάτων για την καταπολέμηση της φτώχειας και προγραμμάτων απασχόλησης για νέους. Η εταιρεία είναι έτοιμη να συζητήσει με τις τοπικές αρχές προγράμματα Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής της Περιοχής, κατά το πρότυπο της Φινλανδίας, χώρα η οποία συνδυάζει απόλυτα την Τουριστική Ανάπτυξη με την ταυτόχρονη Ανάπτυξη του Ορυκτού Πλούτου.
Στην συνάντηση με τους δημοσιογράφους παρευρέθησαν εκ μέρους της εταιρείας, ο κ. Γιώργος Μαρκόπουλος, Γενικός Διευθυντής των Χρυσωρυχείων Θράκης, ο, κ. Norm Pitcher, Αντιπρόεδρος της εταιρείας και Διευθυντής Παραγωγής και ο κ. Eduardo Moura, Διευθυντής Ανάπτυξης της εταιρείας.

H Eldorado Gold Corporation είναι Καναδική εταιρεία με έδρα το Βανκούβερ. Είναι εισηγμένη στα Χρηματιστήρια του Τορόντο, της Νέας Υόρκης και του Σύδνεϋ. Λειτουργεί επτά μεταλλεία χρυσού στην Βραζιλία, Κίνα και Τουρκία, και απασχολεί περισσότερους από 4.000 υπαλλήλους.