Τρίτη 17 Απριλίου 2012

Μας το ζητάτε, το έχετε: τι ακριβώς έχει συμβεί με τα οικόπεδα του πατέρα Βενιζέλου στην Ξάνθη

Πολλοί δεν θυμούνται, άλλοι δεν το ήξεραν καν, οπότε με αφορμή την χθεσινή ανάρτησή μας για τον εκβιασμό του Βενιζέλου, σας παραθέτουμε το αποκαλυπτικό δημοσίευμα του "Veto" αλλά και την απάντηση που είχε σπεύσει να στείλει τότε στα ΜΜΕ ο νυν αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, ώστε να βγάλετε μόνοι σας τα δικά σας συμπεράσματα

        ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ



ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΧΘΕΣΙΝΗ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΗ: Αποκλειστικό: Εκβιάζουν τον Βενιζέλο ενόψει των εκλογών με τα ακίνητα του πατέρα του στην Ξάνθη


ΟΛΟ ΤΟ ΤΟΤΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΟΥ VETO

"Αρωμα» Μονής Βατοπαιδίου αναδύει η υπόθεση με τα οικόπεδα στην Ξάνθη που έχει στην κυριότητα του ο κ. Βασίλης Βενιζέλος, πατέρας του σημερινού υπουργού Εθνικής Αμυνας, καθώς το ιδιοκτησιακό τους καθεστώς χάνεται στην εποχή των κομιτατζήδων.

Το VΕΤΟ, με αφορμή την υπόθεση της ανταλλαγής δύο οικοπέδων του κ. Βενιζέλου με την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου στην Ξάνθη, φέρνει στο προσκήνιο όλη τη διαδικασία απόκτησης των εκτάσεων αυτών που συμπεριλαμβάνονται μεταξύ των 31 τίτλων ακίνητης περιουσίας (οικόπεδα και διαμερίσματα) που κα¬ταγράφονται στη μερίδα του στο υποθηκοφυλακείο Ξάνθης....

Σύμφωνα με έγγραφα (υποθηκοφυλακείο και επιστολές), ο κ. Βενιζέλος παρουσιάστηκε στην ΚΕΔ ως συνιδιοκτήτης -με το Ελληνικό Δημόσιο- επτά οικοπέδων στην Ξάνθη.

Το περίεργο στην υπόθεση είναι πως και τα επτά οικόπεδα αυτά που είχε στην κατοχή του ο κ. Βασίλειος Βενιζέλος ήταν χαρακτηρισμένα «εχθρικά». Ετσι ονομάζονται τα οικόπεδα και οι εκτάσεις που κατείχαν διάφοροι κατακτητές της Ελλάδας όταν έφευγαν από τη χώρα. Τέτοια οικόπεδα είναι οι περίφημες περιουσίες των Τσάμηδων στην Ηπειρο, καθώς και των Βουλγάρων που είχαν καταλάβει τη Μακεδονία και μεγάλο μέρος της Θράκης με τη βοήθεια των Γερμανών κατακτητών και οι οποίοι έφυγαν πριν από τη λήξη του εμφυλίου πολέμου. Μάλιστα, οι Βούλγαροι κατακτητές της Μακεδονίας την περίοδο εκείνη είχαν θυμηθείτο «ένδοξο» παρελθόν των προγόνων τους κομιτατζήδων και είχαν διαπράξει διάφορα έκτροπα, όπως τη σφαγή στο Δοξάτο της Δράμας.

Τα «εχθρικά» οικόπεδα περιήλθαν όλα στην κυριότητα του Δημοσίου, όπως και αυτά που άφησαν οι Ελληνες που κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου μετανάστευσαν σε χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ.

Ο κ. Βασίλης Βενιζέλος παρουσιάστηκε με αποφάσεις δικαστηρίων ως συνιδιοκτήτης επτά τέτοιων οικοπέδων της Ξάνθης με το ελληνικό Δημόσιο σε ποσοστό 2/7 έναντι 5/7 που είχε το κράτος. Από τη στιγμή που η ΚΕΔ είχε απέναντι της συνιδιοκτήτη με αμετάκλητες δικαστικές αποφά-σεις, ήρθε σε συμβιβασμό μαζί του, προκειμένου να ξεκαθαρίσει το περιουσιακό κομμάτι της υπόθεσης, ώστε να μπορεί ο καθένας να αξιοποιήσει την περιουσία του. Αποτέλεσμα ήταν ο κ. Βασίλης Βενιζέλος να βρεθεί με δύο μεγάλα δικά του οικόπεδα στην πόλη της Ξάνθης, στα οποία σήμερα έχουν χτιστεί δύο πολυκατοικίες. Μάλιστα, στο οικόπεδο της οδού Ελλης, που βρίσκεται η πενταώροφη πολυκατοικία, πριν από περίπου πέντε χρόνια λειτουργούσε παιδική χαρά. Το άλλο οικόπεδο στην οδό Γεωργίου Κονδύλη ήταν απλά αδόμητο. Αξιοπερίεργο βέβαια είναι το γεγονός ότι την υπόθεση της κυριότητας των οικοπέδων ο πατέρας Βενιζέλος την κέρδισε στο δεύτερο βαθμό. Δηλαδή το πρωτοδικείο Ξάνθης αποφάσισε, με λίγα λόγια, ότι δεν γίνεται να έχει αγοράσει αυτός οικόπεδα που ήταν ιδιοκτησίες Βούλγαρων κατακτητών, γιατί οι κατακτητές δεν τα είχαν ποτέ δικά τους, ούτε από την εποχή των κομιτατζήδων ούτε και την εποχή του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Μάλιστα, στην απόφαση του το πρω-τοδικείο Ξάνθης, αφού τονίζει ότι δεν ισχύει ούτε το επιχείρημα της χρησικτησίας που επικαλέστηκαν σε κάποιες περιπτώσεις οι διεκδικητές των «εχθρικών» οικοπέδων, χρησιμοποιεί και σκληρές εκφράσεις ενα-ντίον τους, όπως «αναληθείς απόψεις».

Επιπροσθέτως, ο δικαστής χρησιμοποιώντας «κομψή» γλώσσα κάνει λόγο και για ψευδομάρτυρες από πλευρά του κ. Βενιζέλου, αφού οι υποτιθέμενοι καλοί φίλοι των δωρητών δεν γνώριζαν τα συγγενικά τους πρόσωπα.

Το πρωτοδικείο της Ξάνθης, λοιπόν, το 1999, με τον υιό Βενιζέλο βουλευτή, δικαιώνει το ελληνικό Δημόσιο και δεν επιτρέπει στον πατέρα να χριστεί ιδιοκτήτης των επτά οικοπέδων. Ωστόσο, όταν η υπόθεση δικάζεται το 2001 στο περίφημο εφετείο Κομοτηνής, γνωστό για τη δράση του στο σκάνδαλο της Μονής Βατοπαιδίου, δικαιώνει τον κ. Βασίλη Βενιζέλο και του αποδίδει, με αμετάκλητη απόφαση, στην κυριότητα του τις επίμαχες εκτάσεις. Ολως τυχαία τότε ο υιός Βενιζέλος ήταν υπουργός Πολιτισμού, ενώ πριν είχε χρηματίσει και υπουργός Δικαιοσύνης. Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι εκείνη την εποχή ξεκίνησε να δικάζεται στις ίδιες αίθουσες και η υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου. Πάντως, ο κ. Βασίλης Βενιζέλος σε επιστολή του σε τοπική εφημερίδα της Ξάνθης, πέρυσι τον Δεκέμβριο, ουσιαστικά καυχιέται αφού, όπως αναφέρει, έπειτα από 11 χρόνια δικαστικής μάχης κέρδισε την υπόθεση των οικοπέδων.

Αλλα έλεγε...

Υπενθυμίζεται ότι ο νυν υπουργός Αμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος άλλα υποστήριζε στην εκπομπή «Ζούγκλα» του Μάκη Τριαντάφυλλοπουλου στις 19 Ιανουαρίου 2009 σχετικά με μια ανταλλαγή εκ των παραπάνω οικοπέδων που ετοιμαζόταν να κάνει ο πατέρας του στην Ξάνθη και άλλα έγιναν τελικά. Ειδικότερα, μετά το σάλο που δημιουργήθηκε όταν αποκαλύφθηκε ότι ο κ. Βασίλης Βενιζέλος ετοιμαζόταν να ανταλλάξει με την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου οικόπεδο του στην Ξάνθη με άλλο οικόπεδο στην ίδια πόλη, πετώντας έξω την επιχείρηση που λειτουργούσε εντός του κτιρίου επί 32 χρόνια ο νυν υπουργός Αμυνας, είχε ισχυριστεί δημοσίως ότι η ανταλλαγή δεν θα γίνει. Με το σωστό βέβαια επιχείρημα πως ό,τι είναι νόμιμο δεν σημαίνει ότι είναι και ηθικό.

Στο τέλος όμως η ανταλλαγή των δύο οικοπέδων έγινε. Επιπλέον, το κτίριο που βρισκόταν στο οικόπεδο που απέκτησε ο πατήρ Βενιζέλος κατεδαφίστηκε άρονάρον, ίσως και με ληξιπρόθεσμη άδεια κατεδάφισης, ενώ έλαβε και 45.000 ευρώ μετρητά ως διαφορά αξίας, καθώς οι εκτιμητές της ΚΕΔ και του κ. Βενιζέλου συνομολόγησαν ότι το οικόπεδο 310 τετραγωνικών μέτρων (που έδωσε ο πατήρ Βενιζέλος στην υποβαθμισμένη και γεμάτη σκουπίδια περιοχή των Καπνοαποθηκών της Ξάνθης, στο οποίο ήδη έχει δημιουργηθεί πάρκο) έχει μεγαλύτερη αξία από το άλλο οικόπεδο 410 τμ. επί της οδού Τσαλδάρη στο κέντρο της πόλης.

 
 
Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
 
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, αναφερόμενος σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας Βέτο τη Κυριακής, το οποίο έχει ήδη αναρτηθεί στο διαδίκτυο, δήλωσε τα εξής:


Το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας Βέτο της Κυριακής, συμφερόντων του κ. Μάκη Τριανταφυλλόπουλου χρησιμοποιεί το όνομα και τη φωτογραφία μου έτσι ώστε να προσβάλει βάναυσα και κατά τρόπο ενσυνείδητο και οργανωμένο την τιμή μου ως πολιτικού προσώπου. Η εφημερίδα θα ισχυρισθεί ίσως ότι δεν αναφέρεται σε μένα, αλλά στον ογδοντάχρονο πατέρα μου που είχε την ατυχία να συναλλάσσεται με το ελληνικό δημόσιο και να αγωνίζεται επί χρόνια για την εκτέλεση αμετάκλητων δικαστικών αποφάσεων.

Όλα όμως αυτά είχαν γίνει αντικείμενο τηλεοπτικής εκπομπής του κ. Τριανταφυλλόπoυλου, συμπτωματικά στις 19 Ιανουαρίου 2009, την ημέρα που ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ έδινα στη Βουλή τη μάχη για την συγκρότηση της εξεταστικής επιτροπής για το Βατοπέδι. Τότε παρενέβην στην εκπομπή και εγώ ο ίδιος, τονίζοντας ότι θα διερευνήσω πλήρως το ζήτημα για το οποίο δεν είχα ως τότε ενημέρωση, πράγμα που έκανα ενημερώνοντας και τον κ. Τριανταφυλλόπουλο.

Παρόλα αυτά, τώρα ο κ. Τριανταφυλλόπουλος επανέρχεται, επαναλαμβάνοντας και διανθίζοντας την αλλοίωση και την αντιστροφή της πραγματικότητας, η οποία έχει ως εξής:

Ο πατέρας μου αναγνωρίστηκε με αμετάκλητη δικαστική απόφαση ως κύριος εξ αδιαιρέτου κατά το 1/7 επί επτά ακινήτων στο νομό Ξάνθης. Στα ακίνητα αυτά, τα 2/7 ανήκαν σε Έλληνες πολίτες που ζουν στην Ελλάδα, ενώ τα άλλα 5/7 σε άτομα που εγκατέλειψαν την Ελλάδα και απέβαλαν την ελληνική ιθαγένεια μετά τη βουλγαρική κατοχή. Αυτά τα 5/7 περιήλθαν και παραμένουν στην κυριότητα του ελληνικού δημοσίου και όχι του πατέρα μου ή άλλου ιδιώτη.

Προκειμένου να συγκεντρωθούν τα ποσοστά των ιδιωτών και του δημοσίου σε διαφορετικά ακίνητα, πραγματοποιήθηκε αυτούσια διανομή με βάση την οποία περιήλθαν στον πατέρα μου και σε έναν ακόμη ιδιώτη συνιδιοκτήτη, δύο οικόπεδα και στο ελληνικό δημόσιο πέντε οικόπεδα. Από αυτά τα δύο οικόπεδα, το ένα απελευθερώθηκε από τον Δήμο Ξάνθης γιατί ανήκε στο δημόσιο και όχι στον δήμο, ενώ το άλλο κρίθηκε από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ξάνθης απολύτως αναγκαίο ως περιβάλλων χώρος του Μουσείου Καπνού.

Προκειμένου να ικανοποιηθεί το αίτημα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, το Δημόσιο μέσω της ΚΕΔ αντάλλαξε το οικόπεδο αυτό με άλλο μικρότερης έκτασης, μικρότερου συντελεστή δόμησης και μικρότερης αξίας, σύμφωνα όχι μόνο με τις αντικειμενικές αξίες αλλά και με τις εκτιμήσεις τόσο του Σώματος Ορκωτών Εκτιμητών όσο και των ίδιων των υπηρεσιών της ΚΕΔ για την πραγματική αξία. Για το λόγο αυτό, το Δημόσιο κατέβαλε και συμπληρωματική χρηματική αποζημίωση. Όλα δε αυτά έγιναν επί των ημερών της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

Προβλήθηκε τότε μέσω της εκπομπής του κ. Τριανταφυλλόπουλου το επιχείρημα ότι στο οικόπεδο αυτό υπήρχε ολόκληρη πενταόροφη οικοδομή χιλίων τετραγωνικών μέτρων! Δόθηκε η απάντηση ότι το κτίσμα αυτό ήταν παράνομο, αυθαίρετο, στατικά επικίνδυνο και κατεδαφιστέο. Η απάντηση αυτή λοιδορήθηκε στην εκπομπή, όμως ακριβώς για τους λόγους αυτούς το αυθαίρετο κτίσμα κατεδαφίστηκε και μαζί με αυτό και όλη η επιχειρηματολογία της εκπομπής της 19ης Ιανουαρίου 2009.

Τώρα προβάλλεται το επιχείρημα των "κομιτατζήδων", οι περιουσίες των οποίων όμως έχουν περιέλθει και παραμένουν στην κυριότητα του ελληνικού Δημοσίου και όχι κάποιου ιδιώτη και πολύ περισσότερο του πατέρα μου με "ψευδομάρτυρες".

Ως δημόσιο πρόσωπο, θεωρώ υποχρέωσή μου να δώσω απαντήσεις σε κάθε συκοφαντικό υπαινιγμό ακόμη κι αν αυτός δεν αφορά εμένα αλλά συγγενικό μου πρόσωπο, παρότι η θεωρία της οικογενειακής ευθύνης είναι φασιστική και βαθύτατα επικίνδυνη. Την φορά όμως αυτή, δεν μπορώ να αποτρέψω τον πατέρα μου να προστατέψει την προσωπικότητά του και να αξιώσει την καταβολή της αποζημίωσης που δικαιούται καθώς χρησιμοποιείται ως μέσο στην προσπάθεια να προσβληθώ πολιτικά εγώ

.