Τρίτη 17 Απριλίου 2012

Με χαμηλότερο τίμημα πάει να αγοράσει η "Παπαδόπουλος" τη ΣΕΚΑΠ

Αγωνία στην Αγροτική Τράπεζα για το ύψος του τιμήματος, που θα ανακοινωθεί αύριο Εκτιμάται ότι θα είναι πιο μικρό από το προηγούμενο που κατατέθηκε και δεν ικανοποίησε
Όλοι ξέρουν ότι αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία
ΠΟΤΕ ΘΑ ΛΗΦΘΟΥΝ ΟΙ 
ΤΕΛΙΚΕΣ  ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ;

Μια τελευταία ευκαιρία θα έχει όπως όλα δείχνουν η καπνοβιομηχανία σεκαπ να γλιτώσει την πτώχευση και να συνεχίσει τη λειτουργία της. Μετά την αποχώρηση των Ινδών της Bommidala από τη διεκδίκηση της ακριτικής βιομηχανίας και την κήρυξη του διαγωνισμού ως άγονου, η Αγροτική Τράπεζα, μέσω του συμβούλου πώλησης, της Deloitte, απευθύνθηκε στους μνηστήρες που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον στην πρώτη φάση του διαγωνισμού για να υποβάλουν νέες προτάσεις αλλά σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος» μόνο η καπνοβιομηχανία «Ηλίας Παπαδόπουλος» αποκρίθηκε θετικά και έχει ζητήσει διορία ως την ερχόμενη Τετάρτη για να καταθέσει νέα προσφορά. Για αυτό και ανεβλήθη η συνέλευση της σεκαπ που ήταν προγραμματισμένη την περασμένη Τετάρτη 11 Απριλίου με βασικό θέμα την αύξηση κεφαλαίου, αφού σύντομα θα προκύψουν νέα δεδομένα.

Η «Ηλίας Παπαδόπουλος» από τη Θεσσαλονίκη μαζί με τους Ινδούς της Bommidala είχαν υποβάλει, όπως είναι γνωστό, και τις μοναδικές δεσμευτικές προσφορές για τη σεκαπ στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού πώλησης του 50,36% που κατέχει στην καπνοβιομηχανία η Αγροτική Τράπεζα.

Χρόνος για να γίνει νέος διαγωνισμός δεν υπάρχει αφού η Αγροτική έχει δεσμευτεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση ως τις 30.6.2012 να απεμπλακεί από τις μη χρηματοπιστωτικές της δραστηριότητες, κάτι που γνωρίζει και η «Ηλίας Παπαδόπουλος», γεγονός που αναμένεται να αποτυπωθεί στο τίμημα που θα προσφέρει, το οποίο θα απέχει σύμφωνα με πληροφορίες από την αρχική της πρόταση που έτσι και αλλιώς δεν είχε ενθουσιάσει τoν πωλητή. Θεωρείται κάτι παραπάνω από βέβαιο πως η Αγροτική θα βρεθεί σε ιδιαίτερα δυσχερή θέση να αποδεχτεί μια τυχόν χαμηλή προσφορά της «Ηλίας Παπαδόπουλος», όταν μάλιστα υπάρχει ένα σημείο αναφοράς, η πρόταση των Ινδών της Bommidala.

Το θετικό σενάριο για την Αγροτική αλλά και για τους 252 εργαζομένους στη σεκαπ είναι η πρόταση της «Ηλίας Παπαδόπουλος Α.Ε.» να είναι «ευπρόσωπη» και να προχωρήσει η αγοραπωλησία. Σε αντίθετη περίπτωση, η Αγροτική δεν είναι διατεθειμένη να χάσει άλλα λεφτά από τη σεκαπ και δεν πρόκειται να χρηματοδοτήσει την καπνοβιομηχανία που ήδη υπολειτουργεί με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό για την τύχη της σεκαπ. Υπενθυμίζεται ότι στο τέλος του 2011 η σεκαπ είχε αρνητικά ίδια κεφάλαια 32 εκατ. ευρώ, σύνολο υποχρεώσεων 107 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα δάνεια είναι 80 εκατ. ευρώ και κύκλο εργασιών μόλις 29 εκατ. ευρώ.

Σημαντικό είναι ότι η ΣΕΚΕ για τους δικούς της λόγους είναι θετικά διακείμενη στο να είναι η «Ηλίας Παπαδόπουλος» ο νέος ιδιοκτήτης της σεκαπ και πληροφορίες αναφέρουν πως θα δώσει το πράσινο φως για την αύξηση κεφαλαίου.

Βεβαίως, υπάρχει έντονος προβληματισμός σε ό,τι αφορά τις οικονομικές δυνατότητες της «Ηλίας Παπαδόπουλος» να «τρέξει» τη σεκαπ. Είναι μεν μια νοικοκυρεμένη εταιρεία με μηδενικό δανεισμό που δραστηριοποιείται στην επεξεργασία καπνού και έχει στενή συνεργασία με τη σεκαπ έχοντας εξυπηρετήσει συμβόλαια αρκετών εκατομμυρίων ευρώ αλλά κάνει τζίρο μόνο 9 εκατ. ευρώ και πολύ δύσκολα θα βρεθεί τράπεζα που θα τη δανείσει για να αγοράσει τη σεκαπ αν δεν εξασφαλίσει υψηλές εγγυήσεις.

Οπως και να έχει πάντως, οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν μετά τις εκλογές αφού δύσκολα τώρα η διοίκηση της Αγροτικής θα βάλει την υπογραφή της να πωληθεί η εταιρεία, ιδίως αν το τίμημα δεν είναι ικανοποιητικό.


Πηγή:  http://www.tovima.gr/