Δευτέρα 9 Απριλίου 2012

Ο δήμαρχος που βρίσκεται ανάμεσα σε χρυσοθήρες και εμπρηστές

Ολοσέλιδο αφιέρωμα από τα "Νέα" στον Χρήστο Πάχτα που αποπέφθηκε από το κόμμα του, επέστρεψε πάλι ως δήμαρχος, βρίσκεται ξανά στην δίνη του κυκλώνα και... συμβουλεύει τους Θρακιώτες
       ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ



Απεπέμφθη από το κόμμα του, επέστρεψε ως δήμαρχος και βρίσκεται πάλι στη δίνη του κυκλώνα

Εχει την «ικανότητα» να βρίσκεται στη δίνη του κυκλώνα. Το παιδί των μεταναστών ανθρακωρύχων έφτασε να γίνει υφυπουργός Οικονομίας των κυβερνήσεων Σημίτη. Εκδιώχθηκε από την κυβέρνηση το 2004, μετά την περίφημη τροπολογία τού «Πόρτο Καρράς». Χρειάστηκαν επτά χρόνια για να επιστρέψει στα κοινά ως δήμαρχος Αριστοτέλη Χαλκιδικής. Τώρα είναι ξανά πρωταγωνιστής στη διαμάχη για την εξόρυξη χρυσού

Την περασμένη εβδομάδα ο Χρήστος Πάχτας εγκλωβίστηκε μαζί με δημοτικούς συμβούλους στο Δημαρχείο της Ιερισσού από εξοργισμένους κατοίκους, οι οποίοι αντιδρούν στην επένδυση των μεταλλείων. Οι κάτοικοι αναποδογύρισαν αυτοκίνητα, έριξαν φωτοβολίδες και ο Χρ. Πάχτας φυγαδεύτηκε έπειτα από ώρες από την Αστυνομία. Το ίδιο βράδυ δήλωσε ότι η δημοτική Αρχή είναι αποφασισμένη να στηρίξει την επένδυση, παρά τις αντιδράσεις. Στα μέσα της εβδομάδας το αυτοκίνητό του βρέθηκε καμένο στην Ιερισσό.

ΣΤΟΥ ΒΕΛΓΙΟΥ ΤΙΣ ΣΤΟΕΣ. Γεννήθηκε το 1951 στο ορεινό κεφαλοχώρι της Αρναίας. Ο πατέρας του συμμετείχε στην Εθνική Αντίσταση και την «ασπρόμαυρη» δεκαετία που ακολούθησε πήρε την οικογένειά του και μετανάστευσε μαζί με χιλιάδες ακόμη στο Βέλγιο για να εργαστεί στα ανθρακωρυχεία. Ο Χρήστος Πάχτας, ο οποίος είδε συγγενείς και φίλους να σακατεύονται στις στοές, σπούδασε χημικός στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών. Το 1972 οργανώθηκε στον πυρήνα του Ρήγα Φεραίου στο Βέλγιο, όμως μετά την πτώση της χούντας στην Ελλάδα μεταπήδησε στην ΠΑΣΠ και συμμετείχε σε όλα τα όργανα των φοιτητών του εξωτερικού. Οταν επέστρεψε στη Χαλκιδική το 1980, τίποτα δεν ήταν ίδιο με την επαρχία που είχε αφήσει πίσω η οικογένεια Πάχτα. Μετά το 1986 διορίστηκε διαδοχικά νομάρχης Χίου και Εβρου. Το 1989 εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Χαλκιδικής.

Ο Χρήστος Πάχτας διατηρούσε πάντοτε στενές σχέσεις με τον Κώστα Σημίτη. Οταν εκείνος ανέλαβε το υπουργείο Βιομηχανίας, την περίοδο 1993-94, επέλεξε για υφυπουργό του τον χαλκιδικιώτη πολιτικό. Συνεργάτες του εκείνης της περιόδου θυμούνται ότι ο Χρήστος Πάχτας εμφανιζόταν στις κλειστές συσκέψεις με μπλοκάκι και σημειώσεις• αυτό ακριβώς το γεγονός, ότι του έμοιαζε στον τρόπο με τον οποίο λειτουργούσε, έκανε τον Κ. Σημίτη να τον εμπιστευθεί. Δύο χρόνια αργότερα ο Κ. Σημίτης εξελέγη πρωθυπουργός και δεν εξέπληξε κανέναν όταν διόρισε τον Πάχτα υφυπουργό Οικονομίας.

Ο εργασιομανής και απόμακρος Χρ. Πάχτας, ο οποίος δεν έφτιαξε ποτέ δική του οικογένεια, εργαζόταν ατελείωτες ώρες στο υπουργείο. Στελέχη της εποχής θυμούνται ότι τους τηλεφωνούσε στις 12 τα μεσάνυχτα και ζητούσε με το πιο φυσιολογικό ύφος διευκρινίσεις για φακέλους που χειριζόταν. Ορισμένοι επιμένουν ότι τον έχουν δει να φοράει ρόμπα και παντόφλες τις νύχτες όταν τα φώτα στο γραφείο του έμεναν ανοιχτά.

Ο Χρήστος Πάχτας έγινε κυρίαρχος των κονδυλίων του Γ' Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης. Οπως δήλωσε αργότερα ο ίδιος: «Διαχειρίστηκα περισσότερα από 50 δισ. ευρώ από κοινοτικά κονδύλια, δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις. Γι' αυτό δεν απέκτησα κανέναν φίλο».

Συνάδελφοί του στην κυβέρνηση είχαν διαμαρτυρηθεί έντονα προς τον Κ. Σημίτη για την προσκόλληση του Χρ. Πάχτα στις γραφειοκρατικές διαδικασίες - μάλιστα σε κάποιο Υπουργικό Συμβούλιο ο Α. Τσοχατζόπουλος τον είχε αποκαλέσει «γραφειοκράτη σε στυλ σοβιετικό». Ωστόσο εκείνος παρέμενε ακλόνητος. Στη γενέτειρά του τον αποκαλούν «Χαλκιδικάρχη» και «άγιο Πάχτα» καθώς, εκτός από την ορεινή Χαλκιδική, κατάφερνε να ελέγχει πολιτικά και τα τουριστικά «πόδια» του νομού.

Το 2003 στην ορεινή Χαλκιδική τα μεταλλεία έβραζαν πάλι. Η καναδική εταιρεία TVX κήρυξε πτώχευση, αφήνοντας στο βουνό περιβαλλοντικές πληγές και στις στοές άνεργους μεταλλωρύχους που απειλούσαν να ανατιναχτούν. Οι Καναδοί είχαν επενδύσει 350 εκατ. ευρώ και ήλπιζαν να λάβουν άδεια για εξόρυξη χρυσού, όμως το ΣτΕ μπλοκάρισε την αδειοδότηση της επένδυσης.

Ο ίδιος ανέλαβε προσωπικά την υπόθεση. Με δικούς του χειρισμούς το ελληνικό Δημόσιο αγόρασε τα μεταλλεία από την TVX αντί 11 εκατ. ευρώ και στη συνέχεια τα πούλησε με το ίδιο τίμημα στην εταιρεία Ελληνικός Χρυσός. Το αδιέξοδο λύθηκε, οι μεταλλωρύχοι πληρώθηκαν, όμως εκείνη η συμφωνία κρίθηκε από την Κομισιόν ότι παραβίαζε τους ευρωπαϊκούς κανόνες περί κρατικών ενισχύσεων και ζητήθηκε από την εταιρεία να επιστρέψει στο Δημόσιο 15,4 εκατ. ευρώ που θεωρήθηκαν παράνομη επιδότηση. «Μεταλλεία χωρίς άδεια δεν αξίζουν τίποτα», απάντησε αργότερα ο Χρήστος Πάχτας.

Τον Ιανουάριο του 2004, δύο μήνες πριν από τις εθνικές εκλογές, ο ίδιος πέρασε από τη Βουλή τροπολογία σε αναπτυξιακό νομοσχέδιο που επέτρεπε στο ξενοδοχειακό συγκρότημα «Πόρτο Καρράς» στη Σιθωνία να χτίσει τουριστικές εγκαταστάσεις σε παρακείμενη δασική έκταση. Προκλήθηκε πολιτική θύελλα. Ο Χρήστος Πάχτας και ακόμη εννέα βουλευτές διαγράφηκαν. Οι εφημερίδες έγραφαν για τις «τελευταίες ημέρες της Πομπηίας» και τον «μοιραίο κ. Πάχτα». Βουλευτές κατήγγειλαν ότι πλαστογραφήθηκε η υπογραφή τους και για τον Χρ. Πάχτα μετριούνταν κομματικοί φίλοι και εχθροί. Ο ίδιος υποστήριξε ότι η τροπολογία δεν «χορηγούσε κανένα δικαίωμα, πέραν αυτών που είχαν αναγνωριστεί εδώ και δεκαετίας νομοθετικά».

Το επόμενο διάστημα αποτραβήχτηκε από όλα και ζούσε με τη βουλευτική σύνταξη. Εμενε στο πατρικό του μαζί με την οικογένεια της αδελφής του, εργάστηκε για λίγο καιρό σε εταιρεία ιχθυοκαλλιεργειών και προσπαθούσε να αποκατασταθεί ηθικά και πολιτικά. Αντίθετα με τους υπόλοιπους βουλευτές που ενεπλάκησαν στην υπόθεση του «Πόρτο Καρράς», ο Χρ. Πάχτας δεν έγινε ποτέ δεκτός στο κόμμα του. Εμεινε εκτός των ψηφοδελτίων του ΠΑΣΟΚ το 2007 και το 2009, δηλώνοντας με πίκρα για τους πρώην συντρόφους του: «Η συστηματική συκοφαντική πρακτική του ρουσοπουλισμού, που εφάρμοσε η ΝΔ προκειμένου να ανέλθει στην εξουσία πατώντας επί πτωμάτων, επηρεάζει ακόμη και σήμερα τις αποφάσεις μας».


ΟΛΙΚΗ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ. Στις δημοτικές εκλογές του 2010 ο Χρήστος Πάχτας κατέβηκε ανεξάρτητος υποψήφιος στον Δήμο Αριστοτέλη απέναντι στον επίσημο υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ. Κέρδισε τις εκλογές κάνοντας σημαία τη στήριξή του στην επένδυση των μεταλλείων, δεν περίμενε όμως τη θύελλα που θα ξεσπούσε. Πριν από τα Χριστούγεννα ανακοινώθηκε η εξαγορά του μεγαλύτερου ποσοστού των μεταλλείων από την καναδική Eldorado Gold. Οι νέοι επενδυτές σχεδιάζουν να εξορύξουν από τα σπλάχνα της ορεινής Χαλκιδικής περίπου 10 εκατ. ουγκιές χρυσό. Η επένδυση όμως χωρίζει στα δύο την περιοχή, όπου το τελευταίο διάστημα σημειώνονται επεισόδια μεταξύ όσων υποστηρίζουν το έργο και όσων μιλούν για περιβαλλοντική καταστροφή. Η εταιρεία υπόσχεται 1.500 θέσεις εργασίας σε μια περιοχή που γονατίζει από την ανεργία. Από την άλλη, η εμπειρία των κατοίκων από τους προηγούμενους επενδυτές είναι πικρή. Σε αυτή τη σκληρή διαμάχη ο Χρήστος Πάχτας βρίσκεται ξανά στη δίνη του κυκλώνα.


ΕΙΠΕ
Μετανιώνω που δεν έκανα οικογένεια


ΕΙΠΑΝ ΓΙ’ ΑΥΤΟΝ
Είναι ο ηθικός αυτουργός της καταστροφής της Χαλκιδικής
Επιτροπή Ενάντια στα Μεταλλεία

Στηρίζει την ανάπτυξη της περιοχής
Κάτοικοι Δήμου Αριστοτέλη


Πηγή:  http://www.tanea.gr/