Δευτέρα 30 Απριλίου 2012

Αποκλειστικό: επιμένει και μετά τα τελευταία γκάλοπ ο Νικολακόπουλος: το ΠΑΣΟΚ δεν βγάζει έδρα στον Έβρο!

Θα περίμενε κανείς ενδεχομένως να έχει αλλάξει κάπως την εκτίμησή του, αλλά αντιθέτως ο γνωστός εκλογολόγος εμφανίζεται ακόμα πιο σίγουρος και εκτιμά ότι αυτό θα συμβεί ακόμα και αν βγει πρώτο κόμμα στο νομό (που δεν θα βγει), φέρνοντας αυτή τη φορά ως παράδειγμα τετραεδρικής τα... Χανιά
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ




Επιμένει ο γνωστός εκλογολόγος στην άποψη που εξέφρασε ότι στην Θράκη οι έδρες σε Ροδόπη και Ξάνθη θα μοιραστούν σε τρία κόμματα ενώ στον Έβρο θα πάνε όλες στο πρώτο πανελλαδικά, όπως την αναφέραμε προ δέκα ημερών προκαλώντας σάλο και πανικό στα εκλογικά επιτελεία.


Όπως σχολιάζει, η ισχυρή παρουσία της μουσουλμανικής μειονότητας στους Νομούς Ξάνθης και Ροδόπης συνιστά την κρίσιμη ιδιομορφία που χαρακτηρίζει την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, με άμεση επιρροή στην έκβαση των εκλογικών αναμετρήσεων.

"Το ΠΑΣΟΚ, από τα μέσα της δεκαετίας του '90, κατόρθωσε να διαμορφώσει σημαντική επιρροή στο μουσουλμανικό στοιχείο (ιδιαίτερα στη Ροδόπη), την οποία μόνο περιστασιακά μπόρεσε να διεμβολίσει η ΝΔ το 2004. Ετσι, από το 2007 και ακόμη εντονότερα στις εκλογές του 2009, η δύναμη του ΠΑΣΟΚ στη μειονότητα κυμάνθηκε περί το 65% με 70%. Αντίθετα η ΝΔ, ιδιαίτερα υπό τη σημερινή ηγεσία της, δύσκολα θα μπορέσει να αποκτήσει προσβάσεις στη μειονότητα, αφού δεν έχει ακόμη ξεχαστεί η προ εικοσαετίας δήλωσή του (ως αρχηγός της Πολιτικής Ανοιξης) ότι αρνείται να συμπεριλάβει μειονοτικούς υποψηφίους στους συνδυασμούς του κόμματός του. Στις δύο πάντως αυτές τριεδρικές περιφέρειες (Ξάνθη και Ροδόπη) το τρίτο τοπικά κόμμα είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα αποσπάσει μία έδρα, γεγονός που επηρεάζει άμεσα και τη συμπεριφορά του μειονοτικού πληθυσμού, αλλά και τις στρατηγικές των κομμάτων", έγραψε πρόσφατα σε νέο σχετικό άρθρο στα Νέα.

Ο ίδιος επισημαίνει ότι υπόλοιποι τρεις νομοί της περιφέρειας - η τριεδρική Δράμα και οι τετραεδρικές Καβάλα και Εβρος - ακολουθούν σε γενικές γραμμές τα εκλογικά ρεύματα της Βόρειας Ελλάδας, με τη ΝΔ να διατηρεί το προβάδισμα επί μια εικοσαετία (1989-2009), την οποία όμως απώλεσε και στους τρεις νομούς στις τελευταίες εκλογές (τελείως οριακά στη Δράμα). Η έκβαση των επόμενων εκλογών στην τριεδρική Δράμα θα εξαρτηθεί κυρίως από μια ενδεχόμενη ισχυρή επίδοση ενός τρίτου κόμματος, "ενώ στις τετραεδρικές της Καβάλας και του Εβρου, αφενός από το κρίσιμο όριο του 25% και αφετέρου από τις στρεβλωτικές παρενέργειες του εκλογικού νόμου".

Τι εννοεί με αυτό ο Νικολακόπουλος; Ότι το ΠΑΣΟΚ αν δεν πιάσει 25% σε επίπεδο νομού Έβρου (το τονίζουμε αυτό γιατί στο Δέλτα άλλα νόμιζαν όταν μας αντέγραφαν και άλλα αντί άλλων ενημέρωναν τον κόσμο) τότε ΔΕΝ θα βγάλει κανέναν βουλευτή. Μάλιστα, αυτό θα συμβεί ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΑΝ το κόμμα του Βενιζέλου είναι πρώτο κόμμα στον Έβρο και ξεπεράσει τη ΝΔ, κάτι φυσικά που δεν πρόκειται να συμβεί, αρκεί βέβαια σε πανελλαδικό επίπεδο τα αποτελέσματα να βγουν με τη σειρά που τα αναμένουμε: πρώτη η ΝΔ και δεύτερο το ΠΑΣΟΚ.


Μάλιστα, σε άλλο άρθρο του άλλη μέρα ο Νικολακόπουλος έγραψε κάτι άλλο εξαιρετικό, που αφορά τα Χανιά αλλά γίνεται αντιληπτό ότι αφορά άμεσα και τον Έβρο, καθότι πρόκειται για τετραεδρικές περιφέρειες και άρα έχουμε και στις δύο εφαρμογή των στρεβλώσεων του εκλογικού νόμου. Αντιγράφουμε για το ακραίο ενδεχόμενο που μπορεί να φέρει τα πάνω - κάτω:

"Η τετραεδρική εκλογική περιφέρεια των Χανίων αποτελεί μια ιδιαίτερη περίπτωση, όπου, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, ενδέχεται να προκύψει η πιο ακραία στρεβλωτική κατανομή των βουλευτικών εδρών.
Το ΠΑΣΟΚ στον Νομό Χανίων συγκέντρωσε το 2009 το 51,1% των ψήφων, αλλά η δύναμή του μειώθηκε στο 44,7% στις περιφερειακές εκλογές του 2010. Αν επομένως στις επόμενες εκλογές βρεθεί έστω και ελαφρώς κάτω από το όριο του 25% (που είναι το εκλογικό μέτρο), τότε είναι ενδεχόμενο να μην εκλέξει κανέναν βουλευτή. Αυτό θα συμβεί αν, όπως είναι πιθανόν, έχει ήδη συμπληρώσει, με τη διαδικασία της α' κατανομής, τον αριθμό των εδρών που δικαιούται πανελλαδικά.
Δεύτερο κόμμα στα Χανιά, με τεκμήριο τις περιφερειακές εκλογές, αναμένεται να αναδειχθεί η ΔΗΣΥ (23,3% τον Νοέμβριο του 2010), η οποία όμως αν δεν υπερβεί το 3% πανελλαδικά δεν δικαιούται να εκλέξει βουλευτή. Σε μια τέτοια περίπτωση και οι 4 έδρες του νομού θα προσκυρωθούν κατά την τελευταία φάση της κατανομής, συγκρίνοντας για κάθε κόμμα τα αχρησιμοποίητα υπόλοιπα των ψήφων του στις διάφορες εκλογικές περιφέρειες της χώρας.
Ελπίδες στα Χανιά διατηρούν κυρίως το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ (ίσως και η ΔΗΜΑΡ), υπό τον όρο όμως ότι θα αυξήσουν σημαντικά τη δύναμή τους. Αν αυτό δεν συμβεί, τότε και οι 4 έδρες του νομού θα προσκυρωθούν με τη διαδικασία του «μπόνους» στο πρώτο πανελλαδικά κόμμα. Ετσι, ενδέχεται η ΝΔ να αποσπάσει και τις 4 έδρες, παρότι κατά πάσα πιθανότητα θα είναι τρίτο κόμμα, με ποσοστό περί το 10% (11,9% στις περιφερειακές του 2010). Δύσκολα μπορεί να φανταστεί κανείς πιο ακραία παραβίαση της ισότητας της ψήφου".

ΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΝΑ ΣΥΜΒΕΙ ΑΥΤΟ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ, ΦΑΝΤΑΣΤΕΙΤΕ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ ΠΟΥ ΟΧΙ ΑΠΛΑ ΔΕΝ ΠΑΙΖΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΩΤΟ ΚΟΜΜΑ ΤΟ ΠΑΣΟΚ, ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΚΑΝΕΙ ΕΝΤΥΠΩΣΗ ΑΝ ΔΕΝ ΤΟ ΔΟΥΜΕ ΝΑ ΒΓΑΙΝΕΙ ΟΥΤΕ ΔΕΥΤΕΡΟ...

.