Δευτέρα 30 Απριλίου 2012

Τρεις κινήσεις για να κερδίσετε έως δύο μισθούς σε... ένα χρόνο

Εξοικονόμηση χρημάτων από έξυπνες αγορές, σωστή διαχείριση και μικρές περικοπές 

     ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ


Καθώς τα εισοδήματα μειώνονται, τα νοικοκυριά αναζητούν τρόπους εξοικονόμησης χρημάτων.
Η πιο απλή λύση είναι η περικοπή δαπανών. Μια άλλη λύση είναι οι έξυπνες αγορές και η σωστή διαχείριση του οικογενειακού προϋπολογισμού, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε εξοικονόμηση τουλάχιστον ενός με δύο μισθούς τον χρόνο χωρίς η οικογένεια να στερηθεί τίποτα!


Πετρέλαιο θέρμανσης
Ισως το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η εξίσωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης από 15 Οκτωβρίου. Η εξίσωση αυτή θα επιφέρει άμεση αύξηση κατά 30% με 35% στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης τον Οκτώβριο.

Η σχετική ανακοίνωση έγινε από το υπουργείο Οικονομικών την περασμένη εβδομάδα και μέσα σε λίγες ώρες εκτινάχθηκαν οι πωλήσεις πετρελαίου θέρμανσης. Και ήταν λογικό. Οπως εξηγεί πρατηριούχος, η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης σήμερα κυμαίνεται μεταξύ 1,02 με 1,05 ευρώ το λίτρο. Από 15 Οκτωβρίου η τιμή αυτή θα φτάσει περίπου στα 1,35 με 1,40 ευρώ το λίτρο, μόνο από την αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης. Ετσι, πολλά νοικοκυριά και διαχειριστές πολυκατοικιών έτρεξαν να γεμίσουν τις δεξαμενές πετρελαίου με τη σημερινή -φθηνότερη- τιμή, η οποία θα ισχύει μέχρι τις 30 Απριλίου.

Ποιο είναι το κέρδος; Ας δούμε ένα παράδειγμα. Υποθέτουμε ότι μια δεξαμενή έχει χωρητικότητα 2.000 λίτρων. Με τη σημερινή τιμή το πετρέλαιο θέρμανσης θα κοστίσει περίπου 2.040 ευρώ. Από Οκτώβριο η ίδια ποσότητα θα κοστίζει 2.800 ευρώ. Κέρδος: 800 ευρώ ή ένας μισθός.


Ερευνα αγοράς
Σημαντική εξοικονόμηση επιτυγχάνεται με σωστή έρευνα αγοράς. Πρόσφατη έρευνα της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου έδειξε ότι για τα ίδια ακριβώς προϊόντα παρατηρούνται αποκλίσεις από σούπερ μάρκετ σε σούπερ μάρκετ, που φτάνουν το 40% ή ακόμα και το 60%.

Η έρευνα διαπίστωσε ότι το λεγόμενο «καλάθι της νοικοκυράς» κοστίζει περίπου 700 ευρώ λιγότερα τον χρόνο αν ο καταναλωτής κάνει έρευνα αγοράς και επιλέξει τη φθηνότερη αλυσίδα σούπερ μάρκετ. Δηλαδή επιτυγχάνεται εξοικονόμηση ενός μισθού!

Σήμερα, η έρευνα αγοράς γίνεται πιο εύκολα από ό,τι στο παρελθόν, καθώς σχεδόν όλα υπάρχουν πλέον στο Διαδίκτυο.

Το υπουργείο Ανάπτυξης διαθέτει το Παρατηρητήριο Τιμών στη διεύθυνση e-prices.gr, αντίστοιχη πληροφόρηση υπάρχει για τη βενζίνη και το πετρέλαιο στο fuelprices.gr.

Επίσης, τα περισσότερα πλέον καταστήματα έχουν αναρτημένους τους τιμοκαταλόγους στο Διαδίκτυο. Επομένως, πριν ξεκινήσουμε για αγορές, διαμορφώνουμε το «καλάθι» και υπολογίζουμε το κόστος. Η αγορά θα γίνει από το κατάστημα ή τα καταστήματα με τις φθηνότερες τιμές.

Πολλά νοικοκυριά σήμερα επιλέγουν εκπτωτικές αλυσίδες και προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι σήμερα πάνω από το 20% του τζίρου στη λιανική αγορά πραγματοποιείται από προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας. Ετσι, μαζικές αγορές για τα λεγόμενα «ακριβά» προϊόντα, όπως χαρτικά, απορρυπαντικά, σαπούνια, πάνες για τα μωρά κ.λπ., γίνονται από εκπτωτικά καταστήματα, ενώ τα υπόλοιπα (μαναβική, ψάρια, κρέας κ.λπ.) από σούπερ μάρκετ με την καλύτερη τιμή.


Προσοχή στα μικροέξοδα
Με τη βοήθεια ενός φοροτεχνικού, συγκεντρώσαμε όλες τις αποδείξεις με τα μικροέξοδα (κάτω των 3,5 ευρώ) μιας τετραμελούς οικογένειας για ένα έτος. Το συνολικό ετήσιο ποσό έφτασε τα 5.700 ευρώ. Από το ποσό αυτό, το 60% (3.420 ευρώ) αφορούσε αγορές για τσιγάρα (2.520 ευρώ) και καφέ (900 ευρώ) για τους δύο συζύγους.

Μπορεί να είναι δύσκολο, αλλά το τσιγάρο πρέπει να κοπεί, όχι μόνο για οικονομικούς λόγους. Αν το καταφέρει ο ένας από τους δύο συζύγους, προκύπτει εξοικονόμηση 1.260 ευρώ τον χρόνο. Δηλαδή ένας καλός μισθός για τα σημερινά δεδομένα. Αν μάλιστα οι δύο σύζυγοι αποφασίσουν να παίρνουν τον καφέ από το σπίτι ή να τον φτιάχνουν μόνοι τους στο γραφείο, θα εξοικονομήσουν έναν επιπλέον μισθό 900 ευρώ τον χρόνο.

Αν κόψουν οι δύο σύζυγοι το τσιγάρο και παίρνουν καφέ από το σπίτι, τότε η εξοικονόμηση φτάνει στα 3.420 ευρώ τον χρόνο. Δηλαδή προκύπτει εξοικονόμηση περίπου επτά βασικών μισθών τον χρόνο. Κι αν πάρουν από το σπίτι το κολατσιό, τότε θα εξοικονομήσουν περίπου 11 βασικούς μισθούς τον χρόνο! Εξάλλου σήμερα ένας βασικός μισθός των 500 ευρώ φτάνει μόνο για τσιγάρα, καφέ, σάντουιτς και μετακινήσεις.


Πηγή:  http://www.kathimerini.gr/