Δευτέρα 30 Απριλίου 2012

Επιπλέον κονδύλια από Ε.Ε. για τα κέντρα μεταναστών

Η Κομισιόν αποδέχεται το αίτημα της Ελλάδας για έξτρα χρηματοδότηση, η οποία πιθανότατα να αγγίξει τα 70 εκατ. ευρώ


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ





Πρόσθετα κονδύλια, που πιθανολογείται ότι θα αγγίξουν τα 70 εκατ. ευρώ τη διετία 2012 - 2013, προτίθεται να διαθέσει στην Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για τη δημιουργία κέντρων κράτησης παράνομων μεταναστών. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», απαντώντας σε αίτημα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέστειλε την περασμένη Τρίτη υπηρεσιακό έγγραφο στο οποίο εμμέσως αποδέχεται για πρώτη φορά αίτημα της Ελλάδας για τη χρηματοδότηση κέντρων κράτησης και πρώτης υποδοχής, με κονδύλια όχι μόνο του Ταμείου Εξωτερικών Συνόρων αλλά και του Ταμείου Επιστροφών.

Πρακτικά, για το 2012 μπορούν να διατεθούν για τα κέντρα επιπλέον χρήματα ύψους έως και 30 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Επιστροφών, ενώ για το 2013 το ποσό μπορεί να αγγίξει τα 40 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, για τον σκοπό αυτό η Κομισιόν προχωρεί ήδη σε τροποποίηση των κανόνων ώστε να «διευρυνθεί το πεδίο των επιλέξιμων δαπανών», όπως εξηγεί στην «Κ» πηγή του υπουργείου. Τα χρήματα μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες χωροθέτησης αλλά και λειτουργίας των κέντρων.

Αφορμή για τη διαφαινόμενη αλλαγή στάσης της Κομισιόν (το Ταμείο Επιστροφών χρηματοδοτούσε μόνο εθελούσιες επιστροφές και απελάσεις) ήταν η κατασκευή κέντρου κράτησης μεταναστών στην Αμυγδαλέζα. Κι αυτό, διότι η απάντηση της Κομισιόν ήρθε σε ερώτημα για το ενδεχόμενο χρηματοδότησης του κέντρου από το Ταμείο Επιστροφών.


Εξοδα σίτισης
Τα νέα δεδομένα προκάλεσαν ανακούφιση στην ηγεσία της Κατεχάκη καθώς θεωρείται πλέον πιθανό ακόμα και τα λειτουργικά έξοδα της Αμυγδαλέζας (υπολογίζονται σε 10 εκατ. ευρώ ετησίως) να καλυφθούν με κονδύλια της Ε. Ε. Στελέχη του υπουργείου έλεγαν χαρακτηριστικά ότι «η Ευρώπη θα καλύψει ακόμα και τα έξοδα σίτισης των αλλοδαπών». Επίσης, εξετάζεται το ενδεχόμενο αποζημίωσης της Υπηρεσίας Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων για τους 363 οικίσκους που παραχώρησε στην ΕΛ. ΑΣ., μετά την αιφνιδιαστική αντίδραση του υπουργού Υποδομών Μάκη Βορίδη «για την Αμυγδαλέζα».

Σημειώνεται πάντως ότι στο έγγραφό της η Κομισιόν ζητεί διευκρινίσεις σχετικά με την επικείμενη λειτουργία του κέντρου κράτησης της Αμυγδαλέζας πριν εγκρίνει την εκταμίευση των χρημάτων. Ζητεί ενδεικτικά να ενημερωθεί για τη σύνθεση του πληθυσμού που θα μεταφερθεί στην Αμυγδαλέζα, το διάστημα παραμονής τους εκεί κ. ά. Σημειώνεται ότι οι δαπάνες για τις εργασίες που έχουν ήδη γίνει στις εγκαταστάσεις της Αμυγδαλέζας (υπολογίζονται σε 200.000 ευρώ) έχουν καλυφθεί από κονδύλια του Ταμείου Εξωτερικών Συνόρων.

Στο μεταξύ, θετικός για την Αθήνα φαίνεται να είναι ο συσχετισμός δυνάμεων που, έστω προσωρινά, διαμορφώνεται εντός της Ε. Ε. και σε ό, τι αφορά τη Συνθήκη Σένγκεν. Κι αυτό, διότι, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, η πρόταση Γαλλίας και Γερμανίας για επαναφορά συνοριακών ελέγχων δεν έτυχε υποστήριξης στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Εσωτερικών της Πέμπτης.

Υπενθυμίζεται ότι ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Χανς Πέτερ Φρίντριχ και ο Γάλλος ομόλογός του Κλοντ Γκεάν συνυπέγραψαν επιστολή στην οποία ζητούσαν οι χώρες-μέλη να έχουν τη δυνατότητα για χρονικό διάστημα έως και 30 ημερών να επαναφέρουν με δική τους απόφαση συνοριακούς ελέγχους, όταν διαπιστώνουν ότι κάποια χώρα-εταίρος τους δεν ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις που πηγάζουν από τη Συνθήκη του Σένγκεν. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, Ιταλία, Σουηδία, Λουξεμβούργο και Βέλγιο αρνήθηκαν την πρόταση των δύο, αντιδρώντας στην προοπτική ένα κράτος-μέλος και όχι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποφασίζει για την επαναφορά των συνοριακών ελέγχων εντός της Ζώνης Σένγκεν.

Κατά πληροφορίες μάλιστα, ο Βέλγος υπουργός Εσωτερικών εμφανίστηκε ιδιαίτερα αιχμηρός στη συνεδρίαση του Συμβουλίου κατηγορώντας ευθέως τον Γάλλο ομόλογό του για προεκλογικές σκοπιμότητες. Οπως είναι φυσικό, η εξέλιξη προκάλεσε ικανοποίηση στην ελληνική αποστολή και στον υπουργό Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ιδίως ενόψει και της αξιολόγησης των επιδόσεων της χώρας στην τήρηση των κανόνων Σένγκεν τον προσεχή Ιούνιο. Πάντως, θετικά αξιολογήθηκαν οι προσπάθειες της χώρας στη διαχείριση του ζητήματος της λαθρομετανάστευσης τον τελευταίο ενάμιση χρόνο από Frontex, EASO (Eυρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου) και Κομισιόν.



Πηγή:  http://www.kathimerini.gr/