Δευτέρα 14 Μαΐου 2012

Εγκύκλιος Άνθιμου για τον εορτασμό των Ελευθερίων

Ο μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως απευθύνεται με μήνυμά του προς τους χριστιανούς της πόλεως και του ομωνύμου Δήμου


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ







Αδελφοί και αδελφές μου αγαπητοί, Χριστός Ανέστη!

Σήμερα η πόλη μας και ο ευρύτερος Δήμος μας θα γιορτάσουμε τα «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» της περιοχής μας και την ενσωμάτωση της ιδιαίτερης Πατρίδος μας στον εθνικό κορμό...

Συμπληρώνονται 92 χρόνια από τότε που ο ελληνικός Στρατός απελευθέρωσε την πόλη και τα χωριά μας και ο τόπος μας, λίγο νωρίτερα και λίγο αργότερα, υποδέχτηκε τους πρόσφυγες αδελφούς μας από την υπόλοιπη Ανατολική Θράκη, από την Ασία, την Καππαδοκία και τον Πόντο.

Συμπληρώνονται 92 χρόνια από τότε που ο Ελληνισμός περιορίστηκε δυτικά του Έβρου ποταμού και άρχισαν εδώ οι καμπάνες των Εκκλησιών μας να χτυπούν ελεύθερα και τα Σχολειά μας να διδάσκουν φανερά στα παιδιά μας γράμματα ελληνικά!

Οι πρόγονοί μας, με δάκρυα στα μάτια, δεν έπαψαν μέχρι που πέθαναν, να κοιτάζουν ανατολικά του ποταμού Έβρου και να βλέπουν, με τα μάτια της ψυχής τους, τα εύφορα χωριά τους και τα όμορφα σπίτια τους, τις αγαπημένες Εκκλησιές τους, τα Σχολειά τους και τα Κοιμητήρια με τους τάφους των γονιών τους.

Όμως, οι τότε Μεγάλες Δυνάμεις της Ευρώπης είχαν αποφασίσει για μας και ο αδύναμος λαός μας όφειλε πάλι να υποκύψει.

Συμπληρώνονται 92 χρόνια από τότε, που η Αλεξανδρούπολη με την ενδοχώρα της απολαμβάνει το μέγιστο αγαθό της ελευθερίας. Σαν αύριο, 14η Μαΐου, κάθε χρόνο, χρειάζεται να εμβαθύνουμε στο αγαθό αυτό και να προβληματιζόμαστε κατά πόσο είμαστε αντάξιοι της ελευθερίας που μας χάρισαν οι πρόγονοί μας. Κατά πόσο είμαστε αντάξιοι των δακρύων που εκείνοι έχυσαν στη γη μας, προκειμένου να την καταστήσουν εύφορη για μας.

Στα δυόμιση τελευταία χρόνια, διαπιστώσαμε πόσο εύθραυστο «τζιβαϊρικό» είναι η διατήρηση της ελευθερίας και της κυριαρχικής ανεξαρτησίας της Χώρας μας. Από τις προ ημερών εθνικές εκλογές αντιλαμβανόμαστε πόσος περισσότερος σεβασμός απαιτείται στη σύσταση και στη διαχείριση των δημοκρατικών θεσμών.

Η γενιά του Πολυτεχνείου και της Μεταπολίτευσης, εκμεταλλεύτηκε βάναυσα και καπηλεύτηκε την εμπιστοσύνη μας, σκότωσε τις παραδοσιακές αξίες μας, προσπάθησε να μας κόψει από τις πολιτιστικές ρίζες μας, κατέστρεψε την νοοτροπία μας, αλλοίωσε τα ήθη μας, με αποτέλεσμα να ριχτεί μουδιασμένος ο λαός μας σε ένα βάραθρο διεθνούς εξευτελισμού.

Η σημερινή νεολαία της Χώρας μας έστειλε ένα μήνυμα προχθές, τόσο στην εγχώρια, όσο και στην ευρωπαϊκή ηγεσία. Οι νέοι της Ελλάδος, σ’ αυτές τις εκλογές, πρωτοπόρησαν πάλι, και επεσήμαναν τον υπαρκτό κίνδυνο ενός μονίμου πια, εφιάλτη για την Ευρώπη:

Δημοκρατία που δεν ανανεώνεται με ιδέες, καθίσταται επικίνδυνη.
Τραπεζικά «τερτίπια» που στερούν από τους νέους ίσες ευκαιρίες, γεννούν φασισμό.
Λαοί χωρίς παραδοσιακές αξίες, γίνονται «καλαμιά» που την δέρνει ὁ άνεμος.


Αγαπητοί μου συμπατριώτες,

Γι’ αυτόν τον λόγο, φέτος στην πόλη μας χρειάζεται να γιορτάσουμε τα «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» με περισσότερη θέρμη. Για να στηριχτεί η ψυχή μας, πρώτα, κι έπειτα να καταλάβουν όλοι, ντόπιοι και ξένοι, πως η πίστη στο Χριστό και η αγάπη προς την Πατρίδα, δεν ξεριζώθηκαν από την καρδιά των Ελλήνων.

Γι’ αυτό, σας παρακαλώ:

Αναρτήστε όλοι στα σπίτια σας σήμερα την ελληνική σημαία. Από κανένα μπαλκόνι ας μη λείπει η γαλανόλευκη.

Μην απουσιάσετε από την Θεία Λειτουργία το πρωί. Έχουμε προσκαλέσει τον Γέροντα Θεσσαλονίκης και τον Σεβασμιώτατο Διδυμοτείχου.

Ελάτε νωρίς το πρωί στη Μητρόπολη από όλες τις Ενορίες της πόλεως, μην αργήσετε στο Ναό και οι Άρχοντες του τόπου. Να δοξάσουμε το Θεό για την ημέρα των «Ελευθερίων» μας.

Έπειτα, κατεβείτε όλοι στην παρέλαση να χαρούμε τους μαθητές, το στρατό μας και τους εθνοφύλακες. Να χειροκροτήσουμε δυνατά και με ζέση τη νεολαία μας, για να μας συγχωρέσουν τα παιδιά μας που τα στερήσαμε την ελπίδα και καταχραστήκαμε το μέλλον τους.

Σας το ζητώ, ο Επίσκοπός σας. Έχουμε ανάγκη όλοι μας, την εφετινή γιορτή των «Ελευθερίων» μας:

Για να μη γονατίσουμε από την απελπισία που μας περιέβαλε.
Για να στηριχτούμε στην Παναγία μας και πάλι.
Για να ανανεώσουμε την εμπιστοσύνη μας στα ιερά εθνικά μας σύμβολα.
Γιατί το οφείλουμε στα παιδιά μας.

Σας περιμένω όλους σας, αγαπητοί μου. Και σας ευλογώ με όλη μου την ψυχή. Εσάς και τις οικογένειές σας.

Με ευχές, με αγάπη και τιμή

Ο Μητροπολίτης σας
✥ Ο Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος