Σάββατο 30 Ιουνίου 2012

Δόθηκε παράταση στη μίσθωση του ΕΝ-ΠΛΩ, εν μέσω αντιδράσεων

Συνεχίζει να δραστηριοποιείται το κατάστημα στην παραλία Αρωγής ενώ δημοπρατούνται την προσεχή Δευτέρα παραλιακές θέσεις σε Αρωγή και Μέση
ΟΛΑ ΟΣΑ ΕΓΙΝΑΝ ΣΤΗΝ ΠΟΛΥΩΡΗ ΚΑΙ ΘΥΕΛΛΩΔΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ




Την παρουσία επιχειρηματιών της παραλιακής ζώνης και των δικηγόρων τους στο δημοτικό συμβούλιου Κομοτηνή, που συνεδρίασε το βράδυ της Τρίτης, προκάλεσε το ένατο κατά σειρά θέμα ημερήσιας διάταξης σχετικά με την παράταση ή μη της μίσθωσης του αναψυκτηρίου με διακριτικό τίτλο «Εν πλω» στην παραλία Αρωγής. Το θέμα τέθηκε προς συζήτηση μετά από αίτημα της δικηγόρου του ενδιαφερόμενου, που παρέστη στη συνεδρίαση και παρά τις αρχικές αντιρρήσεις του δημάρχου Γιώργου Πετρίδη και την επιθυμία του να αναβληθεί προσωρινά. Την επιθυμία του αυτή την αιτιολόγησε λέγοντας ότι θεωρεί καλύτερο για όλους τους εμπλεκόμενους της παραλιακής ζώνης να μεταφερθεί χρονικά το συγκεκριμένο αίτημα, ώστε πρώτα να διευθετηθεί η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί σε Φανάρι, Αρωγή και Μέση. Οι αιτιάσεις όμως του δημάρχου προσέκρουσαν στο αίτημα της δικηγόρου Κλεοπάτρας Στογιαννίδου να συζητηθεί το θέμα που αφορούσε τον πελάτη της κ. Δεμιράκη ιδιοκτήτη της επιχείρησης Εν Πλω, αλλά και στις επίμονες ερωτήσεις συμβούλων της αντιπολίτευσης κυρίως να μάθουν με λεπτομέρειες τι συμβαίνει στην παραλιακή ζώνη.


ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΟΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

Επικράτησε τελικά το αίτημα για συζήτηση του θέματος, οπότε και έγινε γνωστό ότι η μίσθωση του εν λόγω καταστήματος έληγε τον Νοέμβριο του 2011, οπότε ο ιδιοκτήτης του ζητούσε παράταση μέχρι 31 -12 – 2012. Η αρμόδια υπηρεσία του Δήμου ανταποκρίθηκε θετικά στο αίτημα, όπως έκανε γνωστό ο κ. Βίβογλου, οπότε ο λόγος δόθηκε στην δικηγόρο εκπρόσωπο του επιχειρηματία. Ο κ. Στογιαννίδου ανέφερε αρχικά στο σώμα ότι το Εν Πλω είναι από τα πλέον παλιά αναψυκτήρια που λειτουργούν στο παραλιακό χώρο, στα πλαίσια άδειας που είχε χορηγηθεί για κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος - αναψυκτήριο από την αρμόδια τότε αρχή του Δήμου Αιγείρου. Η σύμβαση της μίσθωσης που υπήρχε ανάμεσα στον κ. Δεμιράκη και στο Δήμο Αιγείρου έχει λήξει, οπότε ζητήθηκε η παράταση της, διότι, «στόχος μας είναι να λειτουργούμε νόμιμα για να εξυπηρετούμε τον κόσμο. Ο μόνος τρόπος για να λειτουργήσουμε νόμιμα, είναι να δώσει το δημοτικό συμβούλιο τη σχετική παράταση στην υφιστάμενη μίσθωση, η οποία κατά την άποψη μας και κατά την άποψη της νομικής υπηρεσίας, εφόσον δεν έχει αρνηθεί ο δήμος μέχρι σήμερα, θεωρείται ότι έχει καταστεί αορίστου», είπε σχετικά η δικηγόρος.

ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΗΝ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Το πρόβλημα της μη ανάπτυξης ομπρελών και ξαπλώστρων, επισήμανε μεταξύ άλλων η κ. Στογιαννίδου, σημειώνοντας, πως «η κατάσταση στην παραλία που είναι γνωστή στους περισσότερους αλλά όχι σε όλους, είναι πάρα πολύ άσχημη και μάλιστα ενώ βρισκόμαστε μέσα στο καλοκαίρι και ο κόσμος πηγαίνει καθημερινά στην παραλία. Ο κ. Δεμιράκης δεν μπορεί να αναπτύξει ομπρέλες και ξαπλώστρες, με αποτέλεσμα να δημιουργείται πρόβλημα εξυπηρέτησης του κόσμου». Όσον αφορά στο ζήτημα με τους επιχειρηματίες που είχαν τις τροχήλατες καντίνες, οι άδειες των οποίων κρίθηκαν παράνομες και ακυρώθηκαν από το Διοικητικό Εφετείο, «δεν πρέπει να επηρεάσει την απόφαση για παράταση της μίσθωσης και αυτό γιατί θεωρούμε ότι θα πρέπει ένα-ένα τα καταστήματα να αρχίσουν να αποκαθίστανται και να επικρατήσει η νομιμότητα εκεί όπου τουλάχιστον μπορεί», επισήμανε η εκπρόσωπος του επιχειρηματία. Φρόντισε μάλιστα να θυμίσει στο δημοτικό συμβούλιο την θετική απόφαση, που είχε λάβει πριν λίγο καιρό για παράταση στη μίσθωση του αναψυκτηρίου στο άλσος της Αγίας Παρασκευής,


ΣΕ ΙΣΧΥ ΤΑ ΜΙΣΘΩΤΗΡΙΑ, ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΤΩΝ ΚΑΝΤΙΝΩΝ

Δεν κάνουμε την παρέμβαση γιατί δεν θέλουμε να λειτουργήσει ο κ. Δεμιράκης, αλλά θα πρέπει να αποκατασταθεί το τι ακριβώς συμβαίνει», είπε παίρνοντας το λόγο η δικηγόρος Μαρίκα Πουρνάρα εκπροσωπώντας τους ιδιοκτήτες των τροχήλατων καντινών του κ. Μακρή στη Μέση, του Βενετίδη Coogee και του κ. Τσατσαρίδη Yabanaki στην Αρωγή. Σχολιάζοντας την εφετειακή απόφαση που ακύρωσε τις άδειες λειτουργίας των τριών καντινών, επειδή δεν ήταν όπως προέβλεπε ο νόμος τροχήλατες, αλλά άλλων διαστάσεων, η κ. Πουρνάρα, είπε «η απόφαση ακύρωσε την άδεια λειτουργίας, προηγήθηκε όμως ένα μισθωτήριο το οποίο αφορούσε την καντίνα και τον αιγιαλό που βρίσκεται μπροστά, όπου απλώνονται οι ξαπλώστρες και οι ομπρέλες. Η εφετειακή απόφαση αφορά την άδεια λειτουργίας και επομένως έχουμε τρία μισθωτήρια που δεν έχουν καταγγελθεί και είναι σε ισχύ αυτή τη στιγμή».

ΚΑΤΑΓΓΕΛΘΗΚΕ ΑΝΙΣΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ ΤΗΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ

Η εκπρόσωπος όμως των τριών επιχειρηματιών επεκτάθηκε περαιτέρω και αναφέρθηκε στο αίτημα του κ. Δεμιράκη για παράταση της μίσθωσης. Αναλυτικά, όπως έκανε γνωστό, «τα άρθρα του αστικού κώδικα λένε ότι η παράταση γίνεται εφόσον δεν έχει λήξει η μίσθωση. Στη συγκεκριμένη περίπτωση η μίσθωση έχει λήξει το 2011 και ερχόμαστε τώρα να συζητήσουμε για παράταση κάποιας μίσθωσης που έληξε και το άρθρο 608 ρητά λέει ότι αν δεν ασκήσεις αυτό το διάστημα το δικαίωμα σου για παράταση ενώ ισχύει η μίσθωση το δικαίωμα αυτό αποσβένεται. Η μίσθωση του κ. Δεμιράκη ξεκίνησε από το δήμο Αιγείρου το 2001. Αυτή είναι η μίσθωση δυνάμει της οποίας δόθηκε η άδεια λειτουργίας. Έκτοτε και παρόλο που υπήρχαν καινούρια μισθωτήρια και παρατάσεις, δεν άλλαξε η άδεια λειτουργίας, πράγμα που σημαίνει ότι είναι ακυρώσιμη και το λέω ακυρώσιμη υπό την έννοια ότι δεν μπορούμε να επικαλεστούμε ότι είναι άκυρη γιατί μέχρι τώρα οι υπόλοιποι ιδιοκτήτες δεν πήγαν στα δικαστήρια για να ακυρώσουν την άδεια του κ. Δεμιράκη γιατί δεν υπάρχει βούληση να μην δουλέψει ο κ. Δεμιράκης. Άρα λοιπόν δεν εκδόθηκε ποτέ νέα άδεια, αλλά λειτουργεί με την άδεια του 2001». Σε κάθε περίπτωση, επισήμανε η κ. Πουρνάρα, «θεωρούμε ότι εάν θέλουμε να λειτουργήσουν όλοι αυτοί οι επιχειρηματίες που καλώς ή κακώς επενδύσανε σ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς χρήματα γιατί είχαν την πεποίθηση ότι και αυτό το καλοκαίρι θα υπάρξει πνεύμα συνεργασίας, θα πρέπει να τους δώσουμε τη δυνατότητα να βρίσκονται στο ίδιο καθεστώς και όχι κάποιοι να λαμβάνουν περεταίρω προνόμια είτε γιατί προέκυψε χρονικά να προηγηθεί η παραχώρηση είτε γιατί δεν μπορεί κανείς να διασφαλίσει στον κ. Βενετίδη, στον κ. Τσατσαρίδη και στον κ. Μακρή ότι θα αναδειχτούν οι πλειοδότες σε διαγωνισμό που θα γίνει την Δευτέρα. Άρα θα υπάρξει μια άνιση μεταχείριση των τριών αυτών επιχειρηματιών έναντι των υπολοίπων που επίσης έχουν ελαττώματα και λειτουργούσαν και λειτουργούν με την ανοχή των υπολοίπων που θα βρεθούν σε μειονεκτική θέση».

Τις τοποθετήσεις των δικηγόρων των ενδιαφερομένων ακολούθησε πολύωρη συζήτηση, με αποτέλεσμα το δημοτικό συμβούλιο που ξεκίνησε στις 6.30 το απόγευμα να ολοκληρωθεί λίγο πριν τις 12 τα μεσάνυχτα το βράδυ. Πάντως το ενδιαφέρον διατηρήθηκε αμείωτο, αφού αρκετοί δημοτικοί σύμβουλοι έδειχναν να μην αντιλαμβάνονται τα διαφορετικά καθεστώτα που ισχύουν μεταξύ των επιχειρήσεων στην παραλιακή ζώνη, αφού αδυνατούσαν ακόμα και να αποφασίσουν αν τελικά το θέμα πρέπει να αναβληθεί ή όχι. Οι τόνοι ανέβηκαν πολλές φορές, χωρίς τελικά να προταθεί κάποια λύση συνολικά για την παραλιακή ζώνη του Δήμου. Το αίτημα πάντως της παράτασης της μίσθωσης για το Εν Πλω έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία και με αρκετές διαρροές όχι από τη συμπολίτευση και την αντιπολίτευση.

Αξίζει να σημειώσουμε τέλος ότι δημοπρατούνται την προσεχή Δευτέρα 2 Ιουλίου παραλιακές θέσεις σε Αρωγή και Μέση, οπότε θα δοθεί συνέχεια στο σήριαλ…παραλιακή ζώνη Δήμου Κομοτηνής.



Πηγή:  http://www.xronos.gr/