Σάββατο 30 Ιουνίου 2012

Στη «μαύρη λίστα» του Τειρεσία ο Δήμος Μαρώνειας – Σαπών

Εκδόθηκαν διαταγές πληρωμής ύψους 200.000 ευρώ όπως έγινε γνωστό στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου το βράδυ μετά από σχετική επερώτηση που κατέθεσε ο σύμβουλος της αντιπολίτευσης Στέφανος Τζανίδης
       ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ





Διαταγές πληρωμής που εκδόθηκαν από το Ειρηνοδικείο για οφειλές περίπου 200.000 ευρώ προς προμηθευτές, έργα και παροχές υπηρεσιών, οδήγησαν τον Δήμο Μαρώνειας – Σαπών στη μέγγενη του Τειρεσία. Η αρνητική αυτή εξέλιξη έγινε γνωστή στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου το βράδυ της Τρίτης μετά από σχετική επερώτηση που κατέθεσε ο σύμβουλος της αντιπολίτευσης Στέφανος Τζανίδης. Ο δήμαρχος Ηλίας Ιωαννάκης παραδέχτηκε ότι υπάρχουν απλήρωτες διαταγές για τις οποίες οι δικαιούχοι προσέφυγαν δικαστικά και πέτυχαν να πάρουν την εντολή πληρωμής. Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιχάλης Μοσχίδης, λόγω και της επαγγελματικής του ιδιότητας ως τραπεζικός, ρωτήθηκε από το «Χ» για το τι μπορεί να σημαίνει αυτή η εξέλιξη για τη λειτουργία του Δήμου. Όπως έκανε γνωστό «κάποιες δαπάνες που είχε κάνει ο Δήμος δεν πληρώθηκαν, είτε απορρίφθηκαν από την επίτροπο ή ήταν παλιές οφειλές που δεν αναγνωρίζονται από το δήμο. Για να πληρωθούν αυτοί οι προμηθευτές χρειάζονται διαταγή πληρωμής. Έτσι προσέφυγαν στο δικαστήριο πέτυχαν τη διαταγή πληρωμής η οποία κατέστη εκτελεστή και πλέον με δικαστική απόφαση διεκδικούν τα χρήματα τους».

ΠΛΗΡΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΔΙΑΤΑΓΕΣ ΠΛΗΡΩΜΗΣ

Το σύνολο των απαιτητών χρημάτων ανέρχεται σε περίπου 200.000 ευρώ, όπως έκανε γνωστό ο κ. Μοσχίδης, αφήνοντας όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν και άλλες διαταγές πληρωμής που ακόμα δεν έχουν γίνει γνωστές, επιβεβαιώνοντας εμμέσως τις πληροφορίες του «Χ» ότι το ποσό μπορεί να ανέβει στις 300.000 ευρώ.

Πάντως ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου επισήμανε ότι οι περισσότερες διαταγές πληρωμής «έχουν πληρωθεί ήδη». Πλέον, όπως τόνισε, «ο Δήμος είναι υποχρεωμένος να στείλει έγγραφο στον Τειρεσία και να πει ότι αυτές οι διαταγές πληρωμής έχουν εξοφληθεί, οπότε γίνεται παρατήρηση στον Τειρεσία ότι η διαταγή πληρωμής έχει εξοφληθεί. Έτσι όταν κάποιο πιστωτικό ίδρυμα ενδεχομένως θελήσει να δώσει δάνειο στο Δήμο, αν κατατεθεί σχετικό αίτημα, τότε ερευνά τα στοιχεία αυτά. Ερευνά δηλαδή αν έχουν μεν τακτοποιηθεί και υπάρχει αιτιολογία επαρκής ότι δεν μπορούσε να κάνει διαφορετικά ο Δήμος. Οι διαταγές πληρωμής ακόμα και αν έχουν πληρωθεί δε διαγράφονται αν δεν παρέλθει μια τριετία.

Όμως μόλις πληρωθεί στέλνουμε στον Τειρεσία μια συμβολαιογραφική πράξη εξόφλησης και υπάρχει παρατήρηση στον Τειρεσία ότι έχει εξοφληθεί». Ήδη από χθες το πρωί ο Μιχάλης Μοσχίδης επικοινώνησε με τη νομική σύμβουλο του Δήμου, ώστε να εντοπιστούν όσοι πληρώθηκαν, να εκδώσουν εξοφλητικές αποδείξεις και αυτές να αποσταλούν στον Τειρεσία.
Από τα 10 εντάλματα πληρωμής για έργα, προμήθειες και παροχές υπηρεσιών, «ένα ή δύο ήταν παλιά, τα υπόλοιπα ήταν του 2011. Τα δικά μας του 2011 ήταν αυτά που ακύρωσε η επίτροπος», έκανε γνωστό ο αντιδήμαρχος Ιωάννης Πολυχρονιάδης.

ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Προ τεσσάρων περίπου μηνών εισήλθε ο Δήμος Μαρώνειας – Σαπών στον Τειρεσία, όπως ανέφερε ο κ. Μοσχίδης, αλλά η είδηση έγινε γνωστή στο δημοτικό συμβούλιο μόλις προχθές. Απαράδεκτη χαρακτήρισε τη μη ενημέρωση του σώματος, ο δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης Στέφανος Τζανίδης, λέγοντας πως «προσπάθησαν να κρατήσουν στο σκοτάδι ένα τόσο σοβαρό θέμα που φυσικά θα επηρέαζε και όσα ψηφίζουμε στο δημοτικό συμβούλιο. Η ουσία είναι ότι στον Τειρεσία το να μπεις είναι εύκολο, το να βγεις όμως είναι μια διαδικασία χρονοβόρα. Εγώ περιμένω να μας δώσει περαιτέρω στοιχεία, ποιες είναι αυτές οι διαταγές πληρωμής και για ποιο λόγο μπήκε ο δήμος στον Τειρεσία. Η αλήθεια είναι ότι στο δημοτικό συμβούλιο δεν μας έδωσαν περισσότερες πληροφορίες. Όμως δεν είναι δυνατόν, ο παλιός Δήμος Σαπών τον αφήσαμε το 2010 με ένα αποθεματικό 1,5 εκ. ευρώ, εν έτη 2012 να μπαίνει στον Τειρεσία από λάθος χειρισμούς του δημάρχου και της τωρινής δημοτικής αρχής». Κοινό αίτημα δημοτικών συμβούλων της συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης είναι να γίνουν προσπάθειες να βγει όσο το δυνατόν γρηγορότερα ο Δήμος από τον Τειρεσία, προκειμένου να μην υπάρξουν προβλήματα στην περαιτέρω λειτουργία του.


Πηγή:  http://www.xronos.gr/