Σάββατο 30 Ιουνίου 2012

Η λαϊκή παράδοση της Θράκης από τους ήχους της γκάιντας

Μουσικοχορευτική εκδήλωση του Μορφωτικού Ομίλου Κομοτηνής στον ειδυλλιακό χώρο του Αγίου Χαράλαμπου Μαρώνειας


   ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ




Μια εξαιρετική μουσικοχορευτική εκδήλωση με τίτλο «Σκοποί και χοροί με γκάιντα» είχε την ευκαιρία να απολαύσει πλήθος κόσμου που βρέθηκε το βράδυ της Τετάρτης στο ειδυλλιακό χώρο του λιμανιού του Αγίου Χαράλαμπου στη Μαρώνεια. Την εκδήλωση διοργάνωσε ο Μορφωτικός Όμιλος Κομοτηνής και στο πλαίσιο αυτής έγινε η παρουσίαση του ψηφιακού δίσκου «Οι τελευταίοι Γκαϊτατζήδες της Ροδόπης». Παράλληλα, τα χορευτικά τμήματα του ΜΟΚ, αποτελούμενα από 96 χορευτές, παρουσίασαν χορούς της Δυτικής και της Ανατολικής Θράκης, όπως και της Ανατολικής Ρωμυλίας. Την εκδήλωση συνόδευσαν μουσικά το συγκρότημα «Λαλητάδες», με τον Κυριάκο Πετρά στο βιολί, το Γιάννη Παγκοζίδη στο ούτι, το Θανάση Μουσχουλίδη στο λαούτο και το Γιώργο Παγκοζίδη στο τουμπερλέκι, όπως επίσης οι μουσικοί Στέλιος Ματακάκης με τη γκάιντα, Νίκος Αλβανόπουλος με το κλαρίνο και Γιώργος Γιαρέντης στο τραγούδι.

«Εκδήλωση τιμής και αναγνωρίσεως της προσφοράς αυτών που κατανάλωσαν τη ζωή τους για να διατηρήσουν την παράδοση της θρακιώτικης μουσικής»


Στο επίκεντρο, φυσικά, βρέθηκε η γκάιντα, αφού αυτό άλλωστε ήταν το αντικείμενο του έργου του LEADER από το οποίο συγχρηματοδοτήθηκε η εκδήλωση, μέσω της Αναπτυξιακής Ροδόπης. Πρόκειται για ένα όργανο, το οποίο συνδέεται άμεσα με τη λαϊκή παράδοση της Θράκης, ένα όργανο το οποίο οι διοργανωτές θέλησαν να το αναδείξουν και να το κάνουν γνωστό στο ευρύτερο κοινό. Στο πλαίσιο της υλοποίησης του έργου του LEADER, εκδόθηκε και ο ψηφιακός δίσκος «Οι τελευταίοι Γκαϊτατζήδες της Ροδόπης», με την επιμέλεια του κ. Γιάννη Παγκοζίδη. Προσεκλήθησαν μάλιστα και παρέστησαν στην εκδήλωση συγγενείς και απόγονοι των γκαΐντατζήδων, τους τίμησαν οι διοργανωτές για την προσφορά τους. «Ήταν μια εκδήλωση τιμής και αναγνωρίσεως της προσφοράς αυτών που κατανάλωσαν τη ζωή τους για να διατηρήσουν την ωραία αυτή παράδοση της θρακιώτικης μουσικής», τόνισε ο πρόεδρος του Μορφωτικού Ομίλου, πατήρ Δημήτριος Βασιλειάδης.

Πατήρ Δημήτριος Βασιλειάδης «Προβάλλοντας το λαϊκό πολιτισμό και τη συνέχειά του, δημιουργούμε προϋποθέσεις για την ανάπτυξη της περιοχής»


Μιλώντας για τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, υπογράμμισε ότι έχει ευρύτερη σημασία, πέραν του πολιτιστικού χαρακτήρα, γιατί όπως τόνισε, «είναι και αναπτυξιακή πρωτοβουλία, διότι προβάλλοντας το λαϊκό πολιτισμό και τη συνέχειά του, δημιουργούμε προϋποθέσεις για την ανάπτυξη της περιοχής». «Γιατί ένας παράγοντας ως γνωστόν της οικονομικής ανάπτυξης είναι και η προβολή του λαϊκού πολιτισμού», προσέθεσε. Δεν παρέλειψε να εκφράσει την ικανοποίησή του για το γεγονός πως παρατηρεί να υπάρχει συνέχεια σήμερα στην ενασχόληση των νέων με την γκάιντα και στη συνέχιση της παράδοσης, ενώ εκ μέρους του Μορφωτικού Ομίλου, προανήγγειλε τη διοργάνωση μιας ακόμα εκδήλωσης με θέμα τη γκάιντα, αυτή τη φορά πιο επιστημονικού χαρακτήρα. «Η προσπάθεια για την προβολή της μουσικής της γκάιντας θα έχει και συνέχεια», τόνισε, «γιατί προγραμματίζουμε να κάνουμε μια εκδήλωση μουσικολογικής παρουσιάσεως του όλου θέματος, που θα έχει χαρακτήρα επιστημονικό, με την παρουσία ειδικών ερευνητών».

Πάντως και αυτή η νέα πρωτοβουλία αναμένεται να ενταχθεί στο πλαίσιο της αξιοποίησης του προγράμματος LEADER. Για την πρώτη τους συνεργασία, ο πατήρ Δημήτριος Βασιλειάδης ευχαρίστησε θερμά τα στελέχη της Αναπτυξιακής για την ευαισθησία και τη μέριμνα που επέδειξαν για την υλοποίηση του έργου και το ίδιο έκανε με το δήμο Μαρώνειας-Σαπών, που στήριξε και διευκόλυνε τους διοργανωτές στην οργάνωση της προχθεσινής εκδήλωσης. Το δήμο εκπροσώπησε ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, κ. Μιχάλης Μοσχίδης, που δέχθηκε τις ειλικρινείς ευχαριστίες των διοργανωτών. Ο πατήρ Δημήτριος Βασιλειάδης, τέλος, δεν παρέλειψε να εξάρει για το έργο και την προσφορά του τον πρωτεργάτης της έκδοσης του ψηφιακού δίσκου με ανέκδοτες ηχογραφήσεις από τους τελευταίους Γκαϊντατζήδες, τον κ. Γιάννη Παγκοζίδη.

Σπουδαία παρακαταθήκη, προϊόν 30ετους έρευνας και καταγραφής από το Γιάννη Παγκοζίδη

Σημειώνεται πως το περιεχόμενο αυτής της έκδοσης είναι προϊόν μακροχρόνιας έρευνας και καταγραφής στην περιοχή, αρχικά από τον κ. Γιάννη Παγκοζίδη και στη συνέχεια με τη συνδρομή και του κ. Γιώργου Παγκοζίδη. Η έρευνα μάλιστα ξεκίνησε από το 1981 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα. «Μια έρευνα δεν μπορεί να είναι πάντοτε ολοκληρωμένη, σίγουρα έχει ελλείψεις», αναγνώρισε ο κ. Γιάννης Παγκοζίδης, αλλά σίγουρα η δουλειά του και η παρακαταθήκη που αφήνει είναι ομολογουμένως αξιέπαινη. Να σημειωθεί ότι στη Θράκη η γκάιντα ήρθε με τους πρόσφυγες από την Ανατολική Θράκη και την ανατολική Ρωμυλία, διαδόθηκε και κυριάρχησε για πολλά χρόνια στο λαϊκό πολιτισμό της περιοχής.



Πηγή:  http://www.paratiritis-news.gr/