Τρίτη 19 Ιουνίου 2012

Η βιομηχανία ξύλου Ακρίτας αυξάνει τις εξαγωγές της

"Κανείς δεν ασφαλίζει πλέον την Ελλάδα. Οι εξαγωγικές επιχειρήσεις πληρώνουμε ακριβά, σε καθημερινή βάση, το country risk και κάθε άστοχη δήλωση πολιτικού αρχηγού" λέει η Λουκία Σαράντη
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ





«Κανείς δεν ασφαλίζει πλέον την Ελλάδα. Οι εξαγωγικές επιχειρήσεις πληρώνουμε ακριβά, σε καθημερινή βάση, το country risk και κάθε άστοχη δήλωση πολιτικού αρχηγού, που γεννάει αμφιβολίες για τις εξελίξεις στη χώρα, φέρνει ακυρώσεις παραγγελιών, ενώ αναγκαζόμαστε να προπληρώνουμε την προμήθεια πρώτων υλών».

Η παραπάνω δήλωση ανήκει στην κα. Λουκία Σαράντη, πρόεδρο της βιομηχανίας ξύλου Ακρίτας, η οποία με την ευκαιρία της ετήσιας γενικής συνέλευσης της εταιρείας, είπε, δίνοντας μία ακόμη διάσταση της «απομόνωσης» που βιώνουν οι ελληνικές επιχειρήσεις:«Εδώ και ένα εξάμηνο, δεν υπάρχει ξένος επιχειρηματίες που να εκδηλώνει ενδιαφέρον για την Ελλάδα, έχουν σταματήσει οι συζητήσεις ακόμη και για συνεργασίες σε επίπεδο δικτύων πωλήσεων».

Παρά ταύτα, η Ακρίτας, μία βιομηχανία με παρουσία δεκαετιών στην αγορά(ιδρύθηκε το 1977) και διαχρονική έμφαση στη «νοικοκυρεμένη διαχείριση», καταφέρνει, χάρις στην εντυπωσιακή αύξηση των εξαγωγών, να αυξάνει τον κύκλο εργασιών της, να λειτουργεί το βιομηχανικό της συγκρότημα στην περιοχή Αλεξανδρούπολης σε 24ωρη βάση, να μην έχει κάνει ούτε μία απόλυση, ενώ δεν κατέφυγε στις ατομικές συμβάσεις αλλά υπέγραψε επιχειρησιακή με μειώσεις αποδοχών της τάξης του 20%.

Εκτός από τη μητρική, η θυγατρική Akritas Bulgaria, με παραγωγικές εγκαταστάσεις στο Chirpan της γειτονικής χώρας, έχει πλέον μπει σε πλήρη παραγωγική λειτουργία, με δύο βάρδιες που πιθανότατα, σύντομα, θα γίνουν τρεις.

«Η μητρική, έχει πετύχει σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, κατακόρυφη αύξηση των εξαγωγών. Το 2011 οι εξαγωγές αντιστοιχούσαν στο 24% των συνολικών πωλήσεων και στο α' εξάμηνο του 2012, έχουν πλησιάσει στο 50%. Επιπλέον, η θυγατρική της Βουλγαρίας, έχει μέσα στο 2012 τριπλασιάσει τις πωλήσεις της στη τοπική αγορά και στις όμορες χώρες», είπε η κα. Σαράντη.

Η Ακρίτας, εξάγει σε όλα τα Βαλκάνια, την Κύπρο, την Τουρκία, το Λίβανο, την Τυνησία, την Αλγερία, τη Μάλτα, ενώ πλέον εξάγει και στην Ιταλία, όλους τους κωδικούς προϊόντων της (προϊόντα μοριοσανίδας, επικαλυμμένα με μελαμίνη και ξυλόφυλλα, ημιέτοιμα στοιχεία επίπλων).

Η αύξηση των πωλήσεων, δημιουργεί κάποια αισιοδοξία για περιορισμό των ζημιών μέσα στο 2012, ενώ η εταιρεία έχει προχωρήσει σε μείωση των τραπεζικών της υποχρεώσεων.


.