Τετάρτη 29 Αυγούστου 2012

Γύρισαν την πλάτη στην Επιτροπή Διαβούλευσης οι δημάρχοι της ΑΜ-Θ

Μόνο 12 από τα 63 συνολικά μέλη της βρέθηκαν στην σημερινή επαναληπτική συνεδρίαση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ




Με 12 παρόντα από τα 63 συνολικά μέλη της συνεδρίασε τελικά την Τετάρτη στην Κομοτηνή η επιτροπή διαβούλευσης ΑΜ-Θ, υπό την προεδρεία του αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης Παύλου Δαμιανίδη και χωρίς απαρτία αφού ήταν επαναληπτική συνεδρίαση.


Χαρακτηριστικό και αυτής της συνεδρίασης η παντελής απουσία των δημάρχων της περιφέρειας πλην του δημάρχου Κομοτηνής, γεγονός που σχολιάστηκε ως έμπρακτη απαξίωση προς έναν θεσμό του Καλλικράτη που επιζητά την συνέργεια των τοπικών κοινωνιών για την προώθηση των αναπτυξιακών τους προτεραιοτήτων.

Στην συνεδρίαση εγκρίθηκε το σχέδιο κανονισμού λειτουργίας της επιτροπής, ενώ εκ μέρους της ενδιαμέσης διαχειριστικής αρχής ΑΜ-Θ ο προϊστάμενος κ. Πιτσινίγκος παρουσίασε την εξέλιξη, τους στόχους, τις προκυρήξεις και την απορροφητικότητα του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς 2007-2013 (ΕΣΠΑ) της ΑΜ-Θ.

Διαφωνίες Ξενοδόχων - Απάντηση Παύλου Δαμιανίδη

Εντύπωση προκάλεσε η έντονη διαφοροποίηση του προέδρου της Ένωσης ξενοδόχων ΑΜ-Θ κ. Νίκου Χατζηκωνσταντίνου, που ως εκπρόσωπος του φορέα του στην επιτροπή διαβούλευσης κατήγγειλε τις υπηρεσίες της περιφέρειας αλλά και την πολιτική της ηγεσία ότι αντιμετωπίζουν τον τουρισμό ως "τον φτωχό συγγενή της ανάπτυξης", επενδύοντας μόλις 800.000 ευρώ στην προβολή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης από ένα πρόγραμμα συνολικού ύψους άνω των 500 εκατομμυρίων ευρώ.

Από την πλευρά του ο αντιπεριερειάρχης Παύλος Δαμιανίδης αντέτεινε ότι το ΕΣΠΑ η αιρετή περιφέρεια το παρέλαβε σχεδόν διαμορφωμένο έχοντας ελάχιστες δυνατότητες παρεμβάσεων, έκανε λόγο για ένα επιχειρισιακό σχέδιο που στήθηκε εξ ολοκλήρου από υπηρεσιακούς παράγοντες των υπουργείων και χωρίς καμία διάθεση αποκέντρωσης και περιφερειακότητας, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις δεν ήταν καν ο τελικός δικαιούχος των έργων.
Σημείωσε, όμως, ότι παρά τις δυσκολίες που παρουσιάστηκαν, η περιφέρεια ΑΜ-Θ εξασφάλισε από τομεακά προγράμματα των υπουργείων επιπλέον χρηματοδότηση 110 εκατομμύριων ευρώ για την υλοποίηση έργων στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ.


Τέλος, ο γενικός διευθυντής αναπτυξιακού προγραμματισμού, περιβάλλοντος και υποδομών Κώστας Καλούδης, παρουσίασε στα μέλη της επιτροπής διαβούλευσης το επιχειρισιακό σχέδιο της περιφέρειας ΑΜ-Θ και ειδικότερα την Α φάση του στρατηγικού σχεδιασμού.  


Πηγή:  http://www.komotinipress.gr/