Τετάρτη 29 Αυγούστου 2012

Επίσκεψη- αστραπή του Μηταράκη στην Θράκη

Βρέθηκε σήμερα στην Αλεξανδρούπολη και την Κομοτηνή, όπως είχαμε αναφέρει από χθες

ΜΕ ΠΟΙΟΥΣ 
ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ 
& ΤΙ ΕΙΠΕ ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ;



Επίσκεψη αστραπή στους νομούς Ροδόπης και Έβρου, πραγματοποίησε την Τετάρτη 29/8 το πρωΐ, ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Μεταφορών και Δικτύων, Νότης Μηταράκης.


Αρχικά επισκέφθηκε το Δήμαρχο Αλεξανδρούπολης, Βαγγέλη Λαμπάκη και στη συνέχεια είχε μια 50λεπτη συνάντηση με τον Περιφερειάρχη ΑΜ-Θ, Άρη Γιαννακίδη.Τους δύο άντρες απασχόλησαν θέματα όπως οι αλλαγές στον Αναπτυξιακό νόμο και η προσέλκυση νέων επενδύσεων, προκειμένου να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, όχι μόνο στη Θράκη, αλλά σε ολόκληρη τη χώρα.

Πολλές ήταν οι ερωτήσεις που δέχθηκε ο κ. Μηταράκης για το θέμα των Ειδικών Οικονομικών Ζωνών(ΕΟΖ) αλλά και για την εξόρυξη χρυσού στη Θράκη. Για το θέμα των ΕΟΖ, ο κ. Μηταράκης ξεκαθάρισε ότι πρωτίστως απαιτείται η έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κι αυτό γιατί το καθεστώς που ισχύει είναι ειδικό και ανταγωνιστικό σε σχέση με τις άλλες χώρες. «Έχουμε ξεκινήσει τη διαβούλευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ως υπουργείο Ανάπτυξης, για την ειδική άδεια που απαιτείται, χωρίς ωστόσο να κάνουμε λόγο, αν αυτές οι ζώνες θα είναι γεωγραφικές ή κλαδικές, αν δηλαδή θα αφορούν κάποιο τομέα της οικονομίας συγκεκριμένα. Εκείνο πάντως που θέλω να ξεκαθαρίσω είναι ότι αυτές οι περιοχές θα είναι απλά περιοχές, όπου το κράτος θα λειτουργεί καλύτερα και θα τυγχάνουν καλύτερης φορολόγησης. Στο κομμάτι των εργασιακών δεν θα ισχύσει τίποτε λιγότερο από αυτό που ισχύει στην υπόλοιπη επικράτεια», υπογράμμισε ο κ. Μηταράκης. Για εκείνη την περίπτωση που δοθεί το πράσινο φως, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για τις ΕΟΖ, δήλωσε άγνοια για το αν θα συμπεριληφθεί η Θράκη, προσθέτοντας ότι θα γίνει συζήτηση για το θέμα, μια και πολλές περιοχές έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον. Αρνήθηκε κατηγορηματικά, απαντώντας σε δημοσιογραφική ερώτηση, αν στις ΕΟΖ, θα απασχολούνται παράτυποι μετανάστες, ότι, «επ' ουδενί δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Αυτή η κυβέρνηση είναι ευαίσθητη απέναντι στους παράτυπους μετανάστες, αλλά και στις ΕΟΖ, όπου χαλάρωση των όσων ισχύουν για τα εργασιακά δικαιώματα, δεν συζητείται».

Σε ότι αφορά το θέμα του χρυσού, απάντησε ότι η συγκεκριμένη επένδυση έχει κριθεί από την Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων, από την προηγούμενη κυβέρνηση. «Αυτή τη στιγμή κατατίθεται η οριστική μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, την οποία θα αξιολογήσουν οι ειδικοί και θα καταθέσουν τις απόψεις τους. Η θέση αυτής της κυβέρνησης είναι ότι αν τα μεγάλα έργα πληρούν όλες τις προδιαγραφές για την προστασία του περιβάλλοντος, ότι θα πρέπει να προχωράνε. Στην επι πλέον ερώτηση ότι οι πολίτες, αλλά και οι Αυτοδιοικητικοί αντιδρούν και έχουν διατυπώσει ένα άλλο μοντέλο ανάπτυξης, βασισμένο στην αειφορία (ανάπτυξη αγρο-κτηνοτροφικού τομέα, τουρισμού, αλιείας), ο κ. Μηταράκης αντέτεινε ότι από τη στιγμή που θα αποφανθούν οι ειδικοί ότι η επένδυση επηρεάζει αρνητικά την γενικότερη ανάπτυξη της περιοχής, φυσικά και δεν θα προχωρήσει. «Δεν σημαίνει ότι επειδή θέλουμε επενδύσεις, θα πούμε ναι σε οποιαδήποτε επένδυση. Δεν χαμηλώνουμε τον πήχυ. Ότι ισχύει για την ΕΕ, ισχύει και για εμάς», σημείωσε καταλήγοντας ο κ. Μηταράκης.

Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης ΑΜ-Θ Άρης Γιαννακίδης, έκανε λόγο για έναν δίαυλο συνεργασίας που άνοιξε με το συγκεκριμένο υπουργείο και που σύντομα θα φέρει και αποτέλεσμα, μια και ο κ. Μηταράκης, είχε γνώση της περιοχής. Για το θέμα της επιδότησης του κόστους εργασίας του ΟΑΕΔ του 12%, ο κ, Γιαννακίδης ανέφερε ότι έχει κολλήσει από την 01/01/2010 και ότι γίνονται συζητήσεις για συμψηφισμό των χρεών. Τέλος στάθηκε δε στο ότι η ΠΑΜ-Θ θα χρηματοδοτήσει με 25 εκ. ευρώ τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, για να τις στηρίξει.