Τετάρτη 29 Αυγούστου 2012

Βήματα για το πόλο στην Αλεξανδρούπολη

Ο Πασχάλης Χρηστίδης, υπεύθυνος του τμήματος υδατοσφαίρισης στο Νηρέα Αλεξανδρούπολης, αποκαλύπτει τις ενέργειες που γίνονται στην πρωτεύουσα του Έβρου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ



To water πόλο είναι ένα άθλημα, το οποίο κάνει σταθερά βήματα προόδου στην πόλη της Αλεξανδρούπολης. Ο Βασίλης Στοάκης μίλησε με τον Πασχάλη Χρηστίδη, τον υπεύθυνο του τμήματος Πόλο του Νηρέα Αλεξανδρούπολης και συζήτησαν πολλά ενδιαφέροντα θέματα για το πόλο και για τον σύλλογο.


Β.Σ:  Πειτε μας λίγα λόγια για τον Νηρέα Εθνικού Αλεξ/πολης;
- Ο Νηρέας είναι ένα σωματείο που έχει ιστορία 23 ετών. Το ιδρυτικό είναι ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ (ΑΘΑΚ) Νηρέας ’89. Ξεκίνησε με τμήμα κολύμβησης και στην συνέχεια περί τα 1992 δημιούργησε για λίγα χρόνια και τμήμα πόλο. Πέρυσι, μετά από προτροπή του Προέδρου του Εθνικού Αλεξανδρουπολης  κ. Καρυωτάκη Χ. για δημιουργία τμημάτων πόλο και κολύμβησης, έγινε η συγχώνευση μας με τον Εθνικό.

Β.Σ:  Ποιοι είναι οι στόχοι του τμήματος πόλο του Νηρέα; 
- Σε συνεργασία με τον πρόεδρο του Νηρέα Εθνικού κ. Μανασίδη Ελευθέριο έχουμε ως κύριο στόχο μας την δημιουργία ομάδας πόλο με την λειτουργία ακαδημιών με παιδιά (αγόρια-κορίτσια) από ηλικίας 7 ετών και άνω. Ήδη από πέρσι ξεκίνησε η προσπάθεια μας για να βάλουμε τις σωστές βάσεις πάνω στις οποίες λειτουργούνε τα περισσότερα  σωματεία πανελλαδικώς. Υπήρξαν κάποια προβλήματα τα οποία πιστεύουμε φέτος να επιλυθούνε, και επιτέλους η πόλη μας να αποκτήσει και ομάδα πόλο. Παράλληλα, στελεχώνουμε με παλιούς και νέους πολίστες την ανδρική ομάδα για να συμμετάσχει στο πρωτάθλημα της Δ’ Εθνικής.Στόχος μας είναι να μπει το πόλο στη ζωή των κατοίκων της Αλεξανδρούπολης

Β.Σ:  Πόσο θα βοηθήσει στην επίτευξη των στόχων σας η λειτουργία του νέου κολυμβητηρίου;
- Η λειτουργία του θα είναι σημαντική για όλους τους αθλητές και τα σωματεία της πόλης, και είναι κάτι το οποίο γνωρίζουμε  πολύ καλά όλοι όσοι ασχολούμαστε με τα υγρά σπορ στην πόλη μας. Ευελπιστούμε η Δημοτική Αρχή να το λειτουργήσει κάποια στιγμή. Εμείς από τη μεριά μας έχουμε κάνει επίσημη πρόταση προς τον Δήμο για την ονομασία του ως ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΟ «ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΖΙΑΜΠΑΖΗΣ» στη μνήμη του παλιού πολίστα, συμπαίκτη και κολυμβητή του ΝΟΑ, καθώς και την διεξαγωγή τουρνουά πόλο (στα εγκαίνια αυτού) με τη συμμετοχή ομάδων από όλη την Βόρεια Ελλάδα. Θα ήθελα εδώ να τονίσω την πολύ καλή συνεργασία που έχουμε με τον κ. Ζιώγα, καθώς και με τα υπόλοιπα σωματεία τον ΟΦΘΑ και τον ΝΟΑ, πάνω σε θέματα λειτουργίας του κολυμβητηρίου.

Β.Σ: Ποια τα οφέλη της υδατοσφαίρισης για τα παιδιά;
 -  Η υδατοσφαίριση, όπως και τα περισσότερα ομαδικά αθλήματα, εντάσσει τις εντεινόμενες σωματικές προσπάθειες σε έναν συγκεκριμένο στόχο, τη νίκη της ομάδας. Το παιδί μαθαίνει να εντάσσεται σε μια ομάδα και να συντονίζεται μαζί της για τον κοινό σκοπό. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για τη διαμόρφωση μιας όσο το δυνατόν ολοκληρωμένης προσωπικότητας. Επιπλέον, το παιδί μαθαίνει να κολυμπάει σωστά. H πισίνα είναι ένας άριστος χώρος για την άσκηση ολόκληρου του σώματος καθώς οι μύες δυναμώνουν και γυμνάζονται ομοιόμορφα. Εξαιτίας του γεγονότος ότι το παιδί, όταν είναι μέσα στο νερό, δεν στηρίζεται στα πόδια του ή στην πλάτη του για να κάνει μια άσκηση, αποφεύγονται οι κακώσεις και τραυματισμοί του μυοσκελετικού συστήματος και των αρθρώσεων, που συχνά παρατηρούνται όταν τα παιδιά «χοροπηδούν» στο έδαφος παίζοντας μπάλα ή κάνοντας γυμναστική. Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις, η υδατοσφαίριση έχει αποδειχθεί ευεργετική για παιδιά που αντιμετωπίζουν μυοσκελετικά προβλήματα. Κατά τη διάρκεια της προπόνησης, το παιδί διοχετεύει όλη του την ενέργεια καθώς είναι ένα εξαιρετικά κοπιώδες άθλημα ενώ ταυτόχρονα οξύνει την αντίληψη και εξασκεί τα αντανακλαστικά του καθώς είναι ένα εκρηκτικό άθλημα που απαιτεί γρήγορες και ψύχραιμες κινήσεις. Με λίγα λόγια, η υδατοσφαίριση θεωρείται ένα από τα ιδανικότερα αθλήματα για την ομαλή σωματική ανάπτυξη του παιδιού.

Β.Σ: Από ποια ηλικία μπορεί  να γραφτεί ένα παιδί στην υδατοσφαίριση;
 -  Η υδατοσφαίριση είναι ένα δυναμικό άθλημα που ένα παιδί, αγόρι ή κορίτσι, μπορεί να εξασκήσει από 7 ετών και άνω. Με μοναδική προϋπόθεση τη γνώση των 2 τουλάχιστον βασικών στιλ κολύμβησης-ελεύθερο και ύπτιο-. Οι εγγραφές ξεκινάνε από 3 Σεπτεμβρίου στα γραφεία του Νηρέα στο κολυμβητήριο, καθώς και στο τηλέφωνα 25510-80980 και κινητό 6932732861.