Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2012

Πιέζουν κύκλοι της μειονότητας για δίγλωσσα νηπιαγωγεία στη Θράκη

133 τελικά τα παιδιά που δεν γράφτηκαν σε δημόσια νηπιαγωγεία και τώρα δεν μπορούν να πάνε Α’ τάξη δημοτικού, με αποτέλεσμα να απουσιάζουν από το πρωινό άκουσμα του κουδουνιού

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ





Κώλυμα με την εγγραφή 133 παιδιών της μειονότητας στην Α΄ τάξη των πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης έχει ανακύψει τις τελευταίες ημέρες στην Ξάνθη, φέρνοντας στο φως της δημοσιότητας ύποπτες μεθοδεύσεις και περίεργες στάσεις από κύκλους της μειονότητας στην περιοχή.

Όπως έγινε γνωστό 21 παιδία στον Εχίνο Ξάνθης, 70 στον οικισμό του Δροσερού, και άλλα 12 σποραδικά στα ορεινά της Ξάνθης, τα οποία δεν έχουν εγγραφεί ως όφειλαν σε δημόσιο νηπιαγωγείο κατέθεσαν αίτηση εγγραφής στην Α’ τάξη δημοτικού, αίτηση ωστόσο η οποία σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή, καθώς κάθε παιδί που εγγράφεται στην πρώτη τάξη του δημοτικού σχολείου πρέπει υποχρεωτικά να έχει προηγουμένως εγγραφεί και φοιτήσει στο νηπιαγωγείο.

Από τη δημοσιογραφική έρευνα προκύπτει πως οι γονείς των εν λόγω παιδιών δεν έγραψαν, ως όφειλαν τα παιδία τους σε νηπιαγωγεία, με την αιτιολογία του ότι δεν υπάρχουν δίγλωσσα νηπιαγωγεία στην περιοχή με τους ίδιους να θεωρούν πως τα παιδία τους πρέπει να παρακολουθούν μαθήματα και στη μητρική τους γλώσσα.

«Τα παιδία δεν πρέπει να γίνονται σημείο πολιτικής αντιπαλότητας» ανέφερε ο διευθυντής της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης κος Σάββας Μελισσόπουλος μιλώντας στο ThrakiToday.com εξηγώντας πως «από το 2008 είναι υποχρεωτική η φοίτηση στα νηπιαγωγεία. Και τα προηγούμενα χρόνια είχαμε τέτοια περιστατικά μη φοίτησης αλλά υπήρχε μια σχετική ανοχή, με τη διαφορά ότι φέτος οι γονείς των παιδιών αυτών παρουσιάζουν ως αιτιολογία της μη φοίτησης των παιδιών τους στα δημόσια νηπιαγωγεία της περιοχής το ότι δεν υπάρχουν δίγλωσσα νηπιαγωγεία».

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες του ThrakiToday.com πριν από το πρώτο άκουσμα του σχολικού κουδουνιού δεν θα έχει δοθεί λύση στο πρόβλημα, καθώς μέχρι στιγμής, και εφόσον δεν υπάρξει κάποια εξαίρεση για φέτος, τα παιδία πρέπει να εγγραφούν και να φοιτήσουν ξανά σε νηπιαγωγείο, δημόσιο, ώστε να έχουν το δικαίωμα του χρόνου να εγγραφούν στην Α’ τάξη του δημοτικού. «Εμείς έχουμε εντολή να εφαρμόσουμε τον νόμο και αυτά τα παιδία πρέπει να φοιτήσουν κανονικά στα νηπιαγωγεία. Δεν ξέρω εάν για φέτος θα δοθεί κάποια εξαίρεση, μέχρι στιγμής δεν έχουμε ξεκάθαρη εικόνα. Σε κάθε περίπτωση ωστόσο το πρόβλημα δεν θα επιλυθεί πριν την έναρξη των μαθημάτων» επισημαίνει ο κος Μελισσόπουλος.

Η στάση αυτή των γονέων επανέφερε στο προσκήνιο της επικαιρότητας το αίτημα κύκλων της μειονότητας για δημιουργία δίγλωσσων νηπιαγωγείων στην περιοχή, αίτημα το οποίο έρχεται σε αντίθεση με τη συνθήκη της Λωζάννης και τις διατάξεις αυτής, ενώ και μόνο η άρνησή τους να εγγράψουν τα παιδία τους σε κάποιο νηπιαγωγείο και η μετέπειτα απαίτησή τους να συνεχίσουν τα παιδία τους στην Α’ τάξη του δημοτικού μπορεί να χαρακτηριστεί ως ύποπτη, καθώς επιχειρεί να πιέσει καταστάσεις, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που κάνουν λόγο για υποκινούμενες αντιδράσεις.