Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2012

Που θα μείνουν οι οικότροφοι φοιτητές στην Κομοτηνή;

Εκατό άτομα που μέχρι πρότινος δικαιούνταν δωρεάν στέγασης και σίτισης, σκέφτονται ακόμα και το ενδεχόμενο να εγκαταλείψουν τις σπουδές τους λόγω της κρίσης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ





Για ζήτημα αντικειμενικής αδυναμίας μερίδας φοιτητών να παρακολουθήσουν απρόσκοπτα τις σπουδές τους έκανε λόγο πριν από λίγες ημέρες, μιλώντας στον «ΠτΘ», ο πρύτανης του Δημοκριτείου, κ. Κωνσταντίνος Ρέμελης. Το ζήτημα αυτό πηγάζει από την οικονομική καχεξία, στην οποία έχουν περιέλθει τα πανεπιστήμια, απόρροια της περιορισμένης χρηματοδότησης που λαμβάνουν πλέον από την πολιτεία. Πρώτο θύμα όμως της συγκεκριμένης κατάστασης είναι συνήθως η φοιτητική μέριμνα, κάτι που στην Κομοτηνή επιβεβαιώνεται απόλυτα.

Εξαιτίας, λοιπόν, της οικονομικής αδυναμίας του Δημοκριτείου, με την έναρξη της νέας σαιζόν περί τους 100 φοιτητές, που μέχρι πρότινος δικαιούνταν δωρεάν σίτισης και στέγασης, βλέπουν πλέον ορατό το ενδεχόμενο να ξεσπιτωθούν και να επανεξετάσουν τη δυνατότητα συνέχισης των σπουδών τους στην πόλη μας. Πρόκειται για φοιτητές, που προέρχονται από οικογένειες με πολύ χαμηλά εισοδήματα, και πληρούσαν μέχρι πρότινος τα κριτήρια για τη στέγαση στις φοιτητικές εστίες. Η μεγάλη αύξηση που παρατηρήθηκε φέτος στην υποβολή αιτήσεων για στέγαση και για σίτιση ήταν ένας καθοριστικός παράγοντας, που λειτούργησε αρνητικά. Παράλληλα, όμως, καθοριστικό ρόλο στην υπόθεση αναμένεται να έχουν και οι εξελίξεις, που αφορούν την επαναμίσθωση ή μη από το Πανεπιστήμιο ενός κτηρίου στην περιοχή της Εκτενεπόλ, που φιλοξενούσε μέχρι πέρυσι περί τους 60 φοιτητές.

Συναγερμός στις τάξεις των φοιτητών

Στις τάξεις των οικότροφων φοιτητών έχει σημάνει συναγερμός από την ημέρα που ανακοινώθηκαν οι «κουτσουρεμένες» λίστες με τα ονόματα εκείνων που δικαιούνται στέγαση φέτος. Στις πρώτες επαφές που είχαν με τη διοίκηση του Πανεπιστημίου, τους γνωστοποιήθηκε ότι οι οριστικές αποφάσεις σχετικά με την εξασφάλιση ή μη των 60 επιπλέον δωματίων, που μισθώνονταν μέχρι πέρυσι, θα ληφθούν στις 25 Σεπτεμβρίου, ενώ την ίδια περίοδο αναμένεται να υπάρχει και μια εικόνα, σχετικά με τις αιτήσεις για στέγαση από τους πρωτοετείς φοιτητές. Για το επίμαχο διάστημα που μεσολαβεί, όμως, δεκάδες φοιτητές θα παραμένουν κυριολεκτικά στον αέρα, αναμένοντας τις αποφάσεις που ενδεχομένως να κρίνουν την εξέλιξη των σπουδών τους. Οι μεγάλες οικονομικές απαιτήσεις της ενοικίασης ενός σπιτιού στην πόλη, σε συνδυασμό με τα πενιχρά εισοδήματα των γονιών τους, οδηγούν πολλούς, όπως μας δηλώνουν, να διακόψουν την παραμονή τους στην Κομοτηνή και την παρακολούθηση κατ’ επέκταση των μαθημάτων τους.