Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2012

Θρακιώτες φίλαθλοι στο Λετονία - Ελλάδα


Στο γήπεδο της Σκόντο Ρίγα για την πρεμιέρα της Εθνικής Ομάδας στα προκριματικά του Μουντιάλ της Βραζιλίας βρέθηκαν περίπου εκατό Έλληνες φίλαθλοι, ανάμεσά τους και ορισμένοι Θρακιώτες που εντόπισε ο απεσταλμένος του Thrakisport

    ΔΕΙΤΕ ΠΟΙΟΙ




Αποστολή στη Λετονία: Γιάννης Γιαγκίνης
Στο γήπεδο της Σκόντο Ρίγα για την πρεμιέρα της Εθνικής Ομάδας στα προκριματικά του Μουντιάλ της Βραζιλίας βρέθηκαν περίπου εκατό Έλληνες φίλαθλοι, ανάμεσά τους και ορισμένοι Θρακιώτες.

Ο εικονιζόμενος ονομάζεται Βαγγέλη Κουκίδης και κατάγεται από ένα χωριό, λίγο έξω από την Ορεστιάδα. Εδώ και αρκετά χρόνια έχει μεταναστεύσει και μένει μόνιμα στο Ελσίνκι, στην Φινλανδία. Κάθε χρόνο σχεδόν έρχεται βέβαια στα πάτρια εδάφη, όπως μας είπε μόλις είχε επιστρέψει στην Σκανδιναβία έπειτα από ένα δίμηνο διακοπών στην Θράκη. Όταν έμαθε ότι η Εθνική Ομάδα θα έρχονταν για να αγωνιστεί στην ευρύτερη περιοχή, θεώρησε αδιανόητο να μην σπεύσει να της συμπαρασταθεί. Έτσι, έκλεισε αεροπορικά εισιτήρια για την Ρίγα από το Ελσίνκι, εξασφάλισε και είσοδο για τον αγώνα και πανηγύρισε το πρώτο βήμα της Εθνικής για να παίξει το καλοκαίρι του 2014 στα γήπεδα της Βραζιλίας.

Ο Βαγγέλης Κουκίδης έχει εταιρεία που ασχολείται με τεχνικά έργα και μαστορέματα στην πρωτεύουσα της Φινλανδίας, την «Comfort 4 You Oy». Έξω από το γήπεδο της Σκόντο συνάντησε αρκετούς ακόμα έλληνες από την Σκανδιναβία, κυρίως από την Σουηδία, οι οποίοι είχαν την ίδια σκέψη με εκείνον. Ανάμεσά τους τα αδέρφια Γιάννης και Λάκης Κωνσταντινίδης από το Κιλκίς, που έφτασαν στην Ρίγα από την Στοκχόλμη όπου εκείνοι μένουν μόνιμα μαζί με την Εθνική Ομάδα, αμέσως εξασφάλισαν εισιτήρια αγώνα και μετά έψαξαν να βρουν ξενοδοχείο για να διανυκτερεύσουν. 
Η παρέα με την οποία «κόλλησε» όμως ο Κουκίδης ήταν μία από πέντε δραμινούς, ο ένας από τους οποίους είχε μάλιστα αλεξανδρουπολίτισσα γυναίκα, οι οποίοι ήρθαν από την Δράμα στην Λετονία ακολουθώντας την εκδρομή του «Γαλανόλευκου Φάρου».

Ο σύνδεσμος οπαδών της Εθνικής Ομάδας, με έδρα τα Χανιά, δεν έλειψε ούτε από αυτόν τον σημαντικό αγώνα. Ωστόσο έχει καταφέρει να απλώσει τα «πλοκάμια» του σε όλη την χώρα. Στο πρόσφατο Euro της Πολωνίας τον είχαν ακολουθήσει αρκετοί Εβρίτες, πριν δυο χρόνια στο Μουντιάλ της Νότιας Αφρικής πέρα από αυτούς είχαν πάει και ορισμένοι Κομοτηναίοι και Ξανθιώτες. Σε αυτήν την εκδρομή συμμετείχαν περίπου 50 άτομα από όλη την χώρα και μαζί με όσους Έλληνες της διασποράς έσπευσαν στην Ρίγα, φτάσαμε τους εκατό στο γήπεδο. Οι Έλληνες δεν σταμάτησαν στιγμή να χορεύουν και να φωνάζουν συνθήματα και συνδύασαν το ωφέλιμο της παρακολούθησης του αγώνα με το... τερπνών, αφού σε αντίθεση με τους ποδοσφαιριστές, τους παράγοντες και τους δημοσιογράφους, έμειναν για τουρισμό στην Ρίγα και το Σαββατοκύριακο.

Τώρα πλέον τα μέλη του «Γαλανόλευκου Φάρου», ανάμεσά τους και οι πέντε Δραμινοί, βρίσκονται στην Αθήνα και περιμένουν με ανυπομονησία το δεύτερο παιχνίδι της Εθνικής Ομάδας με την Λιθουανία το βράδυ της Τρίτης στο Στάδιο Καραϊσκάκη. Όσο για τον Ορεστιαδίτη Βαγγέλη Κουκίδη και τους λοιπούς Έλληνες της Σκανδιναβίας που είχαν σπεύσει στην Ρίγα; Θα περιμένουν πότε η Ελλάδα θα σπεύσει για τον επαναληπτικό με την Λιθουανία στο Βίλνιους, ώστε να ξαναρθεί κοντά στα μέρη τους και να σπεύσουν και πάλι να της συμπαρασταθούν από την κερκίδα...