Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2012

Πέτρινα χρόνια για την αγορά εργασίας στη Θράκη

Ολόκληρες οικογένειες αδυνατούν να βρουν έστω ένα μεροκάματο, όπως καταδεικνύουν τα στοιχεία των Εργατικών Κέντρων στην έρευνα που έκανε ο "Αγγελιοφόρος"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ



Ολόκληρες οικογένειες αδυνατούν να βρουν έστω ένα μεροκάματο, ο όρος «νέοι» τείνει να γίνει ταυτόσημος με τον όρο «άνεργοι», με αποτέλεσμα πλέον όλο και περισσότεροι να στρέφουν το βλέμμα προς τις αγορές εργασίας του εξωτερικού, η ανασφάλιστη εργασία έχει γίνει καθεστώς, η υπογραφή ατομικών συμβάσεων καλπάζει, ενώ οι επιχειρήσεις κλείνουν η μία μετά την άλλη, όπως καταδεικνύουν τα στοιχεία των Εργατικών Κέντρων της Μακεδονίας και της Θράκης. Από την άλλη, η απουσία ικανού πολιτικού σχεδίου ανάσχεσης της δεινής κατάστασης στο χώρο της εργασίας οδηγεί στην απογοήτευση και την απελπισία.


Σε όλους τους νομούς περιμένουν τα προγράμματα του ΟΑΕΔ για να «ανασάνουν» και το βασικό ζήτημα που αναδεικνύεται εκ νέου είναι η ανάγκη επενδύσεων στην περιοχή για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Η καταγραφή της κατάστασης ανά Εργατικό Κέντρο σε κάθε νομό της Μακεδονίας και της Θράκης αποτυπώνει με τον πιο τραγικό τρόπο τη σκληρή πραγματικότητα.

Θεσσαλονίκη
Εκατόν οδόντα χιλιάδες Θεσσαλονικείς είναι άνεργοι, σύμφωνα με τα στοιχεία του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου. Η ανεργία επίσημα φέτος κυμαίνεται στο 27% με 28%, ανεπίσημα όμως ξεπερνά το 33%, όπως υποστηρίζει ο πρόεδρος του ΕΚΘ, Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης. Το 65% εξ αυτών είναι νέοι και γυναίκες. Γερμανία, Καναδάς και Αυστραλία έχουν γίνει καταφύγιο για πολλούς νέους της πόλης. Η μαύρη εργασία φτάνει το 36% και είναι γενικευμένη στους τομείς του επισιτισμού, του τουρισμού και του εμπορίου. Περισσότεροι από 20.000 δουλεύουν εκ περιτροπής ή ως μερικής απασχόλησης, ενώ οι ατομικές συμβάσεις ξεπερνούν το 25%.



Κιλκίς

«Η αλήθεια είναι ότι η ανεργία δεν συγκινεί κανέναν. Εχει γίνει πλέον τρόπος ζωής», τονίζει στον «ΑτΚ» ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Γιώργος Ιωαννίδης.
Η ανεργία στο νομό φτάνει το 40%. Ενδεικτικό του προβλήματος είναι ότι φέτος κατατέθηκαν 2.000 αιτήσεις για 500 θέσεις Καθαριότητας. Σε άλλες εποχές πολλές θέσεις έμεναν κενές. Σχεδόν όλα τα εργοστάσια στην περιοχή υπολειτουργούν, ενώ πολλοί εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι για 5-6 μήνες. Οι εναλλακτικές μορφές απασχόλησης κερδίζουν συνεχώς όλο και περισσότερο έδαφος, με τις εταιρίες της περιοχής να απασχολούν συνήθως τους εργαζομένους μόλις για δύο μέρες.
«Δεν υπάρχει φως και οι νέοι, αν μπορούν να φύγουν, φεύγουν», σημειώνει ο κ. Ιωαννίδης.


Σέρρες

Επιχειρήσεις λόγω των οικονομικών μέτρων και της υψηλής φορολογίας είτε κλείνουν είτε μετακομίζουν στη Βουλγαρία. Τα τελευταία δύο χρόνια μετακόμισαν στη Βουλγαρία 450 μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις όλων των κλάδων. Εκ περιτροπής εργασία, ατομικές συμβάσεις και μερική απασχόληση συνθέτουν την αγορά εργασίας στο νομό. «Ζήτημα υπάρχει και με τις συνθήκες απασχόλησης Βούλγαρων που περνούν καθημερινά τα σύνορα», υπογραμμίζει ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Αλκης Απιδόπουλος. Η ανεργία ξεπερνά το 35%, σύμφωνα με τον ίδιο.


Βέροια

Η ανεργία βρίσκεται γύρω στο 30% και ανεβαίνει στη Βέροια, με τους νέους και τις γυναίκες να κρατούν τα ηνία. Σε μείζον θέμα εξελίσσεται η μαύρη εργασία. Οπως εξηγεί ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου της πόλης, Δημήτρης Ταχματζίδης, «το 2009 η Βέροια είχε 7.000 μετακλητούς αλλοδαπούς που δούλευαν στα χωράφια, 5.000 το 2010 και 4.500 το 2011. Φέτος έχει μόνον 780. Οι υπόλοιποι έρχονται με τουριστική βίζα για διακοπές, δουλεύουν δύο τρεις μήνες χωρίς ασφάλεια και γυρίζουν στις πατρίδες τους. Περισσότερα από 60 μαγαζιά και οικογενειακές επιχειρήσεις έχουν κλείσει στο κέντρο της Βέροιας, ενώ οι ατομικές συμβάσεις φθάνουν το 70% στο νομό».


Νάουσα

Το 50% αγγίζει το χειμώνα η ανεργία, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου της πόλης, Θωμά Τσίτση. «Πολλά λουκέτα έχουν μπει στον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας, της επεξεργασίας ξύλου και της κονσερβοποιίας. Πριν από 15 χρόνια στην κλωστοϋφαντουργία απασχολούνταν 4.500 εργαζόμενοι, σήμερα δουλεύουν μόνο 200 άτομα. Στην επεξεργασία ξύλου δούλευαν 1.500 άτομα, φέτος μόλις 200. Στον οδικό άξονα Αλεξάνδρειας-Σκύδρας, όπου δραστηριοποιούνται διαλογητήρια, κάποτε απασχολούνταν για 5-6 μήνες 7.000-8.000 άτομα. Σήμερα δεν ξεπερνούν τα 1.000. Η ανασφάλιστη εργασία έχει «νομιμοποιηθεί», ενώ ατομικές συμβάσεις τρέχουν προς το παρόν μόνο σε μικρές επιχειρήσεις», αναφέρει ο κ. Τσίτσης.


Πιερία

Ξεπερνά το 37%-38% η ανεργία στο νομό Πιερίας. Αν και ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η τουριστική περίοδος και ενώ ξενοδοχεία και τουριστικές επιχειρήσεις παραμένουν ανοιχτές, η ανεργία δεν υποχώρησε ούτε τους θερινούς μήνες. Η εκ περιτροπής εργασία, δηλωμένη και αδήλωτη, αγγίζει το 50%, ενώ σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου, Βαλάσση Κοτρώνη, όποιος πλέον προσλαμβάνεται, προσλαμβάνεται μόνο με ατομική σύμβαση.



Εδεσσα

Η ανεργία φτάνει το 35% αλλά το πραγματικό νούμερο είναι πολύ μεγαλύτερο, λέει ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου της πόλης, Γιάννης Γκουράνης. Οικοδομική δραστηριότητα δεν υπάρχει. Μόλις 40-50 άτομα απασχολούνται σε ένα μεγάλο έργο του δήμου για την κατασκευή ποταμοβραχιόνων. Δεκαπέντε κονσερβοποιία και διαλογητήρια έχουν απομείνει στην περιοχή και λειτουργούν εποχιακά, απασχολώντας 3.000-4.000 άτομα. Η μαύρη εργασία θερίζει και φτάνει το 50%, ενώ η πλειοψηφία των εργαζομένων έχει αναγκαστεί να υπογράψει ατομικές συμβάσεις.


Γιαννιτσά

Η ανεργία είναι πάνω από 50%. Το καλοκαίρι υποχωρεί λίγο λόγω των εργοστασίων κονσερβοποιίας. «Δεν πληρώνει κανένας στο νομό», λέει ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου της πόλης, Γιώργος Βουδούρης. Επιχειρήσεις κάνουν από 3 εώς 6 μήνες να πληρώσουν, ενώ υπάρχουν και εταιρίες που χρωστούν από το 2009. «Γίνεται πάρτι με την ανασφάλιστη εργασία», υποστηρίζει. Οι περισσότεροι εργαζόμενοι στην περιοχή δουλεύουν εκ περιτροπής, ενώ αυξάνεται συνεχώς το εργοδοτικό κύμα για υπογραφή ατομικών συμβάσεων, κυρίως σε επιχειρήσεις 5-10 ατόμων.


Χαλκιδική
Τους 15.000 άνεργους έχει φτάσει ο νομός Χαλκιδικής, αν και στην περιοχή λειτουργούν τουλάχιστον 500 ξενοδοχειακές μονάδες. Η ανεργία κυμαίνεται στο 32%, ενώ η ανασφάλιστη εργασία φθάνει το 40%. «Η ΒΑ Χαλκιδική και το άκρο της Σιθωνίας, που δεν έχει ξενοδοχειακές μονάδες είναι... φύλακες της ανεργίας», λέει ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Αγγελος Πράτσας. Πάνω από 500 καταστήματα έκλεισαν φέτος, ενώ 600 άτομα έχασαν τη δουλειά τους στη ΒΙΠΕ Λακκώματος. Οι ατομικές συμβάσεις δεν έχουν εξαπλωθεί.



Φλώρινα
Η ανεργία το 2011 ήταν 28%, ενώ το 2012 σκαρφάλωσε στο 35%. Συνολικά ο νομός έχει 7.500 άνεργους εκ των οποίων το 60%-70% είναι νέοι έως 30 ετών. Οι περισσότερες εταιρίες υπολειτουργούν, μειώνοντας το προσωπικό τους κατά 40%. Η ΔΕΗ, που δραστηριοποιείται στην περιοχή με τρεις υδροηλεκτρικούς σταθμούς, δεν έχει κάνει τα τελευταία χρόνια ούτε μία πρόσληψη, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου, Στέφανο Μπίρο. «Στο παρελθόν ολόκληρα χωριά όπως το Βαρικό, το Λέχοβο, η Δροσοπηγή και το Ξινό Νερό, ζούσαν από την οικοδομή -πλέον δεν κινείται τίποτα», αναφέρει ο ίδιος.


Καστοριά
Δραματική χαρακτηρίζει την κατάσταση ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Γιώργος Μαλέας. Η ανεργία αυξήθηκε τον τελευταίο χρόνο κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες και έφθασε στο 30%. Υπολογίζεται ότι η Καστοριά έχει περίπου 6.000 ανέργους. Πάνω από το 70% των μικρών βιοτεχνιών με γούνες έχουν κλείσει τα τελευταία δύο χρόνια, ενώ οι υπόλοιπες προσπαθούν να επιβιώσουν. Ωστόσο στον κλάδο της γουνοποιίας δεν υπάρχει κρίση. Οπως εξηγούν τοπικοί παράγοντες, η επεξεργασία γουνοποιίας έχει συγκεντρωθεί σε 10-15 επιχειρήσεις. Η συρρίκνωση του εσωτερικού τουρισμού αποτελεί ακόμη ένα πλήγμα για την οικονομία του νομού.



Πτολεμαΐδα

Τους 6.000 με 7.000 έχουν φθάσει οι άνεργοι στην Πτολεμαΐδα. Η ανεργία συγκρατείται στα επίπεδα του 30% λόγω των εργοστασίων της ΔΕΗ. Εκατό μικρομεσαίες επιχειρήσεις έκλεισαν φέτος, ενώ δεν υπάρχει επιχειρηματίας που να μην κάνει ατομικές συμβάσεις άσχετα με την κίνηση της εταιρίας. Μόνιμο πρόβλημα παραμένει η μαύρη εργασία. Ενδεικτικά από τους 6.000 - 7.000 εργαζομένους που απασχολούνται στα ορυχεία, οι 2.000 περίπου υπολογίζεται ότι είναι ασφαλισμένοι σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου, Τάσο Τσιφλίδη. Οι υπόλοιποι είναι αλλοδαποί που εργάζονται 12-14 ώρες με 10 ευρώ μεροκάματο.


Κοζάνη

Από τον Γενάρη μέχρι τον Ιούλιο η ανεργία αυξάνεται 1%-2% κάθε μήνα, φθάνοντας το 34% με 35%. Σήμερα είναι καταγεγραμμένοι 19.000 άνεργοι χωρίς να υπολογίζονται αγρότες και μαγαζιά που κλείνουν, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου, Θανάση Τολιόπουλο. Καθίζηση έχουν υποστεί η οικοδομή, ο τομέας των μετάλλων και των μαρμάρων. Σε μείζον θέμα εξελίσσεται και η απλήρωτη εργασία, με τους εργαζομένους να περιμένουν 4 και 5 μήνες για να πληρωθούν. Την περίοδο 2011-2012 έκλεισαν 200 μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ σχεδόν όλες έχουν μειώσει το προσωπικό τους. Μόνο για 500 θέσεις κοινωφελούς εργασίας έκαναν αίτηση 4.000 άτομα πριν ενάμιση περίπου μήνα.


Δράμα

Δύο μεγάλες επιχειρήσεις όλες και όλες, η Νεογάλ και η Reycap, λειτουργούν στη Δράμα, απασχολώντας πάνω από 100 άτομα η καθεμία. Η ανεργία ξεπερνά το 35%. Το 90% των εργαζομένων απασχολούνταν στον κατασκευαστικό κλάδο, ο οποίος έχει πλέον σβήσει. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου, Γιώργο Σαβρίδη αυθημερόν έρχονται αλλοδαποί από τη Βουλγαρία και απασχολούνται το καλοκαίρι στα χωράφια και το χειμώνα σε μερεμέτια. Παίρνουν 10-15 ευρώ μεροκάματο χωρίς ένσημο και αργά το βράδυ φεύγουν. Η επιθεώρηση εργασίας δέχεται καθημερινά αιτήσεις για πάνω από δέκα ατομικές συμβάσεις με μειώσεις 25%.


Καβάλα

Καλύτερη φαίνεται η κατάσταση στην Καβάλα σε σύγκριση με την υπόλοιπη Μακεδονία, αν και η ανεργία διπλασιάστηκε το τελευταίο χρόνο, αγγίζοντας το 30%. Περισσότερες από 40 μικρές επιχειρήσεις έκλεισαν φέτος, ενώ οι μεγαλύτερες μείωσαν το προσωπικό κατά 20%. Αρκετοί νέοι έχουν ήδη βρει δουλειά στην Αυστραλία. «Παρ' όλα αυτά καταφέραμε να μην προχωρήσουν οι ατομικές συμβάσεις, ιδιαίτερα στον αγροτικό τομέα που αυτήν την εποχή απασχολούνται εκατοντάδες εργαζόμενοι», τονίζει η πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Αγαθή Βαξεβάνη.


Ξάνθη

Καλπάζει η ανεργία στην Ξάνθη, ξεπερνώντας φέτος το 25%. Τον Δεκέμβριο του 2009 η περιοχή αριθμούσε 4.000 ανέργους, φέτος ο αριθμός έφτασε επίσημα τους 15.000. Πέντε χιλιάδες εν ενεργεία εγγεγραμμένους οικοδόμους είχε το σωματείο της περιοχής. Σήμερα απασχολείται μόλις το 10%. Τα τελευταία 2 χρόνια έχουν κλείσει 4-5 επιχειρήσεις όπου εργάζονταν πάνω από 100-150 άτομα, όπως η Χαρτοποιία Diana και ένα παράρτημα της Intracom. Αλλά και η ΕΒΖ παλιότερα απασχολούσε 400 ανθρώπους, σήμερα μόλις 25-30 άτομα. Μόνο για τον τελευταίο χρόνο υπολογίζεται ότι οι απολύσεις επιχειρήσεων ξεπέρασαν κατά πολύ τις 1.000. Στο χώρο των ατομικών συμβάσεων γίνεται χαμός όπως λέει ο πρόεδρος του εργατικού κέντρου Αγγελος Μπεμπεκίδης. Καλύπτουν πλέον το 40% του εργατικού δυναμικού. Η μαύρη εργασία αγγίζει το 30%.



Κομοτηνή

«Ηρθε το τέλος της εργασίας στην Κομοτηνή», λέει αφοπλιστικά ο πρόεδρος του Εργατικού κέντρου Παντελής Μαγιαλός. Φέτος η ανεργία φθάνει το 39%, ενώ πέρσι ήταν στο 25-26%. Πολλοί είναι απλήρωτοι από 2 εώς 8 μήνες ενώ άλλοι περιμένουν να πληρωθούν μέχρι και 18 μήνες. Τα εργοστάσια που έχουν μείνει δεν ξεπερνούν τα δέκα και το μόνιμο μοτίβο των εργοδοτών είναι «αν έχει δουλειά θα σας φωνάξουμε».



Αλεξανδρούπολη

Η ανεργία στην Αλεξανδρούπολη αγγίζει το 24,6% επίσημα, στην πραγματικότητα είναι πολύ πιο πάνω από το 30% διαβεβαιώνει ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Απόστολος Γκικούδης. Ολο το βόρειο τμήμα του νομού έχει αδειάσει, ενώ δεν συναντάς πλέον νέους. Η μετανάστευση νέων ανθρώπων αυξήθηκε κατά 110% φέτος σε σχέση με πέρσι. Αν το 2011 έφευγαν 100 άτομα τώρα φεύγουν 500. Στη ΒΙΠΕ έχουν απομείνει κουφάρια εργοστασίων ενώ απασχολούνται εκεί περίπου 50 άτομα.
Οι ατομικές συμβάσεις έχουν ξεπεράσει το 50% και η μαύρη εργασία σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία φθάνει το 33%, ανεπίσημα όμως ξεπερνά το 50%


Ορεστιάδα

Η πραγματική ανεργία ξεπερνά το 50%. «Τι καλές εποχές η ανεργία κυμαινόταν στο 17%-18%. Τώρα όμως η κατάσταση έχει ξεφύγει», λέει ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πέτρος Χασανίδης. Κάθε οικογένεια έχει τουλάχιστον δύο άνεργους, ενώ υπάρχουν και ολόκληρες οικογένειες που δεν δουλεύει κανένας. Μόνο ο δήμος Ορεστιάδας αριθμεί 10.000 άνεργους. Στο νομό δεν υπάρχει καν βιομηχανική περιοχή. Η ΕΒΖ παλιότερα απασχολούσε 250 άτομα, σήμερα έχουν απομείνει 45. Η μαύρη εργασία έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Καθημερινά κατεβαίνουν ορδές Βούλγαρων, δουλεύουν ανασφάλιστοι 10 ώρες στα χωράφια και επιστρέφουν στη χώρα τους.


Πηγή:  http://www.agelioforos.gr/